Karpuzun vitamini kabuğunda!

Güncelleme Tarihi:

Karpuzun vitamini kabuğunda
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2007 06:00

Yaz sıcaklarında karpuz, sofraların vazgeçilmez meyvesi. Antioksidan maddeler içeren karpuz, kanser riskini azalttığı için, bu özelliğinden dolayı tavsiye ediliyor. Herbalist Tarkan Güveloğlu, aynı zamanda yüksek potasyum içeren bu meyvenin asıl vitaminin, kabuğuna yakın beyaz bölümde olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

Doğanın pek çok mucizesi var. Meyveler bunlar arasında yer alıyor. Örneğin, yazın çok yenilen karpuzun sağlık mucizeleri hayli fazla. Anavatanı Afrika olan bu meyvede yer alan likopen, kansere karşı iyi geliyor. Antioksidan özelliği bulunan likopen'in öneminden söz eden Herbalist Tarkan Güveloğlu, bu özellikteki besinlerin bedende, serbest radikallerin ve toksinlerin oluşumunu engellediğini söylüyor. Likopen içeren bütün besinlerde olduğu gibi, karpuz tüketenlerde kanser ve kalp-damar hastalıkları riskinin azalacağını anlatıyor.

Bedeni temizliyor
Faydaları diyet yapanlar için de olumlu. Hiç yağ içermeyen bir meyve olduğundan dolayı kilo yapma sorunu bulunmuyor. C vitamini zengin olarak bu meyvede var. Aynı zamanda potasyum da içeren bu meyveyi, hazır mevsimi iken sofradan eksik etmemekte fayda var.

Karpuzun en önemli bir başka özelliği ise büyük bir oranının su olması. Yıllardır tamamlayıcı tıp alanında şifalı bitkilerden yararlanarak çözüm yolları sunan Tarkan Güveloğlu, bu özelliğinden dolayı bu meyvenin bedeni temizlediğini dile getiriyor (Bunun, böbreklerin üre ve ürat tuzlarını temizleme işleviyle gerçekleştiğini belirtiyor).

Lif olarak zengin
Öte yandan lif olarak zengin. Bu özelliği bağırsakler için çok faydalı... İçinde protein, yağ, karbonhidrat, demir, selüloz, kalsiyum, fosfor, A vitamini, C vitamini ve potasyum var.. Güveloğlu, köylerde karpuzların çekirdeklerinin atılmayıp, kurutulup yendiğini de anımsatıyor. Bunun atalardan gelen bir alışkanlık olduğunu, geçmişte insanların besinlerin, doğal özellikleri ile içiçe yaşadığını anlatıyor. Yiyeceklerin besin değerleri hakkında doğru bilgi sahibi olmayan günümüz insanının, çekirdekleri atıp yemesi de bilinçsizlikten kaynaklanıyor uzmana göre. Yani çekirdekler de yararlı maddeler ihtiva ettiği için tüketilmeli. Çekirdekiler yararlı, peki kabuğu? Kabuğunun da büyük bölümü dışarıda bırakıp yemeyin. O beğenmediğimiz, "beyaz" kısmının en azından bir bölümünü tüketmemiz gerektiğini, çünkü asıl vitaminin orada bulunduğunu vurguluyor. Aynı diğer meyvelerde olduğu gibi...

Daha fazla bilgi için:
www.bitkiselsite.com/
0 216 414 97 16

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!