Güncelleme Tarihi:
Kısırlık nedenleri:
* Yumurtlama bozuklukları
* Endometriozis
* Karında ve tüplerde oluşan yapışıklıklar
* Sebebi belli olmayan kısırlık
* Farklı nedenler
* Varikosel hastalığı
* İnmemiş testis
* Sebebi belli olmayan kısırlık
* Endokrin hipogonadism
* Ereksiyon problemi
* Sistemik hastalıklar
* Tıkanıklık
* Farklı nedenler
Kısırlığa yol açan sebeplere bağlı olarak geçmişle ilgili bir araştırma yapıldıktan sonra, üreme sistemi ile beraber tüm vücut detaylı bir şekilde araştırılır. Araştırmalar muayene ve ultrasonografi kullanılarak yapılır.
Evli çiftler ne kadar bekledikten sonra doktora başvurmalıdır?
Henüz 35 yaşın altındaki çiftler 1 yıl boyunca korunmasız bebek sahibi olamamışsa doktora başvurmak için fazla zaman kaybetmemelidir. 35 yaşını geçmiş adaylar için ise 6 aylık bir bekleme süresi yeterlidir.
Kısırlık tedavisi kısırlığa yol açan duruma göre değişim gösterebilir. Belirlenen sebebe yönelik hormon, ilaç ya da operasyon uygulanabilir. Ayrıca uygulanan tedavilerden bir sonuç alınamazsa aşılama ya da tüp bebek tedavisi gibi yardımcı üreme tedavileri ile gebelik sağlanabilir.
Aşılama tedavisi:
Anne adayının adetinin 3. Günü ağız yolu ile hap tedavisi ya da iğne tedavisi ile yumurtaların gelişmesi sağlanır. Ağız yolu ile uygulanan hap tedavisi ortalama 5 gün sürer. İğne tedavisi ise yumurtanın boyutu 18 mm ye ulaşıncaya kadar devam eder. Bu arada yumurtaların gelişimi takip altında tutulur. Yumurtalar istenilen boyuta ulaştıktan sonra çatlatma iğnesi yapılır ve 36 saat sonra aşılama uygulanır.
Anne adayından elde edilen yumurta ve baba adayından elde edilen spermler vücut harici laboratuar ortamında birleştirilerek döllenme sağlanır ve döllenme sonucu elde edilen embriyolar anne rahmine transfer edilir.