Güncelleme Tarihi:
Yağ faktörü
Zeytinyağı, mısırözü ve ayçiçek yağları, kalp hastalıkları için olduğu kadar kanser riskini azaltmak açısından da yararlı. Doymuş yağlar tümör oluşmasını hızlandırabilir. Sıvı yağların kanserle ilişkileri konusunda henüz somut bir bilgi edinilmedi. Ama bu yağların zararsız oldukları biliniyor.
Kanser araştırma enstitüleri, bu hastalığın yakın bir gelecekte yiyeceklerle tedavi edileceğini ve bazı besinlerin kansere karşı aşı niteliği taşıyacağını söylüyorlar. Kanserle besinler arasındaki ilişkileri konu alan pek çok kitap yayınlanıyor.
Kanser ölümlerinin büyük bir çoğunluğunda beslenme alışkanlıklarının önemli rol oynadığı kabul edildi. Dünya Kanser Araştırma Vakfı ve Amerikan Kanser Enstitüsü, kanserin nedenleri arasında kötü beslenme alışkanlıklarının çok önemli rol oynadığını belirten raporlar yayınladılar. Bunlara göre kanser tehlikesini azaltmak için aldığımız besinlere dikkat etmeliyiz.
Kanserli tümör nasıl oluşuyor?
Beslenme düzeni ile kanser tehlikesi arasındaki bağı anlamak için öncelikle kanserin nasıl ortaya çıktığını bilmek gerekiyor.Kanserli tümörler, bir gün içinde gelişmezler. Bunların gelişmesi, çoğu zaman yıllarca sürer. İnsan vücudunun bunları yok etme imkanı vardır. Özellikle ve öncelikle aldığımız besinlerin kanser hücrelerinin azalmasında ya da çoğalmasında rol oynadıkları biliniyor. Kanser tehlikesini azaltmak için bitki ağırlıklı besinlere soframızda daha fazla yer vermeliyiz.
Ancak bu açıklamalar sizi yanıltmasın. Yeşil çay ve sarmısak gibi yiyecek ve içeceklerin ilerlemiş bir kanseri iyileştireceği düşünülmemeli. Besinlerle kanser savaşında amaç kanser oluşmasını önlemekten ibarettir.
Neler yemeli?
DNA hücrelerini etkileyen oksijen hücrelerinin faaliyetini C,E vitaminleri ve Beta Karoten durdurabilir. Araştırmacılar bitkilerde bulunan pek çok kimyasal maddenin kansere karşı etkili olduğunu ileri sürüyorlar. Örneğin kırmızı şarap ve üzümde bulunan bazı kimyasal maddeler cilt kanserine yakalanma olasılığını azaltıyor.
1995 yılında hazırlanan bir raporda haftada on tane domates yiyen erkeklerde prostat kanseri riskinin çok azaldığı belirtildi. Domatesin ayrıca meme, akciğer ve sindirim sistemi kanserlerine karşı da etkili bir silah olduğu açıklandı.
Sarmısak, brokkoli, lahana ve kereviz, kanser oluşturan kimyasal maddeleri yok ediyorlar. Sofralarımızı süsleyen yiyeceklerin kansere karşı güçlü birer silah sayıldıklarını söyleyebiliriz. Ama bu açıklamalar yanlış anlaşılmasın. Besinlerle kanseri yok etmek mümkün değil. Sadece kanser riski besinlerle en aza iniyor. Yakında besinlerle kanser türleri arasındaki ilişki hakkında yeni bazı iddialar ortaya atılacak. Şimdilik kansere karşı çatal bıçakla savaşmayı göze almak da büyük bir aşama sayılıyor.
Zeytinyağı gibi zeytin çeşitleri ve Brokkoli, üzüm, yeşil çay, sarmısak, soğan da kansere karşı sizi koruyabilir. Domateste ise kanserle savaşan maddeler yer alıyor.
Savaş silahları
Az yağlı, bol sebze ve meyve içeren diyetlerin kalp krizini önledikleri gibi bazı kanser türlerine karşı da büyük bir savaş verdikleri artık biliniyor. Alkollü içkilerin karaciğer kanseri açısından zararlı olduğu belirtiliyor ama günde bir kadeh şarap, kansere karşı koruyor. Yağlı balıkları yemekten de kaçınmayın.
Tehlike büyük
Kömür ızgarasında pişmiş etler ve patates kızartması, kanser üreten maddeler içeriyorlar. Bu tür yemeklerden vazgeçmek gerek. Kolalı içecekler yerine de yeşil çayın tercih edilmesi doğru olur.