Kiraz Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Kiraz Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları

Güncelleme Tarihi:

Kiraz Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir Kiraz Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2021 14:36

Kiraz fidanı nasıl ve ne zaman dikilir son günlerin merak edilen konularındandır. Bu lezzetli meyveyi dalından yemek isteyenler kiraz fidanı yetiştirme hakkında bilgi sahibi olmak istemektedir. Sizde kiraz fidanı yetiştirme ve bakımı hakkında bilgi edinerek bahçenizde kiraz fidanı dikebilirsiniz. Kiraz fidanı nasıl ve ne zaman dikilir? Kiraz fidanı yetiştirme, bakımı ve fiyatları hakkındaki birçok detayı derledik.

Haberin Devamı

Kiraz ağacı gülgiller ailesine ait, tatlı meyveleri yenebilen bir ağaçtır. Ülkemizde Ege ve Marmara bölgesinde rahatlıkla yetişebilen kiraz ağacı pembeye çalan beyaz çiçekler açmaktadır.

Kiraz Fidanı Nedir?

Kiraz fidanı kiraz ağacının kolay bir şekilde yetiştirilebilmesi açısından dikime hazır hale gelmesidir. Kiraz tohumlarının çimlendirilmesinden sonra hassas dönemini aşarak belli bir boya erişmesiyle kiraz fidanı haline gelir.

Kiraz Fidanı Nasıl Dikilir?

Kiraz fidanı dikimi yapmadan önce köklerinde yaralı olanlar temizlenmelidir. Toprak geçirgen ve kumlu olması fidanın kolay gelişebilmesi için gereklidir. Çukur derinliği için 60 cm yeterlidir. Aşı yeri toprağın üstünde kalacak şekilde dikimi yapılmalıdır. Dikim sonrası can suyu mutlaka verilmelidir.

Kiraz Fidanı Ne Zaman ve Hangi Ayda Dikilir?

Kiraz fidanı dikimi için en uygun zaman Aralık ve Ocak aylarıdır. Fakat ilkbaharda ağaçlara su yürümesi başlayana kadar kiraz fidanı dikimi gerçekleştirilebilir.

Kiraz Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır?

Kiraz Fidanı bakımı için en önemli konu sulamadır. Özellikle ilkbahar aylarından yaz sonunsa kadar bol sulama yapılmalıdır. Fakat sulama sonrası ağaç çukurundu su birikmemesine de dikkat edilmelidir.

Kiraz Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir?

Kiraz fidanı dikimi yapıldıktan sonra uygun koşullar sağlanırsa 2 yıl içinde meyve görülmeye başlanır. Verimli bir meyve hasadı için 5 yıl beklemek gerekir. Bodur cins kiraz fidanlarında meyve verme süresi daha kısa zamanda gerçekleşmektedir.

Kiraz Fidanı Yetiştirme Püf Noktaları

Kiraz fidanı yetiştirmede bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekir. Kiraz fidanı yetiştirirken;

Haberin Devamı

-Fidan dikimi için yamaç araziler seçilmemelidir.
-Fidanın dikildiği alan şiddetli rüzgardan korunaklı olmalıdır.
-Toprak geçirgen ve organik açıdan zengin olmalıdır.
-Dikimden önce fidan yan köklerden ve yaralanmış köklerden temizlenmelidir.
-Hava koşulları da dikkate alınarak sulama yapılmalıdır.

Kiraz Fidanı Ortalama Fiyatları Ne Kadar?

Kiraz fidanı fiyatları fidan çeşitlerine göre farklılık gösterebilir. Kiraz çeşidine, fidanın tüplü ya da açık olmasına bağlı olarak da fiyatlarda farklılık oluşmaktadır.

Kiraz Fidanı Çeşitleri Var mı?

Kiraz fidanı meyvenin türüne bağlı olarak çeşitlilik göstermektedir. Meyve türü, rengi, bodur, yarı bodur, aşılı, tüplü ve açık kiraz fidanlarına rastlanmaktadır. Kiraz fidanları oldukça çeşitlidir. Meyvenin çeşidi belirlendikten sonra ağacın bodur olup olmaması, fidanın tüplü ya da açık olması gibi farklı şekillerde kiraz fidanı bulabilirsiniz.

Kiraz Fidanı Nasıl Çoğaltılır?

Kiraz fidanı çoğaltmada en başarı ve uygun teknik aşılama olmaktadır. Genel olarak kiraz fidanı durgun göz aşılama yöntemi ile çoğaltılmaktadır. Sonbahar dönemine kadar dur göz aşılama yöntemi uygulanabilmektedir.

Kiraz Fidanı Ne Zaman Budanır?

Kiraz fidanları dinlenme dönemine geçtiğinde budanmalıdır. Genç ağaçlarda özellikle verim dönemi gelene kadar budama işlemi az yapılması gerekir. Güçlü bir şekilde gelişen fazla sürgün veren fidanlarda uç alma yaparak budama gerçekleştirilmelidir. Kış döneminde dinlenmeye geçen fidanlar hava çok soğumadan önce budama yapılabilir.

Kiraz Ağacı Dikim Mesafesi Ne Kadar Olmalıdır?

Kiraz fidanı dikimi yaparken bırakılacak mesafe açıklığı 6x6 olarak bırakılmalıdır. Sonraki yıllarda fidanların gelişmesine bakılarak budama yapılmalı ve şekil verilmelidir. Özenli bir budama yapılamayacaksa bırakılacak aralık paylarının daha uzun tutulması faydalı olacaktır.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!