Güncelleme Tarihi:
Vücudun enerji ihtiyacını, yoğun gıda bileşenine sahip olan kuru gıdalardan karşılaması gerektiğine dikkati çeken Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fevzi Keleş, yeterince enerjisi olan vücudun soğuktan fazla etkilenmeyeceğini ve bazı hastalıklara karşı da vücut direncinin artacağını söyledi. Yaz mevsiminde üretilen incir, kayısı, üzüm, elma, dut gibi gıdaların güneşte kurutulmasıyla, bazı vitaminlerinin az da olsa kayba uğradıklarını anlatan Prof. Dr. Keleş, şöyle devam etti: "Oksidasyonun fazla etkisi olmayan gıdalar güneşte kurutulurken ön vitaminleri zarar görmez. Bu gıdalardaki C vitamininde belirli bir azalma olabilir. Ancak A vitamininde herhangi bir azalma söz konusu olmaz. Özellikle kış mevsiminde besin bileşeni yüksek, suyu az olan gıdalar tercih edilmelidir. Kurutularak suyu en aza indirilen ve besin bileşeni yüksek olan kuru gıdalar, vücutta kalorifer görevi görürler. Bu tür gıdaları tüketen insanlar, hem üşümezler hem de soğuk havaya karşı vücutlarının direncini arttırırlar. Böylece enfeksiyon hastalıklarına daha az yakalanabilirler."Kışın tüketilmesi gereken kuru gıdaların C vitamini yönünden yetersiz olduğunu kaydeden Keleş, C vitamininin de portakal ve mandalina gibi meyvelerle karşılanması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Keleş, "Yağlı ve unlu tatlılar yerine incir tatlısı, bal kabağı tatlısı, havuç tatlısı gibi tatlılar tercih edilmelidir. Bunların yanı sıra, kış mevsiminde köme, pekmez, fındık ve fıstık gibi gıdaların da sıkça tüketilmesi gerekir" dedi.