Güncelleme Tarihi:
Kışın vazgeçilmez tatlarından biri olan kestanenin yetiştirilmesi mümkündür. Yetiştirmek için bazı noktalara dikkat etmek gerekir.
Kestane Fidanı Nasıl Dikilir?
Kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden olan kestanenin soba üzerinde pişmesi eski bir gelenektir. Besleyici bir yapıya sahip olan kestanenin lif ve karbonhidrat değerleri de oldukça yüksektir. Yemeklerin içine katıldığı gibi tatlısı da yapılmaktadır. Kestane yedikten sonra tokluk hisside yaratan bir gıdadır. Kestanenin yapısında mineraller ve vitaminler bulunmaktadır.
Kestane ağacı soğuk havalara karşı direnci yüksek olan bir ağaçtır. Kestane ağaçları birden fazla dikilecekse aralarında en az 10 metre mesafe bırakılmalıdır. Kestane ağacı eksi derecelere bile dayanabilen bir ağaç türüdür. Eksi 30 dereceye kadar dayanması söz konusudur. Kestane ağaçları birbirine yakın dikilirse yaşam alanları çok daralır.
Kestane Ağacı Ne Zaman Dikilir?
Kestane ağacının dikim zamanına da dikkat etmek gerekir. Kestane ağacı aralık ayından nisan ayına kadar olan dönemde dikilebilen bir ağaçtır. Kestane ağacının dikim zamanı için ağaçların yaprak dökümünün başlaması beklenir. Bu zamanların dışında dikim yapıldığı takdirde ağaç tutmamaktadır
Kestane Fidanı Yetiştirme
Kestane fidanı yetiştirme süreci iyi yapılırsa oldukça fazla ürün almak mümkün olur. Sulamasına dikkat edilmelidir. Eğer düzenli ve yeterli sulama olmazsa, kaliteli ürün almak mümkün olmaz. Meyve süreci için önce ağacın toprağa yerleşmesi ve alışması gerekir. Bu da ortalama olarak 3 yıllık bir süredir.
Kestane ağacı sabır ve emek isteyen bir ağaç türüdür. Ama iyi bir bakım sonrası çok bol ürün almanız söz konusu olmaktadır. Kestane ağacı konum olarak deniz seviyesinden yüksekte olmayı ister. Soğuk havalara karşı direnci oldukça yüksektir. Ama ılıman iklimleri daha çok sevmektedir. Farklı ağaçların içerisinde de ekolojik dengeye uyum sağlar. Türkiye’de pek çok yerde kestane ağacı yetişmektedir.
Karadeniz, Ege ve Marmara Bölgesinde kestane ağacı yetişmesi söz konusudur. Kestane ağaçlarının güneş alması gerekir. Bol güneşi seven ağaçlardır. Fazla güneş gördükleri takdirde, meyveleri çok daha güzel olacaktır. Kireçli su ve toprakları sevmeyen bir ağaçtır. Nemli topraklarda ise yetişmesi daha kolay olacaktır. Ağır metallerin olduğu topraklar ise yapısına uygun değildir.
Kestane ağacının toprak kalitesine dikkat etmek gerekir. Ayrıca güneş alması önemli bir ayrıntıdır. Sulamasına ise özen göstermek gerekmektedir. Kestane ağacı bakım isteyen bir ağaçtır. Ürünün doğru alınması için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir.
Kestane ağacının iyi yetişmesi için gübrelemeye de önem vermek gerekir. Ayrıca kestane ağacının düzenli olarak ilaçlanması gerekmektedir. Kestane ağacının potasyum yönünden zengin olan toprağa ekilmesi gerekir. Sulamasına da özen gösterilmelidir. Sabır ile yapılan bakım sonrası ise zengin ürün alımı söz konusudur.
Kestane Fidanı Bakımı
Kestane fidanının bakımı sırasında bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Kestane ağacının sulamasının yapılması gerekir. Düzenli sulama yapılmadığı takdirde ağacın kuruması söz konusu olacaktır. Kestane ağacı 3 senelik bakımın ardından ürün vermektedir. Ayrıca kestane ağacının köklerine vitamin desteği için gübre vermek gerekir. Soğuk havalardan etkilenmeyen bir ağaçtır. Kestane ağacının dalları ise düzenli olarak budanmalıdır.
Kestane Fidanı Fiyatları
Kestane fidanının seralardan temin edilmesi söz konusu olacaktır. Ayrıca internet üzerinden satış yapan siteler bulunmaktadır. Bu sitelerden de kestane fidanı satın alınabilir. Kestane fidanının fiyatları farklılık göstermektedir. Kestane fidanı fiyatları 40 TL İle 100 TL arasında değişine fiyatlarda satılmaktadır.