Güncelleme Tarihi:
Yorulmadan koşabilmek için doğru enerji dengesi kurabilmek gerekir. Yapılan koşunun süresine bağlı olacak şekilde koşu öncesi, sırası ve sonrasında beslenmenin doğru planlanması performansı olumlu yönde etkiler.
KOŞU ÖNCESİ: Koşu sabahı karbonhidrat şart
Kas glikojen depolarının dolu olması uzun süreli koşmamızı sağlarken depolarımızın yetersiz olması erken yorgunluğa hatta sakatlanmalara yol açabilir. Kas glikojen depolarımızın ana yakıtı karbonhidratlardır. Bu nedenle koşuya başlamadan önce yeterli karbonhidrat grubu içeren besinlerin alımından emin olunmalı” uyarısında bulunuyor. Bunun için kış sabahı kahvaltı menünüzde “peynirli-hindi füme sandviç ya da fıstık ezmesi, muz, tam buğday ekmeği veya laktozsuz yoğurt, kırmızı meyveler, ceviz ve yulaf ezmesi” gibi yağ içeriği düşük, karbonhidrat içeriği yüksek besinlere yer verebilirsiniz.
KOŞU SIRASINDA: Susuz kalmamak ve bir miktar da olsa karbonhidrat tüketmek önemli
Koşu sırasında enerjiyi korumak için beslenmeye düzenli bir şekilde devam etmek gerekiyor. Bunun için her 30 dakikada bir 150 ml su ile birlikte yarım olgun muz ya da 1 avuç kuru üzüm tüketilebilir. Profesyonel sporcular da bu besinler yerine sporcu jellerini ya da içeceklerini tercih edebiliyor. Koşu sırasında ise meyve suyu tüketilmemesi gerekiyor. Meyve suları kan şekerinin hızlı yükselmesine ve erken yorulmaya neden olabiliyor.
KOŞU SONRASI: Vücudun toparlanması için süt içebilirsiniz
Maratonun ardından vücudun toparlanması ve susuzluğunun giderilmesi için süt sağlıklı bir tercihtir.
Koşunun ardından toparlanmaya destek olunması için protein de almak gerekiyor. Bu nedenle iki saat içinde et, tavuk, balık ya da kuru baklagil gibi besin gruplarındaki besinlerden tüketilmesi gerekiyor.
Kas ağrılarına karşı magnezyum ve potasyum desteği
Bu öğünlerin yanı sıra kas ağrılarının oluşmaması ve hızlı toparlanma için magnezyum, potasyum içeren vitamin destekleri de alınabilir. Son olarak iyi bir uyku için yatmadan iki saat önce bir şey yenilmemesi ve papatya, melisa gibi rahatlık veren bitki çaylarının tüketilmesini öneriyoruz.