GeriKadın Sağlığı Kilo aldıran tek gıda: Yağ
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kilo aldıran tek gıda: Yağ

"."

Dünyada insana kilo aldıran tek gıda maddesinin yağlı ürünler olduğu bildirildi. Uzmanlar, yağlı yiyeceklerden uzak duranların kilo almayacaklarını, ister zeytinyağı, ister tereyağı olsun tüketilen yağın sınırlanması gerektiğini belirtiyor. Açık ve gizli olmak üzere 2 tür şeker hastası olduğunu ifade eden uzmanlar, gizli şeker hastalarının şeker düzeyi ölçülürken aç karnına değil, tok karnına ve şeker yüklemesi yapıldıktan sonra ölçüm yapılması gerektiğine dikkat çekiyorlar. Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, şeker hastalığına yol açan en büyük faktörlerden birinin şişmanlık olduğunu belirterek, "Dünyada insana kilo aldıran tek gıda maddesi yağlı ürünlerdir" dedi. Prof. Dr. Yılmaz, bir insanın 24 saat boyunca yalnız et ve şeker yiyerek kilo almasının mümkün olmadığını söyledi. Başta şeker olmak üzere, çeşitli hastalıkların kaynağının yağ olduğunu kaydeden Prof. Dr. Yılmaz, "Onun için de yemeklerde yağı sınırlamak gerekir. Bunun adı ister zeytinyağı, ister tereyağı olsun" dedi.Oda ısısındaki yağı kullanmalı"Oda ısısındaki bir yağı kullanmak lazım. Çünkü, sıvı olan yağlar da sınırsız değil" diyen Özberk, yağlı yiyeceklerden uzak duranların kilo almayacaklarını ifade etti. Kilo almayanın şişmanlık riskinin bulunmayacağını ve hastalıklara yakalanma ihtimalinin de azalacağını vurgulayan Prof. Dr. Yılmaz, şöyle devam etti:"Türkiye'de; açık ve gizli olmak üzere 2 tür şeker hastası var. Bugüne kadar şeker hastalarına yönelik bazı hatalar yapılmıştır. Örneğin, şeker hastası eğitimle tedavi edilir. Şeker oranı 200'ün altına düşmüyor ise hap tedavisine geçilir. Yine sonuç alınamaması halinde insülin başlatılır. Hemen hap tedavisine geçilirse bir bağımlılık söz konusu olabilir. Normal bir insanın acıkma süresi 8 saattir. Diyabetli bir hastada bu süre 2,5 saate iner. O nedenle bilinçli bir şeker hastası günde mutlaka 6 öğün yemek yemeli. Şekerli gıdalar şeker oranını yükseltir. Şekerli gıdalar da ikiye ayrılır. Ekmek, bulgur, kurufasulye ve şekerli maddeler. Ağır şekerleri almaktan kaçınılmalı. Ayrıca, gizli şeker hastalarının şeker düzeyi ölçülürken aç karnına değil, tok karnına ve şeker yüklemesi yapıldıktan sonra ölçüm yapılmalı. Nedense gizli şeker tetkiki için ölçüm yaptıracak olana (aç karnına gel) denir. Kaplıca ve içmelerin şeker hastasına bir yararının olmadığı da bilinmeli."

False