GeriBitki Bakımı Kivi Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Kivi Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kivi Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Kivi Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları

Kivi Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Kivi Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları

"Kivi en sevilen meyvelerdendir. Yakın zamanda yaygın olarak hayatımıza giren kivi lezzeti ve sağlığa faydalı olmasıyla çok tüketilmektedir. Kivinin ilgi görmesi sonucu kivi fidanı yetiştirmek isteyenler de artmıştır. Kivi fidanı nasıl ve ne zaman dikilir konusu da sıkça merak edilmeye başlamıştır. Kivi fidanı nasıl ve ne zaman dikilir? Kivi fidanı yetiştirme, bakımı ve fiyatları ile ilgili tüm bilgileri derledik."

Kivi, asmaya benzeyen odunsu yapıda bir bitki ve lezzetli meyvelerinin ortak adıdır. Tropikal bir bitki olmasına rağmen yaklaşık koşullar sağlandığında da yetiştiriciliği yapılabilmektedir.

Kivi Fidanı Nedir?

Kivi fidanı tohumların çimlendirilmesi sonucu dikkatli bir bakım sonrası genç bir ağaç haline gelmesidir. Yetiştiricilik yapmak isteyenler genellikle tohumdan üretme, aşılama gibi çoğaltma yöntemleri yerine fidan dikimini tercih etmektedir.

Kivi Fidanı Nasıl Dikilir?

Kivi fidanı tüplü ve açık kök olarak dikilebilir. Tüplü fidanlar genellikle kişisel yetiştiricilikte tercih edilen fidanlardır. Fidan tüplü ise açılan çukura fidanın toprağı köklere zarar vermeden biraz yumuşatılır ve ekim işlemi basit şekilde yapılır. Can suyu vererek dikim tamamlanır.

Açık kök fidan tercihi arazi dikimi ve yetiştiriciliğinde daha fazla tercih edilmektedir. Açık kök fidan dikimi için 50*50 çukurların açılması uygundur. Köklerde parçalanmış hasar görmüş olanların temizlenmesi gerekir. Fidan yerleştirildikten sonra çukur doldurularak sıkıştırılmalıdır. Can suyu verilerek kivi fidanı dikim işlemi tamamlanır.

Kivi Fidanı Ne Zaman ve Hangi Ayda Dikilir?

Dikimi yapılacak kivi fidanı tüplü ise yılın her ayı dikimi yapılabilmektedir. Açık köklü kivi fidanı dikimi için ise en uygun zaman Kasım ayının ilk haftasından başlayarak Nisan sonuna kadar sürmektedir.

Kivi Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır?

Kivi fidanı bakımı dikim işleminden başlamaktadır. Dikim sırasında Leonardit gübre verilmesi kök gelişimini hızlandıracaktır. Kivi fidanları için gübreleme yaparken toprağa karıştırma uygulaması şeklinde vermeye dikkat ediniz. Sonraki dönemlerde ağacın yaşına uygun miktarlarda kış gübrelemesi yapılabilir. Meyve zamanında bor, potasyum, hasat sonrasında azotlu, sonraki dönemlerde fosfor, çinko gibi karışım gübreler uygulanabilir.

Kivi Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir?

Kivi fidanı 3 yıl sonra meyve verir. Fakat 3-5 yıl arası verimli değildir. Kivi fidanı 7 ila 8 yaşlarında tam verimli meyve dönemine ulaşmaktadır.

Kivi Fidanı Yetiştirmenin Püf Noktaları

Kivi fidanı yetiştirirken dikkat edilecek bazı püf noktaları ürün kalitesini ve verimi arttırmaktadır.

Hafif eğimi bulunan, güneş gören ve direkt olarak rüzgar almayan araziler kivi fidanı için en uygun arazilerdir.

Budama işlemi meyve kalitesi açısından önemlidir. Üst üste binen dallar temizlenmezse meyve kalitesi düşmektedir.

Bir önceki yıl kivi veren dalda bir sonraki yıl meyve olmayacaktır. Budama işleminde bu dallar dikkate alınmalıdır.

Kivi fidanı gübreleme işleminde bitki köküne direkt uygulama yerine toprakla karıştırma yapılmalıdır.
Su ihtiyacı yüksek bir bitki olduğu unutulmamalı, sulama düzenine dikkat edilmelidir.

Kivi Fidanı Ortalama Fiyatları Nedir?

Kivi fidanı alırken tüplü ya da açık kök seçimi fiyatlarda farklılık göstermesine neden olmaktadır. Ayrıca fidan yaşı, meyvenin türü, dişi ya da erkek fidan olması nedeniyle ortalama fiyatların değişkenlik göstermektedir.

Kivi Fidanı Çeşitleri Var mıdır?

Kivi fidanı meyve şekline göre farklı türlerde bulunabilmektedir. Ayrıca her türün kendi arasında dişi, erkek, tüplü ve açık kök olarak farklı fidan çeşitlerine rastlamak mümkündür.

Kivi Fidanı Nasıl Çoğaltılır?

Kivi fidanı çoğaltmada yaygın olarak yarı odunsu çelik yöntemi kullanılmaktadır. Yeşil yarı odunsu ve odunsu çelik yöntemleriyle de kivi fidanı çoğaltmak mümkündür.

Kivi Fidanı Ne Zaman Budanır?

Kivi fidanları için kış budaması uygundur. Kasım sonundan itibaren mart ayına kadar budama işleminin yapılması için en uygun zamanlardır.

Kivi Fidanı Dikim Mesafesi Ne Kadar Olmalıdır?

Kivi fidanları için fidan arası yaklaşık 3 metre yeterlidir. Sıra arası olarak da 4metre bırakmak yeterlidir.

False