Güncelleme Tarihi:
Korunga; başka bitkilerin yetişmediği elverişsiz ve verimsiz topraklarda bile yetişebilen bir yem bitkisidir.
Korunga Tohumu Nedir?
Korunga oldukça verimsiz ortamlarda bile yetişen bir bitkidir. Taşlık, eğimli ve verimsiz arazilerde bile yetişebilen korunga; korunga tohumundan üretilen bir yem bitkisidir. Pembe renkli ve salkım şeklinde çiçekler açan korunga bitkisi; protein, fosfor, kalsiyum ve mineral bakımından oldukça zengindir. Bu nedenle verimsiz arazilerin değerlendirilmesinde sıklıkla kullanılır.
Korunga Tohumu Nasıl Olur?
Korunga, her iklimde yetişebilen bir ottur. Ekildiği ilk yıl fide döneminde soğuk hava şartlarından olumsuz etkilense de bunun dışında kış donlarına karşı yüksek dayanıma sahiptir. Çiçeklenme döneminde fazla yağışı ve sulamayı sevmeyen korunga bu dönemde fazla sulamaya bağlı kök hastalıklarına yakalanabilir.
Korunga Tohumu Nereden Alınır ve Bulunur?
Korunga tohumlarına pek çok yerden ulaşılabilir. Tohum bankaları, çiçekçiler ve fidanlıklar başta olmak üzere günümüzde pek çok internet mağazası da korunga tohumunun satışını yapmaktadır.
Korunga Tohumu Nasıl Ekilir?
Korunga tohumunun ekim yapılırken gübreye ihtiyacı olur. Korunganın gübrelenmesi sadece ekim zamanında yapılır. Bunun dışında bir daha gübre istemeyen korunga, geliştikçe toprağa gübreyi kendisi sağlar. Korunga tohumu ekimi yapılacak arazinin ekim öncesinde iyice sürülmesi gerekir.
Korunga Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir?
Korunga tohumu, kışları sert iklime sahip bölgelerde erken ilkbahar aylarında ekilir. Kışları ılıman iklime sahip bölgelerde ise sonbahar aylarında ekilebilir. Korunga tohumunun gelişim göstermesi için derin, gevşek, kireçli ve kuru topraklara ekim yapılması gerekir. Korunga en çok derin, kireçli ve drenajlı topraklarda gelişim gösterir. Tersine nemli, killi ve asitli topraklarda iyi gelişim göstermez.
Korunga Tohumu Kaç Günde Çimlenir?
Korunga bitkisinde çimlenme oldukça kısa sürede gerçekleşir. Ekimi yapılan korunga tohumları yaklaşık 5 gün içinde çimlenmeye başlar. Çimlenme döneminde toprağın üst tabakasındaki nemin korunması önemlidir. Bu nedenle ekimden sonraki 15-20 günlük süreçte sık sık ve az az sulanması gerekir.
Korunga Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır?
Korunga fazla sulamayı sevmez. Çimlenme döneminde su isteyen korunganın yaklaşık 3 hafta boyunca sık sık az suyla sulanması gerekir.
Korunga Tohumu Nasıl Saklanır?
Korunga tohumları, kuru ve güneş almayan ortamlarda birkaç yıl saklanabilir.