Kebap gibisi yok!

Güncelleme Tarihi:

Kebap gibisi yok
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2003 07:00

Mantarlısı, domateslisi, bol sarmısaklısı yapılan ve yıllardır yabancılar dahil çok geniş bir kitlenin damak zevkine hitap eden Türkiye'ye özgü en önemli yemek olan kebabın, Anadolu'da papyonundan Adanası'na, beytisinden fırınına kadar çok sayıda çeşidi bulunuyor.

Haberin Devamı

Bölge mutfaklarından derlenen bilgilere göre, özellikle en fazla kebap çeşidi, Şanlıurfa, Gaziantep ve Malatya'da bulunuyor. Kabaktan yapılan Malatya'nın Şam Kebabı'nın dışında hemen hepsinde ortak özellik olarak bol et kullanılması göze çarparken, turizm açısından da büyük öneme sahip ve özellikle turistlerin tercih ettiği Türk kültürünün önemli unsurlarından kebaplar, içindekiler ve yapılış şekillerine göre çeşitlilik taşıyor.

Türkiye'ye gelen yabancı turistler ve yurtdışında gurbetçilerin açtığı lokantalar aracılığıyla ünü dünyaya yayılan kebaplar, Türkiye'nin tanıtımında hiç de azımsanamayacak bir yere sahip bulunuyor. Turistler için söylenen "İstanbul güzel, şiş kebap güzel, yine gelecek ben" esprisine konu olan en önemli yemeklerden olan kebabın ismi, üretildiği yörenin adı ya da malzemesine göre belirleniyor.

Dünyada, Fransız, Çin ve İtalyan mutfaklarının yanına kebaplarla ismini yazdıran Türk mutfağının demirbaşı olarak kabul edilen kebaplar, ana malzemesi et olduğu için en fazla hayvancılık yapılan Doğu illerinde ortaya çıkarak, kendine özgü damak tadıyla ülkeye ve hatta sınırların ötesine yayılıyor.

Bitlis'e özgü Bünyan kebabı, yeraltındaki özel kuyularda hazırlanırken, Konya'nın fırın kebabı, Sille taşından yapılmış fırınlarda, tas kebabı ise adından da anlaşılacağı gibi tarçın katılarak, bakır bir tasta üzerine ağırlık yerleştirilerek pişiriliyor. Öte yandan, Gaziantep'in Ali Nazik Kebabı, bol sarımsak ve patlıcan kullanılarak pişirilirken, yaklaşık 30 yıl önce garsonların papyonuna benzediği için bu adı alan Papyon Kebabı ise bonfile etinden mantar ve kaşar peyniri katılarak, hemen hemen Türkiye'nin her yerinde yapılıyor. Koyun veya dana etinin sıkı yerlerinden yapılan Malatya'nın kağıt kebabı da parçalara bölünmüş etlerin kağıt içine kuyruk yağıyla birlikte yerleştirilip, fırında pişirilmesiyle hazırlanıyor. Sebzelisi yapıldığında ise ismi, sebzeli kağıt kebabı olarak değişiyor.

Yöreye göre farklılık gösteren kebapların tadı malzemelerine göre, fiyatları ise başta kullanılan etin maliyetine bağlı olarak farklılık gösteriyor. Son 1 yıl içinde birçok kalemde olduğu gibi kebaplar da, fiyat artışlarından etkilendi. Yöre mutfaklarında yapılan kebaplar içinde fiyatı bir yılda yüzde 66 artan Konya'nın fırın kebabı zam şampiyonu olurken, büryan kebabı yüzde 60 ile ikinci, Siverek kebabı da yüzde 50 zam görerek üçüncü oldu. Anadolu'da yaygın olan diğer kebaplardan bazıları da şöyle: Adana, iskender, döner kebap, tas kebap, patlıcan kebabı, beyti, şiş kebap, fıstık kebabı, domates kebabı, ciğer kebabı, Siverek kebabı, fırın kebabı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!