Güncelleme Tarihi:
Kavun çekirdeği yazın tüketilen kavunun içinde bulunur. Oldukça lezzetli olan kavun çekirdeği kurutularak tüketilebilir. Kavun çekirdeği eşsiz bir şifa kaynağı olarak bilinmektedir.
Kavun Çekirdeği Nedir?
Kavun çekirdeği, oldukça lezzetli bir yaz meyvesi olan kavunun içerisinde bulunan çekirdeklerdir. Beyaz damarların içine yerleştirilmiş olan kavun çekirdeği kurutulmuş bir şekilde de tüketilebilir. Aynı zamanda bu çekirdekler toz haline getirilip de tüketilmektedir. Sağlığa pek çok yararı olan kavun çekirdeği istenilen şekilde tüketilebilir.
Kavun Çekirdeği Neye İyi Gelir?
Kavun çekirdeğinin sağlığa pek çok yararı bulunmaktadır. Özellikle soğuk kış günlerinde bağışıklık sistemini güçlendiren kavun çekirdeği öksürüğü de giderir. Saçlara canlılık kazandıran kavun çekirdeği cildi yenileyerek cilt sağlığını korur. Cilt lekelenmelerinin giderilmesi ve akne izlerinin yok edilmesi için kavun çekirdeği tüketilmelidir. Kavun çekirdeği düzenli tüketildiği takdirde kansızlığı gidererek mide asitlerinin de dengelenmesini sağlar. Sağlık alanında pek çok yararı bulunan kavun çekirdeği böbreklerin de düzenli çalışmasını sağlamaktadır.
Kavun Çekirdeği Faydaları
Kavun çekirdeğinin faydaları saymakla bitmez. Özellikle soğuk kış günlerinde tüketildiğinde pek çok yarar sağlayan kavun çekirdeği öksürüğü geçirmede oldukça önemli bir yere sahiptir. Kavun çekirdekleri yazın kurutularak kışın rahat bir şekilde tüketilebilir. Kavun çekirdekleri bir suyun içinde kaynatılıp içildiği takdirde solunum yolları da rahatlamış olur. Böylece solunum yolu enfeksiyonları da kısa süre içinde yok edilir. Yüksek miktarda antioksidan içeren kavun çekirdekleri vitamin ve mineral zenginidir. Bu nedenle kavun çekirdeği boğazdaki balgamın da kısa bir sürede atılmasını sağlar. Kavun çekirdekleri ses kısıklıklarının giderilmesinde de oldukça etkilidir.
Kavun Çekirdeği Zararları Var mıdır?
Kavun çekirdekleri genellikle sağlığa çok faydalı olarak bilinmektedir. Bazı durumlarda ise kavun çekirdeği diyabet hastaları için risk teşkil eder. O nedenle şeker hastaları kavun çekirdeklerini doktorlarına danıştıktan sonra tüketmeliler. Buna göre ne kadar kavun çekirdeği tüketecekleri de belirlenmiş olur.
Kavun çekirdeği sindirim sistemi iltihabı yaşayan kişilerde farklı reaksiyonlar gösterebilir. O nedenle bu kişiler kavun çekirdeğini dikkatli bir şekilde tüketmeliler. Ülser hastaları da kavun çekirdeğini mutlaka dikkatli bir şekilde kullanmalılar. Aksi takdirde sağlığa pek çok zararı olabilir. Kavun çekirdekleri tüketilirken bazı durumlarda doktora danışılmalıdır.
Kavun Çekirdeği Yutulur mu?
Yaz meyvesi olan kavunun içerisindeki çekirdekler farklı şekillerde tüketilebilmektedir. Özellikle de kurutulan kavun çekirdeklerinden meyve suyu ve çay hazırlanabilir. Bazı durumlarda ise kavun çekirdeği kurutularak da tüketilebilir. Kavun çekirdeklerinin kabuklu kısmı soyulduktan sonra içi yutulabilir. Kurumuş kavun çekirdeğinin içi daha iyi çıkacaktır. Kavun çekirdekleri özellikle anemi hastalığına iyi gelir. Kanser hastalığına yakalanma riskini de düşüren kavun çekirdeği sindirim sistemi için oldukça faydalıdır.
Kavun Çekirdeği Yutmak
Kurutulmuş kavun çekirdeklerini yutmak oldukça kolaydır. Yazın kurutulan kavun çekirdeklerinin kabuklu kısımları soyularak içleri yutulabilir. Bazen çiğnenen bu kavun çekirdekleri küçük olduğu için yutulduktan sonra mide asidi ile kısa sürede eritilerek hazmedilebilir.
Kavun Çekirdeği Yenir mi ya da Nasıl Yenir?
Kavun çekirdekleri birbirinden farklı şekilde tüketilebilir. Özellikle yazın kurutulan kavun çekirdeklerinin kabuklu kısmı soyulup içleri yutulabilir. Bunun yanı sıra kavun çekirdeklerinden su hazırlanarak bu da içilebilir. Ayrıca kavun çekirdeği çayı da yapılıp içilebilir. Kavun çekirdekleri yaş ve ya kuru olarak bir miktar su ile kaynatılır. Süzülen bu çay rahatlıkla tüketilir.