Güncelleme Tarihi:
Kaynak: Formsante
16.Yüzyıl Feodal Japonya'sında, Samuray sınıfının savaş sanatı olarak ortaya çıkmış Kendo... Günümüzde ise modern formlarla uygulanan geleneksel bir kılıç sporu.Kendo kelimesi Japonca'da 'Kılıç Yolu' anlamına geliyor. Tahta ve bambu kılıçlar kullanılarak uygulanan bu saldırı sporunun felsefesinde rakibe gereksiz acı çektirmeden, tek hamlede etkisiz hale getirmek yatıyor. Binlerce senelik bir gelenek ve kişisel gelişime dayalı bir çalışma olan Kendo, spor olmanın ötesinde bir sanat ve öğreti. En önemli amaçlarından biri, karşılaşma sırasında ya da kişinin içinde bulunduğu herhangi bir durumda her şeye hazırlıklı olmak, zihinsel olarak hazırlıksız yakalanmamak...
Acıbadem STFA tesislerinde Kendo dersleri veren Mine Ersen, bu sporun onur ve saygı üstüne kurulduğunu söylüyor. Kendo yapanlar, kendilerinden daha kıdemli Kendo'culara koşulsuz saygı gösteriyorlar. Kendo'cunun bir diğer görevi ise, kendisinden daha alt seviyedekileri korumak. Onur bu sporda her şeyin üstünde... Kendo'da savunmaya geçmek, yani edilgen durumda kalmak, onurlu bir davranış olarak görülmüyor.
Kendo, fiziksel güç kadar, zihinsel ve ruhsal gücün kullanımını da geliştirmeyi hedefliyor. Cesaret, hızlı ve sakin karar verme, ekip bilinci gibi yetenekler ile saygılı ve kibar olmak gibi belirli davranış kalıpları Kendo'nun çalışma sistemi içinde yer alıyor.
Fiziksel olarak ise bu spor, kas sistemini çalıştırıyor, terle toksin atımına yardımcı oluyor, kan dolaşımı hızlandırıyor. Kendo yapan birinin vücudu besin depolamak yerine yağ yakmaya yatkın hale geliyor. Sürekli bir zindelik, daha geç yorulma ve konsantrasyon kolaylığı gibi avantajlar da cabası... Kendo sporuyla uğraşan biri , başka ortamlarda da dik duruşu ve kendine güveniyle kendini belli ediyor.
Bir Kendo karşılaşmasındayken, rakibinizi gözlerinizle izlemeli, hareketlerine hızlı tepkiler vermeli ve zihninizde tasarladığınız şekilde, saldırıya geçmek için beliren fırsatları iyi değerlendirmelisiniz. Tüm bunlar rakibin zayıf noktasını bulup tek hamlede etkisiz hale getirmek için. Bu çalışma hayatta karşılaşılan zorlukları çözmekte kolaylık sağlamayı amaçlıyor. Bu çalışmada 'zihin gözü', Zen çalışmalarında da olduğu gibi uzun ve zorlu bir eğitim sürecinden sonra açılıyor.
Kendo'da da diğer bazı Uzakdoğu sporlarında olduğu gibi 'nara' atılıyor.. Müsabakada, saldırma esnasında kendine güveni pekiştirmek ve rakibi korkutma amaçlı olarak atılan ve Kiai adı verilen naranın, saldırı türüne göre tonu da değişiyor. 'Kiai' ruhun açığa çıkması anlamına geliyor. Müsabakalarda çığlık atmayanlar kendine güvensiz kabul ediliyor ve başarılı sayılmıyorlar. Çığlık atmak, sporcunun içindeki korku ve heyecanı atmasına yardımcı olurken, rakibin 1-2 saniye yaşadığı donukluk ve duraksama bile size avantaj kazandırıyor.
Bu spor, Japonya'da hala okullarda ders olarak okutuluyor. Kıdem kazanmak için ise yurt dışındaki müsabakalarda başarılı olmak gerek. Bu sporu uygulayanlar, Kendo felsefesinin günlük hayatta da işe yaradığını düşünüyorlar; Rakibi iyi gözlemlemek ve anlamak, strateji geliştirip, zayıf anında harekete geçmek, olayları olgun ve alçakgönüllü karşılamak gibi... Mine Ersen'e göre kadınlar Kendo'da , yapı olarak erkeklere göre daha avantajlı. Çünkü kas yapıları daha esnek ve ani tepkileri daha kolay verebiliyorlar.
