Güncelleme Tarihi:
Memorial Suadiye Tıp Merkezi Diş Hastalıkları Bölümü'nden Dt. Aslı Tapan, kurban bayramında diş sağlığının korunması için dikkat edilmesi gereken noktalar" hakkında bilgi verdi.Kurban bayramında bolca tüketilen kurban eti dişlere yemek yendikten sonra temizlik ve bakım aşamasında sıkıntı yaşatabilir. Et, ağzınızda dolgularınız, porselen köprüleriniz varsa yedikten sonra dişlerinizin arasına veya köprülerinizin gövdelerinin altına girerek sizi sıkıntıya sokabilir. İple ve uygun fırçalama işlemi ile bu yiyecek artıklarını çıkartmak gerekecektir. Eksik dişiniz varsa ve sayısı fazla ise hem yeterince eti çiğneyip öğütmek zor olabilir, hem de çiğnemeye çalışırken diş etleriniz ve yumuşak dokularınızda birtakım yaralanmalara ortaya çıkabilir. Ama en önemlisi et yendikten sonra bayramların en önemli geleneği haline gelen tatlılarımızın tüketimi konusunda nasıl davranmamız gerektiğidir.Bayram ikramlarının cazibesine kapılmayınBayramlarda şekerli- yapışkan gıda tüketimi artmakla beraber rafine edilmiş karbonhidratlar (kraker, unlu mamüller, ekmek, hamur işleri tahıl gibi)gibi yiyecekler de bu dönemde yoğun tüketilmektedir. Bunlar da dişlerimiz için aynı ölçüde tehlike oluşturur. Ağızda tükürük; su, protein, elektrolit mineral tuzlar, kalsiyum ve flordan oluşur. Tükürük yiyeceklerdeki asidin dişe saldırmasını önleyici tampon görevindedir. Ama tek başına çürük önlemez. Bağışıklık sistemimizin güçlenmesine yardımcı olan sağlıklı yaşam alışkanlıkları da çok önemlidir. Çürüğe neden olan bakteriler asit, yiyecek birikintiler ile birleşip diş üzerinde plak denen yapışkan madde oluştururlar. Bu plak da bakteri çoğalmasına neden olur. Bakterinin ürettiği asit minede harabiyet başlatıp dişi çürütür. Bayramların vazgeçilmez tadı, şekerler ve tatlılar da dişlerimizin üzerine yapışıp kalırlar. Bayram ikramları ölçülü tüketilmeli, eğer limitimizi aştığımızı düşünüyorsak çok ısrarlı ikramlara direnilmelidir.Şekerli ve yapışkan gıda maddeleri yenildikten sonra dişler fırçalanması en doğrusudur. Ancak o anlık buna imkan yoksa ağız bol su ile çalkalanmalı, bu durum da zor ise bir bardak su içilmelidir. Ağzınıza bir parça peynir atınAğza atılan küçük bir parça peynir, şekerin dişi çürütme etkisini gidermesi açısından önemli. Beyaz unlu mamuller yerine kepekli esmer ürünler daha sağlıklıdır. Çerezlerden de yer fıstığı, içindeki fosfat nedeniyle diş dostudur. Aslında hazır gıda endüstrisinin gelişimi şeker, çikolata, gofret, bisküvi, cips, gazlı içecek artmasına yol açtı. Taze meyve sebze tüketimi azaldı. Öğün aralarında elma, havuç gibi, dişleri temizleyip dişe zarar vermeyen gıdalar seçilmeli ve yenmelidir. Ağzımızın vücudumuza açılan en önemli sağlık kapımız olduğunu unutmayalım.Gazlı içeceklerin zararlarını unutmayınGazlı içecekleri çok tüketirseniz başınız iki kat belada demektir. Bu içeceklerdeki hem asit hem de şeker yoğunluğunu düşünürsek işimiz zor. Şekersiz, diyet ürünleri tercih etmek de içindeki asitten dolayı bir işe yaramayacaktır. Gazlı içeceklerden sonra içilen su, tükürüğün görevini kolaylaştırır. Ama gün boyu çok sık tüketilen gazlı içecek, ağızdaki bakterileri besleyip çoğaltır, fazla miktarda asit üretmelerini sağlar. Tavsiyemiz doğal maden suları içine bir iki damla şekersiz meyve suları, limon vs. ile tatlandırıp içilmesidir.Gazlı içecekleri pipetle içinGazlı içecekten vazgeçemiyorsanız da zararı aza indirgemek için pipetle içiniz. Böylece dişleriniz arasından geçip gider. Ya da ağzınızı suyla çalkalayın. Şekeri çok sevenler, için çikolata daha iyi bir seçenektir. Dişe yapışmaz ve suyla kolay çıkar.Kurban Bayramı'nda keneye dikkat!Kurban bayramında dikkat edilmesi gerekenlerKurban eti nasıl saklanır?Kurban verme kavramını çocuklara anlatmak