Güncelleme Tarihi:
Kış kapıda. Ateşli kucaklamalarıyla sarmalayan güneş, rahatlatan meltem, dingin kırlar, altın kumsallar geride kaldı. Artık kendini doğaya bırakmanın zamanı geçti; şimdi kendine bakmanın zamanı. Evde uygulayacağınız basit yöntemlerle banyonuzda muhteşem bir SPA bakımı konforunu kendiniz için yaratabilirsiniz. Kendi kendinize SPA yaparken, kadim uygarlıkların binlerce yıl uyguladığı aromaterapiyi yapıyor olacaksınız. Öyleyse bazı temel bilgileri edinmekte yarar var.
Aromaterapinin temelini oluşturan aromatik yağlar, küçük molekülleri sayesinde kolaylıkla havaya karışarak burundaki hassas sinir uçları yoluyla ulaştıkları beyinde bulunan limbik sistemi etkiliyorlar. Bu sistem bizim duygusal davranışlarımızı, motivasyonel güdülerimizi kontrolü altında tutuyor. Bu sayede kendi kendinize SPA yaptığınız zaman bir yandan dinlenir ve arınırken; bir yandan da duygularınızı düzenleyebilir ve hatta psikolojik sorunların çözümü için ciddi adımlar atmış olursunuz. Parfümlerde, oda spreylerinde, buhar banyolarında ve aroma lambalarında bol bol kullanılan aroma yağları cilt tarafından da rahatlıkla emiliyorlar. Buradan lenf sistemi ve kan dolaşımına karışarak tüm vücut üzerinde eiki gösteriyorlar. Bu nedenle seyreltilerek masajlarda, banyolarda, kompreslerde ve lapalarda kullanılıyorlar
Evdeki mucizeye merhaba
Özel aromaterapi masajını bir uzmana da yaptırabilirsiniz. Ama bizim şimdi ilgilendiğimiz, becerikli ELLE kadınlarının evde kendi kendilerine yaratacakları küçük ama etkili keyif mucizeleri. Kendi kendine SPA yaparken kullanacağınız aromatik yağları aktarlarda, doğal ürünler satan mağazalarda ve özel eczanelerde bulabilirsiniz. Bunun yanı sıra size vereceğimiz minik ipuçlanyla bunları kendiniz de yaratabilirsiniz.
Önce birkaç minik bilgi: Aromaterapide, bitkilerden genellikle damıtma yoluyla elde edilen aromatik yağlar kullanılıyor, örneğin yasemin uçucu yağı çiçeklerden, portakal yağı kabuklardan, sedir yağı gövde odunundan, biberiye yağı yapraklarından elde ediliyor. Bunlar aslında bildiğimiz yağ değiller; bitkilerin içindeki bazı doğal kimyasalların bir araya gelmesiyle oluştukları, yağda ve alkolde çözündükleri için kısaca yağ olarak nitelendiriliyorlar. Bu maddeler aromatik yağlara dolaşım düzenleyici, lenf sistemi uyarıcı, depresyon giderici, kas gevşetici, motivasyon artırıcı gibi pek çok olumlu özellik katıyorlar. Temel aroma yağları adaçayı, lavanta, ylang-ylang, papatya, İngiliz nanesi, gül, biberiye ve sandal. Susam yağı ve yayoba yağı tüm ciltler için uygun. Havuç yağı ve Hawaii ceviz yağı hücre yenileyici özelliğe sahip. Sarısabır yağı ve çayımergisi hassas yapılı ciltler için ideal. Buğday özü yağı ve zerdali çekirdeği yağı olgun ciltlere uygun.
Aromatik yağları uygularken kullanılan en keyifli iki yöntem masajlar ve banyolar. Eğer bir terapist size aromaterapi masajı yapacaksa ondan mutlaka neye ihtiyacınız olduğunu belirlemek için bir konsültasyon yapmasını isteyin. Ama eğer siz spesifik bir durum için hazır olarak satılan yağlardan kullanacaksanız aromaterapi masajı yapabilen bir masaj uzmanına da gidebilirsiniz. Çünkü özel olarak aromatik yağların uygulanması için geliştirilmiş olan aromaterapi masajları bulunuyor. Bunları öğrenebilirsiniz. Hatta hayatınızdaki erkeğe de öğretin. Sonra da kendinizi onun ellerine bırakın. Pişman olmayacaksınız.