Kendo'da kullanılan malzemeler
Katana: Samuray'ların temel silahı olan tahta kılıç.
Shinai: Kendo'da kılıcı temsil eden, bambudan yapılmış sopa.
Keiko-Gi ve Hakama: Geleneksel Japon giysileri.
Bougu: Kendo'da sakatlanma ve yaralanmaları önleyen antrenman zırhı
Men: Kafayı ve boğazı koruyan bir tür kask.
Do: Göğsü ve karnı koruyan kıyafet (Bu bölgelere yapılan hamleler de bu isimle adlandırılıyor)
Kote: Elleri ve bilekleri koruyan bir tür eldiven (Bilek bölgesine yapılan hamlenin de adı.)
Tare: Kasıkları koruyan kıyafet
Neden Kendo?
• Zihin ve vücut koordinasyonu sağlıyor.
• Bacak, sırt, kol kasları ve bilekleri çalıştırıyor
• Yerde yuvarlanmak gibi tehlikeli pozisyonlar yok
• Yağ yakmayı kolaylaştırıyor
• Sportif ve fit bir vücut oluşumuna yardımcı.
• Stres atmaya yarıyor
• Sorunlarla başa çıkma yollarını öğretiyor
• Ekip ruhu ve konsantrasyon kolaylığı saklıyor
• Etrafınızda olan biteni doğru algılamanızı sağlıyor
• Olaylara hızlı tepki vermeyi kolaylaştırıyor.
• Zihni çalıştırıyor
• Metabolizmanın iyi çalışmasına yardımcı
• Kendine güvenli, dışa dönük bir yapı sağlıyor
• Estetik bir vücut ve doğru bir duruş kazandırıyor.
'Bir kuşun iki kanadı'; Kendo ve laido...
Kendo ve laido, birbirinden beslenen iki spor. Mine Ersen, Kendo ve laido'nun, bir kuşun iki kanadı kadar birbirine yakın olduğunu söylüyor, iki spor da birbirinin antremanı olarak tanımlanabilir, Laido'da Kendo'nun aksine karşınızda bir rakip yok. Bunun yerine 'kata' adı verilen tahta kılıçlarla, kılıcı kınından çıkarmak, geri koymak, düz ve yatay kesiş gibi teknikleri içeren antrenmanlar yapılıyor. Genellikle Kendo öğrencilerinin çoğunluğu laido da çalışıyorlar.
Temel hareketler
Men: Kafaya doğru hamle.
Kote: Bileğe hamle.
Do: Göğüse hamle.
Tsuki: Boyuna hamle.
Rakibinizle karşı karşıya geldiğinizde, rakibin vücudundaki bu dört hedefe, onun görüş alanındayken, bambu kılıcın ucunu ve yan yüzeylerini kullanarak hamle yapıyordunuz. Kendo antremanlarında hoca çalışmayı bitirene kadar, hamlelere devam ediliyor. Giyilen özel kıyafetler sayesinde kimsenin canı yanmıyor tabi ki. Bu dört bölge dışında kılıç başka yerlere dokunursa faul oluyor. Hoca sizi uyarıyır ve yeniden başlıyorsunuz. Profesyonel müsabaklarda ise bir kaç dakikalık süreniz var. Her doğru hamle bir puan ve genellikle iki puan aldığınızda, hakemlerin de takdiriyle karşılıyorsunuz.
Kendo yaparken
Bu spor, sert bir saldırı sporu olarak gözükse de fiziksel ve ruhsal açıdan kişiye olan faydaları yadsınamaz. Vücuda zindelik ve kaslara sıkılık vermesinin yanı sıra konsantrasyonu geliştirici, takım ruhunu pekiştiren, uygulayanların kendilerini ifade etmelerine yardımcı olan yönleri var. Kendo yapanların vücutları besin depolamaktan çok, yağ yakmaya eğilimli oluyor.