Güncelleme Tarihi:
Kurban Bayramı'nda eti nasıl pişirmeniz, tüketmeniz ve saklamanız gerektiğini bilmeniz, sağlıklı bir bayram geçirebilmeniz için büyük önem taşıyor. Doktorsitesi.com'un üye diyetisyenlerinden Dyt. Serpil Tarman Kurban Bayramı'nda dikkat edilmesi gerekenleri listeledi.
Kurbanlık eti nasıl pişirelim?
Doğru: Kurbanlık etler en az 24 saat bekletildikten sonra marinasyon işlemi (soğan suyu-süt-karabiber-çok az tuz) uygulanarak fırında, ızgarada sebzeli soteleme yöntemi ile kekik ve arzu ediliyorsa pul biber ekleyerek düdüklü tencerede pişirilmelidir.
Etler mangalda pişecekse ateşten 10-15 cm yükseklikte olmalıdır. Etlerin iç kısmı iyi pişirilmelidir. Eğer isteniyorsa, bayramın 1. günü sakatat eti (bekletilmesi gerekmediği için) pişirilmeli ve 90-120 gr kadar tüketilmelidir.
Ayrıca et kesilen tahtada sebze doğranmamalıdır. Hijyen açısından çok önemlidir.
Yanlış: Etlerde sertlik (rigormortis) 24-48 saatte çözülür. Kesildikten hemen sonra ateşe alınan etler pişmedikleri, sert kaldıkları için mide bağırsak şikâyetlerine neden olurlar. Etler sindirimi zor bir besindir.
Doğru: Et tüketirken yanında mutlaka mevsim salata, yoğurtlu salata tüketilmelidir.
Misafirlere börek ve ağır hamur tatlıları yerine meyve tatlıları (kabak, elma, ayva, aşure), sütlü tatlılar veya meyve ikram edilmelidir.
Yanlış: Et, börek, baklava, şuruplu tatlılar, şekerler, çikolatalar gibi yağdan ve karbonhidrattan yüksek beslenme yanlıştır. Et posadan fakirdir mutlaka yanında çiğ veya pişmiş sebze ile tüketilmelidir.
Kurban Bayramı'nda ne kadar et tüketelim?
Doğru: "Yılda bir defa yiyoruz" şeklinde abartarak değil bireyin gereksinimine göre günde 90-250 gr et tüketilebilir.
Yanlış: Kurban Bayramı istediğimiz kadar et yemek değildir.
Doğru: Et derin dondurucuda -18C'de küçük parçalara ayrılmış, bir kullanımlık olarak 4-6 ay bekletilebilir. Donmuş etler ocağa direkt atılarak veya buzdolabının sebzeliğinde çözdürülerek kullanılabilir.
Yanlış: Dondurulmuş etin çözülüp tekrar dondurulması yanlıştır. Dondurulmuş etler kalorifer üstünde çözülmemelidir.
Fazla et tüketimi kimler için sakıncalıdır?
Şişman kişiler, kalp-damar hastaları, kolesterolleri yüksek olanlar, metabolik sendromu olanlar, tansiyon hastaları, mide-bağırsak hastalıkları olanlar, gut hastaları et miktarına özellikle yağlı et tüketmemeye çok dikkat etmelidirler.
Kurbanlık hayvanın sakatatlarını kalp hastaları ve kolesterolü yüksek kişiler tüketmemelidirler. Günümüzde ağır bir öğünün ardından kalp krizi geçirme riskinin artacağı biliniyor.
Epidemiyolojik araştırmalar yağlı et tüketimi ile beraber kan yağlarında ve ürik asit düzeyinde artış olduğunu göstermektedir.
Buna ek olarak bayramların vazgeçilmez ikramı olan ağır hamur tatlılarının tüketiminin de artmasıyla diyabet hastalarının metabolik dengesi bozulmakta ve şekerleri yükselmektedir.