Aromatik yağlar masaj sırasında uygulanırken hem beden, hem de duygular etkileniyor. Bu nedenle bu yöntemden sadece dinlenmek için değil; pek çok rahatsızlığı tedavi etmek için de yararlanabilirsiniz. Çünkü aromaterapi yağları ağrılı bölgelerin, duyguların saklandığı tıkanık alanların, yorulan bölgelerin farkına daha rahat varmanızı sağlıyor. Bunlarla yapılan masaj sırasında zihin ve beden arasındaki bağlantı daha rahat kuruluyor. Aromaterapi masajı duyguların, vücut enerjisinin ve organların dengeli hale gelmesine yardım ediyor. Sizi vücutsal ve zihinsel toksinlerden arındırıyor.
Masaj yapmayacak, sadece banyo alacaksanız, aromatik banyoların el, ayak ve bütün vücut banyoları olarak hazırlanabildiğini aklınızda tütün. Suyun sakinleştirici, temizleyici, düzenleyici etkisine aromatik yağları ekleyince banyoda bir cennet yaratabilirsiniz. Böylece rahatlatıcı, dolaşımı uyarıcı, ağrı giderici, motivasyon artırıcı, konsantrasyon sağlayıcı banyolar yapabilirsiniz. Aromatik yağlardan meditasyon yaparken faydalanabilirsiniz. Bunun yanında evde temizlik yaparken, ofiste çalışırken, arabada yolculuk ederken, güneşlenirken, bebeğinizi uyuturken hatta doğum yaparken bile onlardan yardım alabilirsiniz.
Her derde deva aromaterapi yağlarıyla evde yarattığınız SPA ortamında pek çok fiziksel ve duygusal sorununuzun da üstesinden gelebilirsiniz:
Duyguların rahatça ifade edilebilmesi, kendi değerinizle ilgili sorunlar, tükenmiş ve güçsüz hissetmek, sevgi alışveriyle ilgili sorunlar, dünyadan soyutlanmış hissetmek, hayattan zevk alamama, motivasyon eksikliği, gelecek, başansızlık ve ölüm korkuları, panikler, öfke ve kin duygularını dengelemek, yoğun stres, gerilim, endişe, huzursuzluk, uyku, konsantrasyon, hiperaktivite gibi daha pek çok duygusal ve düşünsel sorun, ağrıları gidermek, kas ve eklem ağrılarını iyileştirmek, dokuları iyileştirmek, yaralar ve yanıkların tedavisine destek olarak, kan basıncını dengelemek, birikmiş zararlı maddelerin atılmasını kolaylaştırmak, karaciğer, bağırsaklar, mide, dolaşım sistemi, üreme organları, endokrin sistem ve cilt gibi yaşamsal organ ve sistemlerini çalışmasını desteklemek, bakteri ve mantar enfeksiyonları, bunlardan bazıları. Ancak her zaman çok dikkatli olun. Yanlış dozlarda ve yanlış şekillerde uygulandıklarında tüm bitkisel yöntemler gibi, aromatik yağlar da tehlikeli olabiliyorlar.
"Bedensel Arınma" isimli kitabın yazarı ünlü detoks uzmanı Jane Scrivner risklere dikkat çekiyor: "Bu yağların hafif olduğunu düşünmeyin. Yanlış bir şekilde ya da fazla kullanıldığında tehlikeli olabilirler. Bunlar sadece güzel kokan maddeler değiller. Ama aynı zamanda akıl, duygular ve beden üzerinde hayli etkili olan güçlü ilaçlar. Yağı sadece kokusunu sevdiğiniz için seçmemelisiniz. Yan etkileri ya da belirgin olmayan ters etkileri nedeniyle zararlı veya tamamen ölümcül olabilirler. Hele hamileyseniz kesinlikle kullanmayın. Ayrıca hiçbir zaman sindirim yoluyla almayın."
