Klimanın yol açtığı rahatsızlıklar ve korunma yöntemleri

Güncelleme Tarihi:

Klimanın yol açtığı rahatsızlıklar ve korunma yöntemleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2012 11:47

Günlük yaşamımızın vazgeçilmezi klimalar, doğru kullanıldığında sağlık problemi yaratmazken, kontrolsüz ve uzun süre kullanımı ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Dr. Back-Up Medikal Danışmanı Dr. Ayhan Tokgöz, havaların ısındığı ve klima kullanımının arttığı bu günlerde, klimaya bağlı rahatsızlıklardan korunmak için yapılması gerekenleri aktarıyor.

Haberin Devamı

Yaz geldi, havaların ısınmasıyla beraber klima kullanımı da artıyor. Kapalı ortamların ısı ve nem oranını düzenleyerek yaşam kalitesini arttıran klimalar, yanlış kullanımda ciddi sağlık problemlerine yol açıyor. Dr. Back-Up Medikal Danışmanı Dr. Ayhan Tokgöz, klimanın yol açtığı rahatsızlıklar konusunda bilgilendiriyor ve korunma yöntemlerini aktarıyor.

Klimalı mekanlardan sıcak havaya çıkmanın veya sıcak havadan klimayla soğutulmuş bir alana girmenin insan vücuduna zarar verdiğini söyleyen Dr. Tokgöz, “Vücut ani sıcak ve soğuk hava değişimlerine karşı kendini koruyamadığı için başta solunum yolu hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa sebep oluyor. Bu durum özellikle çocuklar, yaşlılar ve astım hastalarını daha çok etkiliyor” diye bilgi veriyor.

Haberin Devamı

Klima filtrelerinin düzenli değiştirilmemesinin de şiddetli hastalıklara yol açabileceğini aktaran Dr. Ayhan Tokgöz, “Filtreler, düzenli olarak değiştirilmediğinde içlerine çeşitli bakteriler ve virüsler yerleşebiliyor. Şiddetli hastalıklara sebep olabilen virüsler ve bakteriler, üst solunum yoluyla mekan içindeki kişilere geçiyor ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabiliyor” diyor ve klimaya bağlı rahatsızlıkları listeliyor: “Kas ağrıları, kas tutulması, yüz felci, üst solunum yolu enfeksiyonları, grip, nezle, alerjik nezle, soğuk algınlığı, orta vadede sinüzit, bademcik iltihabı, dış kulak iltihabı, zatürree ve bronşit.”

Klima çalışırken sigara içmeyin

Dr. Back-Up Medikal Danışmanı Dr. Ayhan Tokgöz, klimalı ortamlarda sağlığı korumak için alınabilecek önlemleri de şöyle sıralıyor:

Olabildiğince doğal havalandırma yapın: Klimayı, gün içerisinde mümkün olduğunca az süre kullanın. Pencere ve kapıları açarak ortamdaki nem miktarının artması için zaman zaman doğal havalandırma yapın.Ortamı yavaş yavaş soğutun: Klimanın sebep olduğu rahatsızlıkları önlemenin yolu havayı yavaş yavaş soğutmaktan geçiyor.

Klima çalışırken sigara içmeyin: Klimalı ortamda sigara içilmesi kronik akciğer hastalığı, bağışıklık sistemini baskılayan çeşitli hastalıklar ve zatürree görülme riskini artıran etkenler arasındadır.Klimalara çok yakın durmayın: Direkt üflemeye maruz kalmak, özellikle terliyken kas tutulmalarına neden olabilir. Klimayı, doğrudan üzerinize gelmeyecek şekilde ayarlayın.

Haberin Devamı

Direkt üflemeye maruz kalmamak için klima kanatlarını kullanabilirsiniz.Klima bakımının ve temizliğinin periyodik olarak yapılmasına özen gösterin: Filtrelerde biriken virüslerin arındırılması için gerekli bakımları zamanında yaptırın. Klimaları talimatalarına uygun kullanın.Klima ısı ayarlarını, iyice soguk olacak şekilde degil, sıcaktan rahatsız olmayacak şekilde ayarlayın. Böylelikle hem sağlığınızı hem de karbon salınımını düşürerek çevreyi koruyabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!