Güncelleme Tarihi:
Kamkat turunçgil ailesinden şekil olarak limona benzeyen portakal renginde küçük meyveleri yenebilen bir ağaçtır. Kumkat olarak da bilinen bu meyve ağacının anavatanı ise Çin ve Doğu Asya olarak bilinir.
Kamkat Fidanı Nedir?
Kamkat fidanı ağacın meyvesindeki çekirdek çimlendirilerek elde edilmektedir. Çekirdek çimlendirildikten sonra uygun ortam sağlanarak fidan halini almaktadır.
Kamkat Fidanı Nasıl Dikilir?
Kamkat fidanı saksıda yetiştirilecekse en az litrelik saksı kullanılması önerilmektedir. Saksı yetiştiriciliğinde mümkün olduğu kadar tüplü fidanlar tercih edilmelidir. Bu sayede kolayca fidanı saksıya yerleştirebilir, can suyunu vererek dikim işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Arazide yetiştiricilik yapmak için kamkat fidanı dikimi yapılacaksa toprağın nemli olmasına dikkat edilmelidir. Özel karışımlı bir toprağa gerek duymaz. Geçirgen bir toprağa dikilmesi yeterlidir. Nemi seven bir ağaç olsa da aşırı sulama yapılması fidan köklerinde çürüme yapabileceği unutulmamalıdır. Bol güneş görebilecek şekilde her araziye dikilebilir,
Kamkat Fidanı Ne Zaman Hangi Ayda Dikilebilir?
Kamkat fidanı için özel bir dikim zamanı bulunmamaktadır. 12 ay boyunca kamkat fidanı dikimi yapılabilir.
Kamkat Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır?
Kamkat fidanı ister evde ister açık alanda yetiştirilsin mutlaka güneş görmesi gerekmektedir. Direk güneş ışığına da maruz kalmamalıdır. Hava akımlarından uzak tutulması önemlidir. Bakımının kolay olması nedeniyle sıklıkla ev ortamında da yetiştirilebilmektedir. Saksı yetiştiriciliği yapılıyorsa sakin ve güneş gören bir köşede tutulabilir. Fidanın her bölümün güneş görebilmesi için ara sıra saksıyı çevirmek yeterlidir. Yılda iki kez mineral ve vitamin desteği sağlayarak daha sağlıklı bir kamkat fidanı yetiştirebilirsiniz.
Kamkat Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir?
Kamkat fidanının aşılanmadan iki yıl sonra meyve vermeye başlamaktadır. Ancak 2 yıldan sonra meyvede verim ve kalite artmaya başlamaktadır.
Kamkat Fidanı Yetiştirme Püf Noktaları
Kendiliğinden sağlıklı bir ağaç türü olsa da bazı noktalara dikkat ederek daha sağlıklı bir kamkat ağacı yetiştirmek mümkündür. Kamkat Yetiştirirken;
-Eğer saksı yetiştiriciliği yapılacaksa mutlaka alt kısımda delikleri olan bir saksı seçilmelidir.
-Saksı boyutları uygun ve geniş olmalıdır.
-Kamkat fidanı güneşi sever fakat direkt olarak güneşten etkilenmemelidir. Sabah ve akşam güneşini görebileceği bir alanda yetiştirilmelidir.
-Rüzgar gibi hava akımlarından çok çabuk etkilenir.
Kamkat Fidanı Ortalama Fiyatları Ne Kadar?
Kamkat fidanı satın almak istediğinizde farkı boy ve yaşlarda fidanla karşılaşabilirsiniz. Kamkat fidan satışlarında iki yıllıktan 5 yıllığa kadar çeşitli fidanla karşılaşabilirsiniz. Ayrıca kamkat fidanını saksısıyla birlikte alıp almayacağınız da fidan fiyatlarında etkilidir. Fidanın yaşı, meyve vermeye başlamış olması gibi birçok nedenle kamkat fidanı ortalama fiyatları farklılık gösterebilmektedir.
Kamkat Fidanı Çeşitleri Var mıdır?
Kamkat fidanları çeşitleri verdikleri meyvelerle açıkça belli olmaktadır. Farklı çeşitlerde kamkat fidanı bulunmaktadır. Başlıca kamkat fidanlarından Nagami ve marumi ev, ofis gibi kapalı mekanlarda daha kolay yetiştirilebilecek türlerdir. Fukushi ise hızlı gelişen ve daha iri meyvelere sahip bir türdür. Potasyum gübreleme ile verimi artar ve daha çok açık alan için uygun bir türdür.
Kamkat Fidanı Nasıl Çoğaltılır?
Kamkat fidanı aşılama yöntemi ile çoğaltılmaktadır. Üç yaprak aşılama genellikle tercih edilen yöntemdir. Uzun vadede bakıldığında turunca açılama sıkıntı oluşturduğundan tercih edilmemektedir.
Kamkat Fidanı Ne Zaman Budanır?
Kamkat fidanlarının budaması meyve hasadının sonunda yapılmalıdır. . Budama yaparken kurumuş dalların alınması gerekir. Ayrıca yan dallar ellenmeden boydan dal ucunu almak yeterlidir.
Kamkat Fidanı Dikim Mesafesi Ne Kadar Olmalıdır?
Açık alanda dikimi yapılacak kamkat fidanları arasındaki açıklığın 2 metre bırakılması yeterlidir.