İki minik tarifle yıllık dinginlik
Eğer bu yağları masajda kullanacaksanız seyreltmeniz gerekiyor. Eğer seyreltmezseniz çok yoğun oldukları için yanmalara ve rahatsızlığa neden olabilirler. Unutmayın sadece iki mililitre yağ elde etmek için bir tondan fazla çan yaprağına ihtiyaç duyuluyor. Zeytinyağı, ayçiçek, safran, üzümtohumu, ceviz ve susam gibi yağları kolayca bulabilirsiniz; ama tatlı badem, jojobo ve avokado gibi yağlar daha egzotikler ve onları ancak bazı özel mağaza ya da eczanelerden alabilirsiniz.
Eğer yağ ve kreminizi aktardan ya da doğal bitkisel ürünler satan mağazalardan almak yerine kendiniz yapacaksanız, Maria Treben'in "Tanrı'nın Eczanesinden Sağlık" kitabından sizin için basit iki teknik: "Krem hazırlamak için iki avuç dolusu bitki ince ince doğranır. Yarım kilo hayvan yağı kızgın hale getirilir. Otlar içine atılır. Kısa süre karıştırılır ve ocaktan çekilir. Üstü örtülerek soğumaya bırakılır. Ertesi gün hafifçe ısıtılır. Bir keten bezden filtre edilerek, ılık krem önceden hazırlanan cam kavanozlara konur. Yağ hazırlamak için: Bitkileri bir sişeye, sıkıştırmadan, ağzına kadar doldurun. Üstüne bitkilerin iki parmak üstüne çıkacak kadar zeytinyağı dökün. 14 gün güneşte veya sıcak yerde dursun." Jane Scrivner, ev yapımı herhangi bir masaj yağında esas ya da taşıyıcı yağların oranının her 20 ml. için sekiz damladan fazla olmaması gerektiğini söylüyor. Karışım oluştururken dikkat etmeniz gereken başka bir nokta, bu yağların bazılarının daha güçlü olduğu. Onlardan yalnızca iki ya da üç damlaya ihtiyacınız var. Aslında her zaman gerekenden azını kullanın. Çünkü aromatik yağdan fazla kullanmak baş ağrısına neden olabilir. Bu yağları banyoda kullanacaksanız sonrasında sabun kullanmayın. Çünkü sabun yağların etkisini azaltır. Genel olarak bir küvet için bir çay kaşığı taşıyıcı ya da dağıtıcı yağa iki ya da dört damla aromatik yağ ekleyin. Su biraz serinleyince hazırladığınız karışımdan bir yemek kaşığı ilave edin. Eğer bu konuyla ilgiliyseniz sağlıklı ve uzun yaşamın sırları konusunda uzman olan Ur. Ender Saraç'ın Doğan Kitap'tan çıkan "Ayurveda" isimli kitabına da başvurabilirsiniz. Böylece "Vata", "Pitta" ya da "Kapha" tiplerinden hangisi olduğunuzu ve ne tür terapiye ihtiyaç duyduğunuzu test edebilirsiniz.
