Kışın beslenmenize dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Kışın beslenmenize dikkat
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2005 06:00

Sağlık Bakanlığı uzmanları, kışın gecelerin uzamasından dolayı televizyon karşısındaki atıştırmaların kilo artışına yol açtığı uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Gıda Güvenliği Dairesi uzmanları, kışın beslenmede dikkat edilecek hususlara ilişkin bir rapor hazırladı. Uzmanlara göre, bu nedenle kış aylarında da diğer mevsimlerde olduğu gibi şeker ve yağ oranına dikkat edilmesi, kızartma ve kavurmadan kaçınılması, yemeklerde bitkisel sıvı yağların tercih edilmesi ve tatlıların çok sık tüketilmemesi gerekiyor. Raporda, sonbahardan kışa geçişte değişen hava şartlarının etkisiyle oluşan hastalıklardan korunmada beslenmenin önemine işaret edildi.

Kışın beslenmenize dikkat

Mevsim geçiş dönemlerinde ve kış aylarında sıklıkla görülen enfeksiyon hastalıklarından korunmada, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı sürdürülmeli, özellikle vitamin ve minerallerden zengin olan sebze ve meyveler tüketilmelidir.

Haberin Devamı

Vücut direncinin artırılmasında önem taşıyan C vitamini yönünden zengin limon, portakal, mandalina gibi turunçgiller başta olmak üzere, mevsim sebze ve meyvelerinin tüketilmesine özen gösterilmelidir.

Kışın beslenmenize dikkat


Dünya Sağlık Örgütü'nün, günde en az beş porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi önerisi doğrultusunda, marul, havuç ve kırmızı lahana gibi kış sebzeleri ile hazırlanan salatalar öğünlerde yer almalıdır.

Kış mevsiminde güneşten fazla yararlanılamaması nedeniyle kemik ve diş sağlığı için gerekli olan D vitamini ihtiyacının karşılanması için güneşli günlerde yürüyüşlere çıkılmalı ve bol bol balık tüketilmelidir.

Kışın beslenmenize dikkat


Kış mevsiminde fiziksel aktivitelerin azalması ve unlu gıda tüketiminin artmasına karşılık, posalı besinlerin tüketiminin azalması sindirim sistemi rahatsızlıklarına, özellikle de kabızlığa yol açmaktadır. Kabızlıktan korunmak için, haftada en az iki kez kuru fasulye, nohut, mercimek gibi protein değeri ve posa içeriği yüksek kuru baklagillerin yanı sıra, sebze ve meyve tüketilmeli ve bol sıvı alınmalıdır.

BAKMADAN GEÇME!