Kara Üzüm Çekirdeği Nedir Ve Neye İyi Gelir? Kara Üzüm Çekirdeği Faydaları
"İnsanlar genellikle çekirdeksiz üzüm yemeyi tercih etseler de siyah üzümün çekirdeği sayısız fayda sağlıyor. Son dönemlerde yapılan araştırmalar sonucunda siyah üzümün çekirdeğinin faydaları da kanıtlandı. Siyah üzümün çekirdeğinde vücuttaki serbest radikalleri azaltmaya yardımcı olan tokoferol ve proantisiyanidiler bol miktarda bulunur. Kara üzüm çekirdeği nedir ve neye iyi gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar."
Kara üzümün çekirdeği, insan sağlığına faydaları ile dikkat çekiyor. Bu özelliği sayesinde de günümüzde siyah üzüm çekirdeği yağı gibi ürünler satılmaya başlandı.
Kara Üzümün Çekirdeği Nedir?
Kara üzümün çekirdeği, kara üzümün içinde bulunan küçük çekirdeklerdir. Çoğu zaman hemen çöpe attığımız bu çekirdeklerin insan sağlığına sayısız faydası bulunuyor. Güçlü bir antioksidan özelliği olan kara üzüm çekirdeği, ılıman iklimlerde yetiştirildiği ve doğru bir şekilde muhafaza edildiği zaman yıl boyunca tüketilebilir.
Kara Üzümün Çekirdeği Neye İyi Gelir?
Kara üzümün çekirdeği eski zamanlarda kadınların güzellik sırlarının ham maddesi olarak biliniyor. Aynı zamanda eski dönemlerde lokman hekimlerin yaptığı ilaçlarda da sıkça kullanılıyordu. Kara üzüm çekirdeği, diyabet tedavisine yardımcı oluyor. Üzümlerde yer alan resveratrol, insülin sekresyonunu ve insülin duyarlılığını arttırır ve bu sayede kan şekeri dengesi ile vücuttaki insülin seviyelerini iyileştirmeye yardımcı olur. Kan akışını artırarak kan basıncını kontrol altına almaya yardımcı olur.
Kara Üzüm Çekirdeği Faydaları
-Kara üzüm çekirdeği, kan dolaşımını hızlandırır ve kalp damar hastalıklarının olumunu önler.
-Kişileri tütün dumanından korumaya yardımcı olur.
-İçerdiği antioksidanlar sayesinde vücudu oksidanların zararlı etkilerinden korumaya yardımcı olur.
-Kara üzüm çekirdeğinin içeriğinde yer alan flavnoidler sayesinde zayıf damarları güçlendirir ve pıhtılaşma sorunlarının oluşumunu önler.
-Bağırsak ve böbreklerin düzenli çalışmasını sağlayarak sindirimin ve boşaltımın düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.
-Yaşlanma etkilerini önemli ölçüde azaltır ve ciltteki kırışıklığı önlemeye yardımcı olur.
- Zayıf saç köklerini güçlendirerek, aşırı saç dökülmesini azaltır.
-Kansızlık probleminin çözümünde oldukça etkilidir.
-Kara üzüm çekirdeğinin içinde yüksek miktarda E vitamini bulunur.
-Vücutta bulunan kolajen miktarını önemli ölçüde artırarak kemik ve cilt sağlığına destekler.
-Beyin işlevlerini desteklemeye yardımcı olur.
-Siyah üzüm çekirdeği, kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
-Kanserin önlenmesinde oldukça etkilidir.
-Kilo vermeye yardımcı olur.
-Hazımsızlık, böbrek rahatsızlıkları ve kabızlığın giderilmesine yardımcı olur.
-Kara üzüm çekirdeği enfeksiyonlara ve inflamasyonlara karşı korunmanızı sağlar.
-Siyah üzüm çekirdeği, saçların sağlıklı uzamasına da yardımcı olur.
Kara Üzüm Çekirdeği Zararları Var mıdır?
Kara üzüm çekirdeği, aşırı tüketimde zehirli olabilir ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Siyah üzümün kalorisi oldukça düşüktür. Ama gün içinde aşırı tükettiğiniz zaman kilo almanıza sebep olabilir. Aşırı tüketimde hazımsızlık ve kabızlık gibi problemlere yol açabilir. Fruktoz hassasiyeti olan kişilerin üzüm tüketmesi sakıncalı olabilir. Tüketilirse hazımsızlık ve karın ağrısına neden olabilir.
Kara Üzüm Çekirdeği Yutulur mu? Kara Üzüm Çekirdeği Yutmak
Kara üzüm çekirdeği olduğu gibi tüketilebileceği gibi blender yardımı ile de tüketilebilir. Kara üzüm çekirdeğinin yararlarından faydalanmak için tüketilmesi gereken en ideal ölçü ise yarım çay bardağı yoğurda bir çay kaşığı kadar üzüm çekirdeği şeklindedir.
Siyah Üzüm Çekirdeği Yenir mi ya da Nasıl Yenir?
Siyah üzüm çekirdeği olduğu gibi çiğnenerek ya da yutularak yenebileceği gibi toz haline getirilerek de tüketilebilir. Oldukça faydalı olan bu çekirdek, özellikle de siyah üzüm yenirken tüketilmeli ve çöpe atılmamalıdır. Bu sayede anemi oluşumunu önleyebilir ve kara üzüm çekirdeğinin pek çok faydasından yararlanma şansı bulabilirsiniz. Kara üzüm çekirdeği küçük yapıya sahip olduğundan bir şekilde yutulabilir.