Kanserli hastalara salam sosis yasak

Güncelleme Tarihi:

Kanserli hastalara salam sosis yasak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2009 06:00

Kanserli hastalar et ve et ürünlerini tüketirken bunların pişirme yöntemlerine dikkat edilmeli

Haberin Devamı

Beslenme uzmanı Aylin Açıkgöz, kanserli hastaların et ve et ürünlerini tüketirken bunların pişirme yöntemlerine dikkat edilmesini ve sosis salam gibi besinlerden kaçınılması gerektiğini söyledi.Ankara'da düzenlenen 3'üncü Ulusal Kanserli Hastalar Kongresi'nde konuşan Açıkgöz, kanser tedavisi sırasında dengeli beslenme ve kilonun kontrol altında tutulmasının önemine değindi.Kanser hastalarının en sık yönelttiği soruların şeker tüketimiyle ilgili olduğunu, şeker tüketiminin kanserin ilerlemesini ya da riski artırdığına dair elde bir bilgi olmadığını kaydeden Açıkgöz, "Şeker kanser hücresini beslemez. Ancak, enerji miktarını artırdığı için kilo alımına, daha ileri aşamada obeziteye neden olur" dedi.Kanser tedavisi sırasında yeterli protein tüketiminin önemli olduğunu anlatan Açıkgöz, doymuş yağ içerikli ya da az yağlı ürünlerin tercih edilmesi, hayvansal yağdan zengin bir diyetten de kaçınılması gerektiğini dile getirdi.Omega-3 yönünden zengin bir beslenmenin de tedaviye olumlu etkileri olduğunu belirten Açıkgöz, özellikle meme kanserinin tekrarlamasına neden olduğu için alkolden uzak durulması gerektiğini söyledi.Meyve ve sebze tüketiminin kanser görülme riskini azalttığını, her gün en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi gerektiğini ifade eden Açıkgöz, "Vitamin ve mineral kullanımının kanser tedavisine yan etkisi olabilir. Kullanılan ilaçların etkinliğinde değişikliğe neden olabileceği için vitamin ve mineraller konusunda doktora danışılmalıdır" şeklinde konuştu.Kanserli hastaların et ve et ürünlerini tüketirken bunların pişirme yöntemlerine dikkat etmelerini öneren Açıkgöz, "Kanser tedavisi sırasında kırmızı yağlı etler sınırlandırılmalı, sosis ve salam gibi besinlerden kaçınılmalıdır. Yüksek ısı ve ızgarada pişen etler tercih edilmemelidir" dedi.Kanser tedavisi sürerken yeterli sıvı alımının da önemli olduğunu anlatan Açıkgöz, kanserli bir hastanın günde 8-10 bardak su tüketmesi gerektiğini söyledi.Açıkgöz, vitamin kaybı olacağı için haşlanan sebzelerin suyunun dökülmemesinin önemine de işaret ederek, kanserli hastaların beslenmeleriyle ilgili şu önerilerde bulundu:-Az ve sık beslenmeli,-Mide bulantısının önlenmesi açısından yemekten önce sulu besinler tüketilmemeli,-Enerji ve protein yönünden zengin besinler alınmalı,-Ağız içi yara olduğunda yumuşak ve püreli besinler tercih edilmeli, tuzlu ve baharatlı gıdalardan kaçınılmalı,-Besinin ilaç, ilacın da besin yerine geçmesine izin verilmemeli. Hiçbir besin kanseri önleyici mucizevi bir etkiye sahip değildir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!