Kariyer Haklarınızı Koruyun

Güncelleme Tarihi:

Kariyer Haklarınızı Koruyun
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2002 00:00

Kariyer basamaklarını hızla tırmanırken, bir çoğumuz işimizin duygusal temposuna kendimizi kaptırıp, yasal haklarımızı yeterince kullanmadan ilerlemeyi tercih ederiz. Ya da yıllarca sahip olduğumuz hakları hiç bilmeden, zorluklarla mücadele etmeye çalışırız. Oysa iş hayatında öğrenmemiz gereken sayısız detay var.

Haberin Devamı

• Maaşınızda yıllık artış hakkı kazandınız.

Yanlış: Maaş zamları işverenin şahsi kararına kalmıştır ve iş kontratında bu konuyla ilgili maddelere nadiren rastlanılır. Buna karşın işvereniniz geçerli bir sebep belirtmeksizin maaşınızdan kesinti yapamaz.

• Patronunuz giyim tarzınıza karışamaz.

Yanlış: İşyerinde giyim beyannamesi oluşturarak bunu çalışanlara uygulatmak kanun dışı değildir ama bu durum bazen cinsel ayırımcılık riski taşıyabilir. Örneğin İstanbul'daki büyük bir şirkette, iş yerinde pantolon giyemediği, yalnızca diz üstü etek giymek zorunda kaldığı için, bir halkla ilişkiler elemanı, kısa sürede işinden istifa etmek zorunda kaldı.

. İş yerindeki boş zamanınızda internette sörf yapmak problem yaratmaz.

Yanlış: Ofis araçları işinizi yapmanız için sağlanmıştır. Öğle tatilinde olsa bile internette gezinti yapmak ya da arkadaşlarınıza mail göndermek ofis ekipmanlarını doğru amaçla kullanmadığınız anlamına gelir. Ama bazı işverenler, ofiste kötü niyetli olunmadığı sürece (porno sitelerine bakmak dışında) çalışanlarına bu konuda karışmamaktadır.

• İşe girerken kontratı imzalamazsanız, içeriğindeki maddelerden sorumlu değilsinizdir.

Yanlış: Kontratı imzalamak bir formalitedir. Siz onu imzalamamakta diretseniz bile işveren bütün maddeleri kabul ettiğinizi varsayar.

• Patronunuz size yıllık ücretli izin vermek mecburiyetindedir.

Yanlış: Kontratta olmadığı sürece buna mecbur değildir. Yıllık izninin dışında izin alınabilecek durumlar şöyle sıralanabilir: Doğum izni, iş eğitimi, sendika ile ilgili görevler, mecburi askerlik.

• Her zaman ücretli hastalık izni alma hakkına sahipsiniz.

Yanlış: Kontratınızda bu konu ile ilgili bir madde olmadığı sürece hastalık durumunda, işvereniniz size ücretli izin vermek zorunda değildir.

• Evli kadınların iş bulması daha zordur.

Doğru: Ne yazık ki bazı firmalar, yeni evli bir kadının gelecekteki performansıyla ilgili şüpheye düşerek, bunun onlar için bir dezavantaj olabileceği yargısına kapılıyorlar. Karar, sizin kendinizi nasıl ifade ettiğinize bağlı.

• İş başvurularında medeni durumunuzu belirtmek zorundasınız.

Yanlış: Ancak vergiyle ilgili durumlarda bunu belirtmek gerekebilir. Evli kişilere karşı bir ayrımcılık olmaması için böyle bir korunma hakkına sahipsiniz.

• Erkekler doğum izni kullanabilir.

Yanlış: Erkekler doğum yapan çalışan kadınların izin hakkına sahip değillerdir. Ancak, eşlerinin yanında olmak için işverenleriyle program yaparak, belirli bir süre özel izin alabilirler.

• Eğer evli değilseniz, erkek arkadaşınızın hastalanması durumunda izin isteyemezsiniz.

Yanlış: Aileden birinin veya çevreden bir yakınınızın hastalığı veya ölümü durumunda ücretsiz izin talep edebilirsiniz. Bu sizin yasal hakkınızdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!