Kekik Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Kekik Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

Güncelleme Tarihi:

Kekik Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir Kekik Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2021 16:44

Mutfaklara lezzet katan ve hoş kokusu ile et yemeklerinin, salataların ve çorbaların vazgeçilmezi olan kekik en çok kullanılan baharatlar arasında yer alıyor. Mutfaklarımızda kullandığımız kekik, orta boylu renkli çiçekli olan sevimli bir bitkidir. Kekiğin çiçek ve yapraklarının kurutulması ile baharat elde edilir. Kekik tohumu nasıl ve zaman ekilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Kekik, sağlığa faydaları ve yemeklere kattığı lezzeti ile mutfaklarımızın vazgeçilmezi oldu. Kekik, baharat olarak kullanılabildiği gibi çay olarak da tüketilebilen bir bitkidir. Kekik yağı ise, cilde faydaları ile dikkat çekiyor. 

Kekik Tohumu Nedir? 

Kekik tohumunun boyu oldukça küçüktür. Kekik yetiştirmek için kekik tohumunu kullanabilirsiniz. Ortalama olarak 1 gr. kekik tohumunun içinde 4200 adet tohum bulunur. Tohumdan kekik yetiştirmek istediğiniz zaman çimlenme oranının çok düşük olacağını unutmamanız gerekir. 1 hektar alana 60.000 adet kekik üretmek için, 60 m²’lik bir tohum yatağına ihtiyacınız olur. Bu tohum yatağına, 43 gr tohum ekimi yapabilirsiniz. (1 hektar = 10.000 metrekare) 

Kekik Tohumu Nasıl Olur? 

Kekik tohumu küçük boylu bir yapıya sahiptir. Tohumun içinde potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir ve manganez vitaminleri bulunmaktadır. Kekik tohumu, sindirimi kolaylaştırır ve balgam söktürücü, kramp çözücü ve dezenfekte edici bir özelliğe sahiptir. Kekik geleneksel olarak iltihap önleyici, antiseptik, kas kasılmalarını önleyen, sindirimi düzenleyen ve sindirimi düzenleyen önemli bir bitkidir. Kekiğin en önemli etken maddesi olan uçucu yağlar kana karışır ve bronşlar üzerinde bulunan kasları etkileyerek ve krampları çözmeye yardımcı olur. 

Haberin Devamı

 Kekik Tohumu Nereden Alınır ve Bulunur? 

 Kekik tohumunu aktarlardan ve marketlerden rahatlıkla temin edebilir ya da evinizde de yetiştirebilirsiniz. Bu sayede kendi baharatınızı kendiniz yapabilirsiniz. 

 Kekik Tohumu Nasıl Ekilir? 

 Kekik tohumu, kış sonuna doğru kapalı ortamlara ekilerek üretim yapılabilir. Tohum yatağını ve saksılarını iyi bir toprak karışımı ile doldurmak gerekir. Genellikle çiftçiler toprağa nehir kumu karıştırır. Bu karışımın içine ekimi toprak yüzeyine yapılması ve üzerinin hafif bir şekilde toprak ile örtülmesi gerekir. Kekik ekimi toprağın yüzeyine yapılması gerekir. Kekik tohumları toprağın 5 cm derinliğine ekilince, genellikle filizlenmez. 

 Kekik Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir? 

 Kekik tohumunu yılın her ayında balkonunuzda, serada ya da cam önünde ekebilirsiniz. Kekik tohumları oldukça küçüktür. Bu nedenle tarlaya ekilmesi oldukça çok zordur. Fide zamanı geldiği zaman fideliğin içine birebir ölçülerde kum, toprak, yanmış ahır gübresi karıştırmak önemlidir. Tohumların toprağa eşit bir şekilde serpilmesi gerekir. Kekik yetiştireceğiniz saksıların altlarının mutlaka delik olması gerekir. Saksıda biriken su kekik bitkisini kısa bir süre içinde çürütebilir. Kekiği yılda iki defa azot ağırlıklı gübre vererek güçlendirebilirsiniz. 

Haberin Devamı

 Kekik Tohumu Kaç Günde Çimlenir? 

 Kekik tohumlarında aşırı sulama, mantar hastalığına neden olabileceği için hafifçe sulamak gerekir. Tohumların çimlenme süresi ise, 2 haftadan bir aya kadar sürebilir. Kekik bitkileri sağlam bir kök sistemine sahip olduğu için 15 cm yüksekliğe ulaştığı zaman dikim için hazır hale gelir. 

 Kekik Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır? 

 Kekik tohumu, fidelik toprağının tavını kaçırmayacak bir şekilde ortalama 2-3 günde bir sulanması gerekir. Sulamanın çıkışlardan sonra da devam etmesi gerekir. Kekik tohumu, çok fazla suyu sevmez. Kekik tohumlarını aşırı şekilde sulamak, mantar hastalığına neden olabilir. Bu nedenle sulama işlemini büyük bir dikkat ve özenle yapmak gerekir. 

Haberin Devamı

 Kekik Tohumu Nasıl Saklanır? 

 Kekik tohumunun, serin ve kuru bir alanda saklanması gerekir. Kekik tohumunun zarar görmemesi için serin ve kuru bir ortamda muhafaza edilmesi oldukça önemlidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!