Hazır SPA alternatifleri
Eğer yağları alıp kendiniz karıştırmak istemiyorsamz, bazı markalar bu konuda seçenekler sunuyorlar. Kendi kendine SPA için Dermalogica'nın ve The Body Shop'un ülkemizde de rahatça bulabileceğiniz ürünlerinden yararlanabilirsiniz. "Dermalogica SPA Body Thrapy System" ürünleri, banyonuzu vücut terapi merkezine dönüştürmeye hazır. "Stress Relief Treatment Oil", masaj, banyo terapisi ve cildi nemlendirici aromatik vücut bakım yağı. Suda çözülebilen yağ, organik silikonlar ve yumuşatıcı sandal ağacı, lavanta, portakal ve adaçayı esansiyal yağ kombinasyonu ile cildi yumuşatıyor ve rahatlatıyor. Doğal temizleyici özlerden çayağacı, limon ve ylang-ylang vücudu rahatlatarak stres azaltıcı bakıma yardımcı oluyor. "Hydro-Active Mineral Salts", tüm vücutta kullanılabilen; cildi cilalayan ve rahatlatan, çok amaçlı terapötik deniz tuzlarından oluşuyor. Mineral bakımdan zengin tuzlar, yosun özleri, aromatik esansiyel yağlar, baharatlar ve cildi yumuşatan enzimler, nazikçe ulu deri hücrelerinin sökülmesine yardımcı olarak cilde ultra yumuşaklık sağlıyorlar. Rahatlatıcı sandal ağacı, lavanta, portakal esansiyel yağları cilde ipeksi yumuşaklık kazandırıyor. Tarçın ve zencefil cildi rahatlatırken stresi azaltıcı banyo bakımı sağlıyor. Set, "Conditioning Body Wash", "Streamlining Body Toner", "Body Hydrating Cream" ve "Stress Relief Treatment Oil"le tamamlanıyor.
The Body Shop ise evinizdeki cenneti "Afrika SPA" serisiyle destekliyor. SPA'nın tüm lüksünü ve dinlendiriciliğini evinize taşıyabiliyorsunuz. "Zengin Kakaolu Vücut Balzamı", yoğun nemlendiricili özelliğiyle ipek yumuşaklığında bir ten sağlıyor, "Saç ve Vücut için Ballı Çamur", genel bakım yapıyor, temizliyor ve nemlendiriyor. "El ve Ayak İçin Ballı Yağ", elişi sonucu yıpranan el ve ayaklara yoğun bakım yapıyor. "Vücut Tuzu Peeling'i", ölü derileri temizliyor ve cildi canlandırıyor. Daha pürüzsüz bir cilt kazandırıyor. "Banyo ve Duş Kremi", zengin ve yumuşatıcı içeriğiyle cildi yumuşatıyor ve hoş bir koku veriyor. Bu kremi sürdükten sonra tüyleri almak da çok kolaylaşıyor. Çünkü bu ürün bacakları kayganlaştırıyor. En az iki gün boyunca bacaklarınız pürüzsüzlüğünü koruyor.
Binlerce yıllık dinginlik
SPA için aromaterapi yağlarının kullanımına ilişkin kayıtlar milattan önce üç bin yıllarına dek iniyor. Sümerliler'den kalma tabletlerde aromatik bitkilerden bahsediliyor. Mısırlılar bu yağları tıbbi ve kozmetik amaçların yanı sıra mumyalamak için, Yunanlılar ve Romalılar ise tıbbi uygulamalar için kullanmışlar. Ortaçağ'a ait belgeler, bitkisel ve aromatik yağlara ilişkin pek çok bilgiyi içeriyor. Bitkileri damıtarak onlardan aromatik yağ elde etme bilgisi Romalılar, Araplar ve Yunanlılar tarafından kullanılmış. Tıbbın iki büyükbabası Hipokrot ve Galen, bitkileri hep kullanmışlar. 16'ncı yüzyılda Gerard, Culpeper gibi ünlü bilim adamları aromatik yağların insan üzerinde kullanımıyla ilgili önemli bilgileri kayda geçirmişler. Modern aromaterapinin babası kabul edilen Fransız kimyager Renee Gaftefosse, 1926'da ilk defa terim olarak aromaterapi'yi aromotik yağlarla yapılan tedavileri tanımlamak için kullanmış ve bu tüm dünya tarafından kabul edilmiş. 18'nci ve 19'ncu yüzyıllarda morfin, kafein ve kinin gibi maddeler, tıpta kullanılan bitkilerden elde edilen birer karışım olarak kayıtlara geçmiş ve günümüzde de hala ilaçların çoğunda lavanta, nane gibi bitki özleri kullanılıyor.
Kaynak:Elle