Güncelleme Tarihi:
Son yıllarda kemik hastalıklarında artış gözleniyor. Üstelik uzmanlar kadınların korkulu rüyası osteoporoz'un gelecekte en yaygın hastalık olacağını ve her yaştan insanı tehdit edeceğini vurguluyor. İskeletimizi oluşturan kemiklerimizin bizi yaşam boyu taşıyabilmesi için bazı sağlık kurallarına dikkat etmemiz gerekiyor. Yeterli kalsiyum, fosfor ve D vitamini almak, hergün 1 saat yürümek, sigara ve alkolden uzak durmak gibi...
İşte kemik sağlığı için yapılması gereken 9 şey!
Dengeli beslenin
Organizmaya doğru miktarda kalsiyum sağlayan bir beslenme programı uygulamalısınız. Yetişkin bir kadın için günlük doz, 1000 mg. Hamile ya da menopoz çağındaki kadınların ise günde 1500 mg kalsiyuma gereksinimi var.
En çok kalsiyum içeren gıdalara öncelik verin
Kalsiyum, pek çok besin ve içecekte en çok da süt ve süt ürünlerinde bulunur. Bir litre süt 1200 mg kalsiyum içerir.
Beslenme alışkanlığınızı irdeleyin
Her gün 1000 mg kalsiyumu besinlerden alıyor musunuz? Alsanız bile sigara, aşırı tuz ve kahve sayesinde ne kadar kalsiyum kaybediyorsunuz? Tüm bunları göz önünde bulunduran bir diyet uygulamanız, ilerki yaşları sağlıklı geçirmenizi sağayacaktır.
Kilo alma mazeretine sığınmayın
Süt ve süt ürünlerinde yağ olması özellikle diyet yapanları ürkütüyor. Ne peynir yiyor, ne de süt içiyorlar. Kilo almak istemiyorsanız light süt ve süt ürünlerini tercih edin. Her gün 1 bardak light süt için. Bu şekilde sütün yağı yerine içeriğindeki kalsiyumu alarak yağın damarları tıkamasına engel olabilirsiniz.
Kalsiyumlu diğer besinleri de tüketin
Süt, peynir ve yoğurt lezzetini sevmiyorsanız kalsiyum içeren diğer besinleri yiyin: Hamsi ve sardalya balıkları, mercimek ve nohut gibi kuru baklagiller, yeşil sebzeler, brokoli, tere, incir, turunçgiller, fındık ve badem gibi... 6 incirde 162 mg, 100 gr mercimekte 157 mg, 100 gr brokolide ise 97 mg kalsiyum bulunuyor. Ancak şunu aklınızdan çıkarmayın ki yeşil sebzelerdeki kalsiyum, bağırsaklar tarafından tamamen emilemiyor. Eğer süt ürünlerini sevmiyorsanız, yemeklerinizin üzerine rendelenmiş peynir ilave edebilirsiniz. Bu hem yemeğin lezzetini artırır, hem de önemli miktarda kalsiyum almanızı sağlar.
İçtiğiniz suyu araştırın
En çok kalsiyum içeren suyu seçin. Kilo sorununuz varsa, yeterli miktarda kalsiyum içeren maden suyunu tercih edin. Bunun için maden suyunun etiketini kontrol edin. 1 litre maden suyu 300 miligramın üzerinde kalsiyum içeriyorsa doğru yoldasınız demektir.
Beyaz ekmeği tercih edin
Çünkü kepek ekmeği lif içerdiğinden kalsiyum alımını engeller. Hele bol lif içeren meyve tüketiminde aşırıya kaçmışsanız kepek ekmeğini sofranızdan uzak tutun.
Menopoz çağında iseniz
Yemeklerden bir saat önce ya da sonra birer fincan çay için. Günde ortalama üç fincan çay, osteoporoz riskini ortadan kaldırıyor, çünkü çay yaprağında kemik sağlığı için çok önemli bir etken olan östrojen hormonu bulunuyor. Ancak çayı, yemek ve kahvaltı ile birlikte içmemeye özen gösterin. En az 1 saat önce ya da sonra içmek gerekiyor. Aksi takdirde çay, vücudun demir emilimini engelliyor.
Spor yapın
Kemik sağlığı için yürümek, koşmak, atlamak, tenis ve dans çok yararlı sporlar. Özellikle hergün 1 saat yürüyüş kemiklerin yenilenmesini sağlayıp kan dolaşımını düzenleyerek besin ögelerinin kemiklere yeterince gitmesini sağlıyor.