Güncelleme Tarihi:
Bu gizemi çözebilmek adına tüm araştırmaları derledik, uzmanlara danışarak kardiyo ve ağırlık egzersizi arasında karşılaştırma yapmaya çalıştık. Ortaya formda görünmek, kalori yakmak ya da daha hızlı koşabilmek için hem kardiyo hem kas hareketlerini baz alan farklı egzersizler yapmanız gerektiği çıktı.
YAĞLARI YAKIN VE KİLONUZU KORUYUN...
Neden kardiyo?
Kalori yakmak kin kardiyo egzersizleri yapmak çok daha etkili olabilir. South Shore Üniversitesi'nden Doktor Wayne Weslcott'a göre ağırlık çalışarak dakikada 8-10 kalori kaybederken, pedal çevirerek ya da koşarak dakikada 10-12 kalori tüketmek mümkün.
Neden ağırlık?
Ağırlık egzersizi sonrasında vücut kasları kendine gelmeye çalışırken metabolizmanız daha da hızlanır. Böylece egzersiz esnasında yaktığınız kalori miktarının yüzde 25 kadarını, ağırlık çalıştıktan sonra da yakmaya devam edersiniz. Westcott'a göre; "Kas hareketleri yaparken 200 kalori harcadığınızı varsayarsak, aslında bu oran 250 kaloriye yakındır". Daha fazla yağ yakmak adına daha yoğun bir egzersiz planı uygulayıp, aralarda 30 saniyeden fazla dinlenmeyin. Yağları kasa dönüştürmenin faydalarını saymakla yitiremeyiz! "Geliştirdiğiniz her 1,5 kg ağırlığında kas için günde 120 kalori kaybediyorsunuz. Ne de olsa vücut kasları beslenebilmek adına enerji tüketmek durumunda." Hiç diyet yapmadan senede 4,5 kg kaybetmek mümkün. Bence artık kendinize bir dambıl seti almanın vakti geldi!
Kazanan: Ağırlık
STRES ATMAK İSTİYORUM!
Neden kardiyo?
Yüzme ya da tenis gibi hareketli sporların rahatlatıcı etkisini kimse yadsıyamaz. European Journal of Sports Science'a göre, haftada iki-üc defa egzersiz yapmak hüsnü kuruntularımızı azaltmaya yardımcı oluyor. Haftada üç ila beş kardiyo seansıyla stresi yarı yarıya azaltmak mümkün. Teksas Üniversitesi Sinirsel Hastalıklar Bölümü'nden Doktor Madhukar Trivedi, kardiyo egzersizlerinin beyindeki serotonin seviyesini arttırdığını ve böylece olur olmaz depresyona girmemizi engellediğini önemle belirtiyor.
Neden ağırlık?
Burada büyük bir soru işaretiyle karşılaşıyoruz! Bilirn adamları ağırlık kaldırmanın ruhsal duruma iyi geldiğinden bahsediyor. Ne var ki dambıl çalışmanın stresi azaltmak konusunda kardiyo kadar faydalı olup olmadığı tartışılır. Bu konuda daha çok araştırma yapmak gerekecek...
Kazanan: Kardiyo
AYNADA GÖRDÜĞÜM ÇIPLAK HALİMİ ÇOK SEVİYORUM!
Neden kardiyo?
Psikologlar, kardiyo hareketlerinin özgüven gelişimi üstündeki etkilerini çağlardan beri biliyor ve hep aynı sonuca ulaşıyor: Koşucular, yüzücüler ve diğer atletlerin özgüven seviyeleri epey yüksek. Bitirme çizgisini göğüslediklerinde tarifsiz bir başarma sevinciyle dolup taşıyorlar.
Neden ağırlık?
Egzersizden hemen sonra aynadaki yansımanıza şöyle bir bakın! Görüntüyü çok mu beğendiniz? Kendinizi kandırdığınızı sanmayın. Kan, kaslara hücum ederek vücudun daha biçimli görünmesini sağlar. Bu durumda aynaya bakmanın kendini beğenmişlikle hiç alakası yok. Kısa süre önce yoğun bir ağırlık egzersizi yaptıysanız, özgüvenden göğsünüzün kabarması aslında gayet normal bir durum. 2006 senesinde ABD'nin Ontario eyaletinde bulunan McMaster Üniversitesinde konuyla ilgili derin bir araştırma yapılmış. Bir grup gönüllüye, 12 hafta boyunca ağırlık egzersizleri yaptırılmış, öncesinde ve sonrasında hissettikleri tatmin ve kendine güven seviyeleri tespit edilmiş. Deneye katılan kadınlarda 12 hafta sonunda inanılmaz değişim gözlenmiş, ciddi fiziksel ve ruhsal kazanımlar elde ettikleri görülmüş. Bunu yapmayı deneyin: Ne kadar sıklıkta ve yoğunlukta egzersiz yaptığınızı devamlı not edin. Dört haftada bir aldığınız notları gözden geçirin ve ne kadar ilerleme kaydettiğinizi gözlemleyerek gururla bu mutluluğu yaşayın. Sonrasmdaysa biçimli vücudunuzu ve kaslarınızı sergilemekten çekinmeyin!
