Güncelleme Tarihi:
'Akdeniz diyeti', Amerikan Kalp Birliği'nin yıllık toplantısında, son araştırmaların ışığında bir kez daha desteklendi. Meyve, sebze, balık, zeytinyağı ve az miktarda et içeren Akdeniz mutfağı, kalp hastalığı riskini azaltmasıyla biliniyor. ABD'nin Orlando kentindeki toplantıda sonuçları sunulan yeni bir araştırma da bu bilgiyi doğruladı. Yunanistan'da Harokopian Üniversitesi'nin doktorları, bu ülkede yaşayan ve hiç kalp hastalığı geçirmemiş, 19-89 yaşlarındaki 3 bin kadın ve erkeğin beslenme alışkanlıklarını inceledi. Deneklerin Akdeniz diyeti beslenme tarzına yaklaştıkça, kalp hastalıklarının oluşmasında önemli rol oynadığı vurgulanan ateşlenme seviyesinin de düştüğü görüldü. Bazı uzmanlara göre Akdenizlilerin egzersiz ve stres seviyeleri, kalp sağlığı konusunda diyetle beraber olumlu rol oynuyor. Ancak son araştırmayı yürüten uzmanlardan Demosthenes Panagiotakos, sonuçların vücut kitle endeksi, fiziksel aktivite, yaş ve cinsiyete bağlı olarak değişmediğini, yaptıkları araştırmanın bunlardan bağımsız olduğunu açıkladı. ABD'deki Tufts Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma da, haftada en az iki porsiyon balık yemenin, kalp dokularının bozulmasını yavaşlattığını gösterdi. Araştırma ton, sardalya ve somon gibi koyu etli balıkların bu açıdan daha yararlı olduğunu gösterdi.'Mühim olan kilo vermek' Diğer yandan aynı toplantıya katılan Amerikan Weight Watchers uzmanları, diyetin adı ne olursa olsun, kilo vermenin kalp sağlığına çok iyi geldiği konusunda birleşti. Ülkedeki obezite sorununu yakından inceleyen grup, ister yüksek yağ içeren Atkins diyeti, ister neredeyse hiç yağ içermeyen Orniş diyeti ya da protein yüklü bölgesel diyet olsun, kilo kaybı sağladıkları ve kolesterolü farklı yollarla da olsa düşürdükleri için onay gördü. Radikal