GeriKadın Sağlığı Kolesterol ve bitki özleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kolesterol ve bitki özleri

"Kolesterolü dengelemek için tükettiğimiz yiyeceklerdeki yağ çeşitlerini değiştirmemiz gerekiyor."

Tereyağ, kaymak ve tam yağlı sütten yapılan her türlü besin hem doymuş yağ, hem de kolesterol içeriyor. Bu yiyeceklere örnek olarak dondurmayı, peyniri ve fırında pişirilmiş tereyağlı ürünleri verebiliriz.Yediğimiz yiyeceklerde bulunan bir yağ türü olan "doymuş yağ" kanımızdaki kolesterol düzeyini yükseltiyor. Herbalist Tarkan Güveloğlu "Bu riskten dolayı bu yağlar beslenme tarzımızda az bir yer tutmalı" diyor ve bu konudaki bitkisel çözümlerden söz ediyor.Kolesterolün kalp hastalığı ile bağlantılı olduğuna ilişkin düşünceler çok güçlü. Birçok bilimsel inceleme, anormal kolesterol düzeyinin kalp hastalığı riskini doğrudan artırdığını ortaya çıkarıyor. Daha da önemlisi, bazı araştırmalar kolesterol düzeyini düşürmenin kalp krizi olasılığını gerçekten azalttığını ortaya koyuyor.Kolesterolün önemi neden geliyor peki? Kalp krizlerinin nedeni koroner atardamar hastalığı olarak da bilinen "koroner kalp hastalığı". Bu hastalıkta kalbe kan götüren damarlarda tıkanma meydana geliyor. Bu tıkanmaların en büyük sebeplerinden biri yüksek kan kolesterol. Ayrıca, ateroskleroz olarak da bilinen bu tıkanmalar bedendeki atardamarların hepsinde meydana gelebiliyor. Bu da kalp krizine, yüksek tansiyona ve bacaklarda kan dolaşımı sorumlarına veya anevrizmaya (atardamarlarda zayıf bir noktanın ya da şişliğin oluşması) neden oluyor.Yağlara dikkatKolesterol, kalp-damar hastalığına yol açan en büyük nedenlerden biri. Kalp-damar hastalığı, kan damarlarında ya da kalpte meydana gelen sorunları anlatmada kullanılan bir terim. Biraz daha açarsak: Kalbe kan veren atardamarların içinde kolesterolün birikmesiyle daralmalar oluşuyor. Bu sebeple kalp ihtiyaç duyduğu kanı alamıyor. Bunun sonucunda da kalp krizi yaşanabiliyor. Bu nedenle, öncelikle sağlıklı yaşam için kandaki kolesterol miktarı azaltmak gerekiyor. Bunun en iyi yolu ise yediklerimize dikkat etmek ve yağ çeşitlerini değiştirmek...Bir başka önem taşıyan konu ise besinlerle ilgili bilgilerin yer aldığı etiketleri dikkatle okumayı alışkanlık haline getirmek.Örneğin, bazı etiketlerde toplam yağ miktarının yanı sıra doymuş yağ oranı da gram cinsinden verilir ve yağdan elde edilecek kalorinin yüzdesi de belirtilir.Etikette doymuş yağ miktarı yazmıyorsa, doymuş yağ olup olmadığını belirlerken uygulayacağımız iki temel kural bulunuyor: İlk kural; doymuş yağların oda sıcaklığında katı olması. İkinci kural ise; süt ürünlerinde ve hayvanlardan elde edilen ürünlerde bol miktarda doymuş yağın bulunması.Kolesterol ve trigliserit gibi kandaki lipidleri düşürmek için yaşama geçirilecek beslenme şeklinde öncelikle yağ olarak zeytinyağı tercih edilmeli. Yalnız zeytinyağı ile kızartma yapmayın. Bu şekilde zeytinyağının da faydası yok. Zeytinyağı çok sıcak ısılarla karşılaşmamalı. Örneğin zeytinyağlı bir yemeği pişirdikten