Güncelleme Tarihi:
Kimyon maydanozgil ailesine mensup yıllık ömrü olan otsu bir bitkidir. Anavatanı olarak Orta Doğu ve Doğu Akdeniz bilinir. Boyu 40 ila 60 santimi bulabilen bitki mayıs ve haziran ayları arasında pembeye bakan ve beyaz çiçekler açmaktadır.
Kimyon Tohumu Nedir?
Kimyon tohumu son zamanlarda sağlığa olumlu etkilerinin de öğrenilmesiyle daha fazla merak edilen, tüketilen baharatlar arasında yer almaktadır. Kimyon tohumu tane kimyon olarak da adlandırılmaktadır. Kimyon bitkisinin olgunlaşması sonrası toplanarak kurumaya bırakılır. Kuruyan bitkilerin tohumları toplanır. Toplanan kurumuş kimyon tohumları öğütülür ve kimyon olarak kullandığımız baharat elde edilir.
Kimyon Tohumu ne işe yarar?
Kimyon tohumu kimyon baharatının elde edilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Kimyon tohumlarının kurutularak öğütülmesi sonucu mutfaklarımızda kullanılan kimyon baharatı elde edilmektedir. Baharat olarak yemeklerimize, salatalarımıza kattığı aromasıyla tanınan kimyon aslında sağlığımız içinde oldukça faydalıdır.
Kimyon Tohumu Neye İyi Gelir?
Kimyon tohumunun sağlık üzerinde birçok faydası bulunmaktadır. Öğütülmüş haliyle de etkili olan tane kimyon özellikle sindirim açısından rahatlama sağlamaktadır. Gaz problemlerinde oldukça etkilidir. Bağışıklığın arttırılmasından uykusuzluğa kadar birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir. Doğal olarak vücudunu desteklemek isteyenler kimyon tohumunu salata ve yemeklerde tüketmeye özen göstermektedir. Ayrıca kimyon tohumunu çay olarak tüketmek de mümkündür.
Kimyon Tohumu Faydaları
Kimyon tohumunun en bilinen faydaları sindirim sistemiyle ilgilidir. Oysaki kimyon ve tane kimyonun farklı olumlu etkileri de bulunmaktadır.
l Sindirim sisteminde rahatlama sağlar.
l Mide de oluşan şişkinliği giderir. İyi bir gaz gidericidir.
l İyi bir demir ve C vitamini kaynağıdır. Kansızlığı önlemeye yardımcıdır.
l Bağışıklığın yükselmesinde etkilidir.
l Yüksek bir kalsiyum kaynağıdır. Kemik sağlığı açısından önem taşır.
l Beyaz kan hücrelerini uyarır. İyi bir antioksidandır.
l Kolesterolü düşürmeye yardımcıdır.
l Balgam söktürücüdür.
l İçerdiği E vitamini ile cilt sağlığı açısından yaşlanma etkilerini azaltır.
l Yağ yakımını arttırıcı etkisiyle kilo vermek isteyenlerin yardımcısıdır.
l Stresin azalmasına yardımcıdır.
l Doğal bir sakinleştirici özelliğindedir.
l Gevşetici etkisiyle vücudun uykuya geçişini kolaylaştırır.
l Antiviral ve antibakteriyeldir.
l Gıda kaynaklı rahatsızlıklarda etkilidir.
Kimyon Tohumu Zararları
Tüketilen ürün ne kadar doğal olursa olsun aşırıya kaçmamak gereklidir. Her doğal üründe olduğu gibi kimyon tohumunun da aşırı tüketimi zararlı olabilir. Kimyon tohumu özellikle çay olarak tüketiliyorsa günlük doz 2 fincan yeterlidir. Aşırı tüketimi halinde
l Mide bulantısı
l Aşırı şekilde geğirme
l Kan şekerinde düşüş
l Karın ağrısı
l Baş dönmesi
l Uyuşukluk
Gibi yan etkileri görülebilir. Bu nedenle doğal bir ürününde her üründe olduğu gibi dozunda tüketilmesi gereklidir.
Kimyon Tohumunun Nasıl Kullanılır? Kimyon Tohumu Kullanımı
Kimyon tohumunu öğüterek yemek ve salatalarınızda baharat olarak tüketebilirsiniz. Salata ve çorba ve yemeklerinizi kimyon aromasıyla lezzetlendirirken, sağlınıza da faydalı bu ürünü tüketebilirsiniz. Kimyon tohumunu öğütmeden de yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Tohum halindeki kimyonu yemek yapmadan önce yağda hafifçe kavurarak aromasını ve faydalarını yağa bırakmasını sağlayabilirsiniz.
Ayrıca kimyon tohumu çay olarak da kolay bir şekilde tüketilebilmektedir. Kimyon çayını toz haline getirilmemiş kimyon tohumundan kolayca demleyebilirsiniz. Kimyon tohumu çayını demlemek için bir bardak suyla bir şeker kaşığı kimyon yeterlidir. Kaynatıp soğuttuktan sonra süzerek tüketebilirsiniz. Dilerseniz çayınızı bir dilim limonla birlikte tüketebilir daha faydalı ve içimi hafif hale de getirebilirsiniz.