Küçük balıklar nasıl temizlenir?

Güncelleme Tarihi:

Küçük balıklar nasıl temizlenir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2010 06:00

Küçük balıkları temizlemek çoğu zaman hepimiz için bir işkencedir. Bazıları nasıl yapılacağı hakkında en ufak bir fikre sahip değildir. Aslında balık temizlemenin püf noktalarını bilirseniz, bu işten gözünüz hiç korkmaz!

Haberin Devamı

* Pulsuz ve küçük boydaki balıkları temizlerken bıçağa gerek yoktur.
* Balığı sol avucunuzun içine alıp, sağ elinizin işaret ve başparmağı ile balığın kafasını koparın ve sonra başparmağınızı karnına sokup yararak temizleyin. Ardından bol suyla iyice yıkamanız gerekir.
* Balıkları kılçıklı bırakabileceğiniz gibi, pişireceğiniz yemeğe veya kendi arzunuza göre fileto olarak da çıkarabilirsiniz. Bu işlem için karnını yardığınız parmağınızı hiç çıkarmadan kuyruğa kadar yürütmek ve sonra kılçığı ileri geri hafifçe oynatıp yumuşak hareketlerle yerinden çıkarmak yeterlidir.
* Bu balıklar küçük olduğu için filetoları genelde birbirinden ayırmaya gerek yoktur.
* Filetoları açık veya kapanmış olarak kullanabilirsiniz. Bunun istisnaları ile filetonun ne şekilde kullanılacağı genelde yemek tariflerinde belirtilir.
* Sardalya pullu balık olmakla birlikte yine aynı yöntemle ayıklanır. Ancak ayıklamadan önce parmaklarınızla pullarını kazıyabilirsiniz. Bu işlem için bıçak kullanmaya gerek yoktur, çünkü pullar iri ve yumuşak olduğu için parmak temasıyla yerinden ayrılır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!