sonra zeytinyağını ilave etmek daha sağlıklı.Beslenme tarzıTereyağı, kaymak ve tam yağlı sütten yapılan her şey hem doymuş yağ, hem de kolesterol içerir. Bu yiyeceklere örnek olarak dondurmayı, peyniri ve fırında pişirilmiş tereyağlı ürünleri verebiliriz. Yani doymuş yağlar yediğimiz yiyeceklerde bulunan bir yağ türü. Bu yağlar kanımızdaki kolesterol düzeyini yükselttiğinden dolayı beslenme tarzımızda az bir yer tutmalı.Herbalist Tarkan Güveloğlu adres olarak yine doğal olana işaret ediyor; "Kullandığımız yağlarda zeytin, mısırözü, ayçiçeği, soya, pamuk çekirdeği gibi bitkisel yağları tercih etmeliyiz" diyor. Ayrıca soğuk sularda ve derinlerde yaşayan bazı balıklarda bulunan çoklu-doymamış yağların kan kolesterolünü düşürmede çok etkili olduğunu vurguluyor. 1970'lerde yapılan çok önemli bir çalışma Eskimolar'da kalp hastalıklarının ne kadar az olduğunu ortaya koymuş. Yağlı balık yiyen insanlarda hiçbir kalp hastalığının bulunmaması araştırmacıların çok ilgisini çekmiş.Gelelim margarinlere. Şifalı bitkiler uzmanı Güveloğlu bu konuda bir uyarı yapıyor: "Bitkisel katı margarinler sebzelerden elde edilmelerine rağmen, oda sıcaklığında katı halde bulunurlar. Birinci kural; bu yağların doymuş yağ olduğunu gösteriyor. Katı halde satılan birçok bitkisel ürün için "kolesterolsüz" ya da "kolesterol içermez" şeklinde reklam yapılır. Bu ifadeler doğrudur. Bu ürünler kolesterol içermez, ama doymuş yağ içerir. Doymuş yağ da kanımızdaki kolesterol düzeyini yükseltir."Bitki özü formülleriBitki ve bitki özlerini düzenli olarak kullanmak ise kolesterolü düşürüyor. Sinirsel çarpıntıları azaltıyor ve kandaki artık maddelerin idrarla dışarı atılmasını sağlıyor. Yani bitkiler ve bitki özleri bu sorunla savaşmada çok daha etkili oluyor. Herbalist Tarkan Güveloğlu'nun formülü olan bu bitki özleri ile sağlığına kavuşan birçok insan mevcut.Limon, maydanoz, sarımsak, soğan mümkün olduğunca tüketilmeli. Kekik, karabaş otu, biberiye ve hindiba çayları da faydalı... Örneğin 1 su bardağı kaynar suya birer çay kaşığı koyularak 15 dakika demleyin. Sonra süzerek sabah - akşam yemeklerden 20-30 dk kadar önce 1 su bardağı için.Tansiyonu yüksek olan kişiler kekik ve biberiye bitkisini daha az kullanmalı. Yüksek tansiyon sorunu olanlar bu karışıma ökse otu ve alıç eklerlerse aynı zamanda tansiyonu düşer.Ayrıca sarımsak da faydalı. Ama onu yiyemiyorsanız sarmısak kapsüllerinden (garlic oil) günde 1-2 adet içebilirsiniz.Omega 3-6-9 içeren, derin deniz balık yağlarından sabah, akşam tok iken 1 adet içmek de önemli. Bu omega yağları iyi kolesterolü yükseltir (HDL), kötü kolesterolü ise düşürür (LDL).Öğütülmüş keten tohumu günde 1-2 tatlı kaşığı su ile içilirse bu da kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.Yoğurdu da unutmamak lazım. Son günlerin en çok söz edilen şifalı ürünü üzüm çekirdeği de kolestrol sorunu olanlar için önemli. Günde 1 tatlı kaşığı öğütülmüş üzüm çekirdeğini, bir miktar yağsız yoğurt ile yemek de yarar sağlıyor.Daha fazla bilgi için0216 414 97 16

False