Kilo almaktan korktuğum için sigarayı bırakamıyorum!

Güncelleme Tarihi:

Kilo almaktan korktuğum için sigarayı bırakamıyorum
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2009 06:00

Sigarayı bırakmak, bazı durumlarda iştahımızın açılmasına ve kilo almamıza sebep olabiliyor. Siz de her bırakmaya çalıştığınızda yukarıdaki cümleyi kuruyorsanız, bahanenizi elinizden almaya hazırız.

Haberin Devamı

Sigaradan vazgeçmek kimileri için yeterince zorken, bazen bu durum daha da içinden çıkılmaz bir hale dönüşebiliyor. Mesela kilo almaktan endişe ediyorsanız... Özellikle kadınlar için sigarayı bırakınca kilo alacağı kaygısı, yeterince caydırıcı olabiliyor. Kilolu olsun, olmasın bu kritik kararı verirken, bütün kadınların aklından en az bir defa bu soru geçiyor. En kararlı olanlarımız bile, sigaranın ardından gelebilecek kilolarla büyük bir ümitsizliğe kapılabiliyoruz.

Şu anda bu yazıyı okuyorsanız ve sigarayı bırakmak için hiç olmadığınız kadar kararlıysanız, önünüzde çetin bir yol var. Biz değil yaşayanlar anlatıyor, sigarayı bırakma kararını vermek yeterince zorken, üstüne bir de kilo [kontrolü yapmaya çalışmak büyük meziyet! İlk başta sigarayı bırakmanın verdiği zafer duygusu, alınan kilolarla pişmanlığa ve yeniden sigaraya yönelmeye neden olabiliyor. Bu nedenle "iç, bırak" döngüsü yaşayan pek çok kadın var.

Memorial Ataşehir Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Şefika Aydın'a göre, bu, sigarayı bırakmama bahaneleri içinde en başta gelenlerden. Bu nedenle bazen 'kilo alırım' kaygısının ardına sığınabildiğimizi belirtiyor: "Kararsız ve kişi kendinden emin değil ise, hayatımızın her durumunda olduğu bu durumda da kendimize bahane gösterecek sebepler ararız. Sigarayı bırakmak için kişinin kendisine birçok engel ya da bahane bulması mümkün; sınavların geçmesi, işlerin yoluna koyulması ve benzeri birçok örnek verilebilir. Kilo alma korkusu da kişinin sigarayı bırakmamak için bulduğu en önemli bahanelerden biri. Yapılan bilimsel çalışmalarda sigarayı bırakma ve kilo alımı arasında kesin bir sonuca ulaşılamadığını görüyoruz. Dolayısıyla 'Sigarayı bırakan herkes mutlaka kilo alır' diyemeyiz."

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Zehra Akören ise, Sigara bırakıldıktan sonra eğer kontrollü davranılmazsa, bir miktar kilo alımı olabileceğinin altını çiziyor. Özellikle de sigara ile birlikte alkol da alıyorsanız... Kilo alma miktarının sigarayı bırakan kişinin yaşına, mevcut kilosuna, beslenme alışkanlıklarına, fiziksel aktivitesine göre değiştiğini belirten Akören, ortalama 6-12 kilo arasında bir artışın görülebileceğinden bahsediyor: "Sigara bırakma süresi bir diyetisyen denetimi ile gerçekleştirilirse, kilo alımı önlenebilir. Vücutta nikotin azalması sonucu açlık hissetmek, hem değişen metabolizmaya bağlı olarak hem de psikolojik nedenlerden dolayı oluşabilir. Sigara bırakma kliniklerine başvurarak, gerekirse psikolojik destek alarak sağlığımızı korumalıyız."




Sigara bir zayıflama yöntemi olabilir mi?>>>>>

ZAYIFLAMA YÖNTEMİ OLABİLİR Mİ?
Bazen zayıf kalma isteğimiz o kadar ağır basıyor ki, sigarayı bir zayıflama aracı olarak görmeye başlıyoruz. Bunun gerçekçi olmadığını bilsek de, sigarayı içtikçe zayıf kalacağımıza inandırıyoruz kendimizi Bu yüzden de yok mudur çevremizde durduk yere sigaraya başlayan... "Bu durum kişinin kendini kandırmasından başka bir durum değildir. Sigaranın kilo kaybına yol açması çok yavaştır ve yıllar alabilir. Tam tersine bazı çalışmalarda sigaraya başlayanlarda özellikle ilk 2 yılda kilo alımı gözlenmiştir" diyerek bu algıyı çürütüyor Beslenme ve Diyet Uzmanı Şefika Aydın.

1O ADIMDA KİLO KONTROLÜ
Peki, mevcut kilomuzu koruyarak dumansız bir hayata nasıl geçebiliriz? İşte, uzmanların önerileri:
• Sigara içenlerde en çok atlanan öğünlerden biri sabah kahvaltısı. Kahvaltıyı es geçmeyin; beslenmenizi 3 ana öğün ve en az 2 ara öğün şeklinde düzenleyin.
• Bir şeyler atıştırmak istediğinizde enerjisi yüksek ve kalorisi daha düşük gıdalara yönelin. Özellikle taze ya da kuru meyveyi ara öğünlerde bol bol tüketebilirsiniz.
• Yoğun kremalı içecekler yerine süt, ayran, kefir; hamurlu tatlılar yerine sütlü tatlılar, dondurma, bitter çikolata, kek gibi yiyecekleri tercih edin.
• Posa alımını artırın. Sebze ve meyve tüketerek kabızlık şikayetinizin önüne geçin.
• Tam tahıl ve kepekli ürünleri, kuru meyvelerden özellikle erik, incir ve kayısı tüketimini artırın.
• Haftada en az 3 kere yarım saat tempolu yürüyün.
• Kabızlığı önlemek için sabah kahvaltıdan önce 15 dakika boyunca karın kaslarınızı çalıştıran egzersizler yapın.
• Vücuttaki hasarın onarılmasına yardımcı olmak amacıyla antioksidan vitaminlerden zengin sebze ve meyve tüketimini artırın.
• Barsak ve böbrek problemlerine karşı günlük sıvı alımını en az 2 litreye çıkarın. Ayrıca meyve suyu ve süt gibi içecekler tüketmeye özen gösterin.
• Açlık hissini artıracağından sakız çiğnemeyin.


Elele

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!