Kazanan: Ağırlık
BİLEĞİM BURKULDU!
Neden kardiyo?
Devamlı kardiyo yapan sporcularda sıklıkla eklem, kas, kıkırdak ve kiriş incinmeleri görülür. Ağırlık çalışmadıkları sürece her an kırılma ve burkulmalara hazırlıklı olmalılar.
Neden ağırlık?
2006 senesinde American Journal of Sports Medicine'da yayınlanan bir araştırmaya göre denge ve ağırlık çalışmalarının ayak burkulmalarını önlediği ortaya Çıktı. Wisconsin-Madison Üniversitesi'nden araştırmacı Tim McGuine, "Ağırlık çalışmak, kasları esneme ve gerilme konusunda eğitir, böylece ani hareketler yaptığınız zaman incinme riskini azaltmış olursunuz" diyor. Gövdenizi çalıştıran ve denge kabiliyetini geliştiren egzersizler uygulayın; kürek çekme, çömelme ve omuz kaslarını çalıştıran hareketler en ideal olanlarıdır.
Kazanan: Ağırlık
UZUN VE SAĞLIKLI YAŞAM!
Neden kardiyo?
Kardiyo yapmanın faydalarını az önce söylediğimiz gibi saya saya bitiremeyiz. Batı Teksas Üniversitesi Performans Araştırmaları Laboratuarı'ndan Doktor Mike Meyers'a göre kardiyonun uzun yasamı destekleyici birçok özelliği bulunuyor. "Kardiyonun, obezite, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, diyabet, kemik erimesi ve hatta kanser riskini bile azaltıcı etkileri var." Journal of Internal Medicine'da yayınlanan bir araştırma "Neden kardiyo?" sorusuna en kapsamlı cevabı veriyor: "Sağlıklı bir kalp, daha hızlı kan pompalayarak oksijen dolaşımım daha etkili hale getirir. Örneğin yokuş çıkarken nefes nefese kalmanızı engeller. Sekiz haftalık sıkı bir egzersiz programı sonrasında vücudunuzdaki "iyi" kolesterol seviyesinin yüzde sekiz arttığını göreceksiniz."
Neden ağırlık?
2006 yılında Amerikan Milli Sağlık Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmaya göre, haftada iki kere ağırlık çalışarak karın boşluğunda iç organlar etrafında yerleşmeye ve kan damarlarını tıkamaya meyilli viseral yağların oluşumunu engellemek mümkün.
Kazanan: Kardiyo
BİTİŞ ÇİZGİSİNE VARMAK...
Neden kardiyo?
Rakibinizi geçmek istiyorsanız bir an evvel antrenmana başlasanız iyi olur! Mike Meyers'm öğretilerine kulak verelim: "Dayanıklılık testini geçmenin en iyi yolu antrenman yapmaktan geçer. Yüzücüler düzenli nefes almayı, bisikletcilerse tempo kabiliyetini geliştirmeli."
Neden ağırlık?
Hız kabiliyetini arttırmak için ağırlık çalışmak durumundasınız, Özellikle de gövde ve bacaklar iyice güclenmeli! Pliomelri (sıçrama) egzersizleri sayesinde daha hızlı ve tempolu hareket edebilirsiniz. Teksash beden eğitimi uzmanı Diane Vives, ise yarayan bir pliometri egzersizi öneriyor: "Kolları arkaya alın ve zıplarken tekrar öne getirin. Önce sağ sonra da sol ayak üstünde zıplayın. Üçüncü zıplayıştan sonra her iki ayağı yere basın. Bu hareketi 4-6 kez tekrarlayın."
Kazanan: Berabere
Sporla ilgili 6 gerçek
Zayıflayın ve şekle girin!
15 dakikalık 3 egzersiz programı