Güncelleme Tarihi:
Kaynak: Lezzet Dergisi
Diyet hakkında bilmeniz gerekenler
Tüketeceğiniz günlük sıvıyağ miktarı 2 çorba kaşığı kadar olmalı. Yemeklerde önerdiğimiz yağları dilediğiniz gibi değişimli olarak kullanın. Salataları zeytinyağı ile hazırlayın. Ancak makarna, çorba ve pilav konusunda 70 gramı aşmayın. Yemek ve salatalara çeşni katmak için değişik ve bol baharat kullanın. Meyve suları 1 su bardağı kadar olmalı. Izgara et ve köfte miktarı 100 gr olmalı. Yoğurt ise bir küçük kâse kadar olmalı.
Diyetin yararları
* Haftada 4 gün balık yemek kalp hastalıklarından koruyor. Özellikle yüksek kolesterol ve trigliserid'ten yakınanların bu diyeti doktora danıştıktan sonra uygulamalarında yarar var. Yapılan araştırmalarda balık yağının kolesterol düşürücü ilaçlar kadar etkili olduğu saptandı.
* Omega-3 yağları içeren balık, yeşil yapraklı besinler, mısır, kuru baklagiller, ceviz ve badem gibi besinler, kalbi korumanın yanı sıra beyin işlevini düzenleyerek, zekayı güçlendiriyor, unutkanlığı gideriyor. Migren ataklarını önlüyor. Astıma iyi geliyor. Kanın akışkanlığını sağlayarak tansiyonu düzenliyor.
* Omega yağ asitleri içeren besinler cilde de yararlı. Serbest radikallere karşı savaşıp cildin yaşlanmasını önlüyor. Önemli bir cilt hastalığı olan sedef ve egzemaya iyi geliyor.
* Diyette vücudun ihtiyacı olan her türlü besin maddesi yer almalı. Bol vitamin, mineral, protein, karbonhidrat ve yağlar gibi...
* Günlük kalori 1200 ile 1400 arasında değişiyor.
* Diyette sıvıyağ olarak zeytinyağı, mısırözü, soya ve ayçiçek yağlarını dengeli tüketin. Mısırözü, soya ve ayçiçek yağları önemli birer Omega-6 kaynağı. Omega-6 yağlarının dengeli kullanımı büyüme, beynin gelişimi, cilt ve saçlar için gerekli ve yararlı.
Pazartesi
Kahvaltı: 1 fincan çay, 1 kibrit kutusu kadar beyazpeynir, 1 dilim ekmek
Ara öğün: 1 bardak greyfurt-portakal karışımı meyve suyu
Öğle: Soslu balık köftesi, karışık salata, 1 dilim ekmek
İkindi: 1 elma
Akşam: Sebze çorbası, pancar salatası, cevizli muz tatlısı
Salı
Kahvaltı: 30 gr yulaflı kahvaltı gevreği, 1 elma püresi, 1 çay kaşığı bal
Ara öğün: 1 bardak greyfurt suyu (bal ile tatlandırılabilir)
Öğle: Kıymalı ıspanak, 1 kâse yoğurt, 1 dilim ekmek
İkindi: 4-5 fındık
Akşam: Kâğıtta midyeli spagetti, roka salatası, 1 armut
Çarşamba
Kahvaltı: 30 gr kahvaltılık mısır gevreği, 1 bardak süt, 1 çay kaşığı bal
Ara öğün: 1 bardak havuç-elma karışımı meyve suyu
Öğle: Domates soslu makarna, közlenmiş sebze salatası, 1 portakal
İkindi: 1 kâse meyveli yoğurt
Akşam: Buğdaylı mercimek çorbası, 2 ızgara köfte, 1 dilim kepekli ekmek
Perşembe
Kahvaltı: 1 fincan yeşil çay, 1 çay kaşığı bal, 1 kibrit kutusu kadar beyazpeynir, 1 dilim kepekli ekmek
Ara öğün: 1 bardak greyfurt suyu
Öğle: Sebzeli (haşlanmış beyaz lahana, karnabahar ve havuç), kuru fasulye piyazı,
1 dilim ekmek, cevizli muz tatlısı
İkindi: 1 bardak elma-havuç karışımı meyve suyu
Akşam: Domates soslu balık, roka salatası, 1 haşlanmış patates
Cuma
Kahvaltı: 1 fincan kakaolu süt, 1 çay kaşığı bal, 1 fındık büyüklüğünde tereyağı,
1 dilim kepekli ekmek
Ara öğün: 1 bardak greyfurt suyu
Öğle: Mısırlı nohut piyazı, 1 dilim ekmek, peynirli tatlı
İkindi: 1 kâse yoğurt
Akşam: Izgara et, közlenmiş sebze salatası, elma
Cumartesi
Kahvaltı: 1 elma ve muzla hazırlanmış püre, 30 gr kahvaltılık mısır gevreği
Ara öğün: 1 bardak greyfurt suyu, 2 diyet bisküvi
Öğle: 1 katı yumurta ilaveli pancar salatası, 1 dilim ekmek
İkindi: 1 elma
Akşam: Fırında hamsi dolması, yeşil salata, 1 dilim ekmek
Pazar
Kahvaltı: 1 fincan çay, 1 peynirli tost
Ara öğün: 1 bardak greyfurt suyu
Öğle: Közlenmiş sebze salatası, 1 dilim ekmek, cevizli muz tatlısı
İkindi: 1 elma
Akşam: Izgara et, domatesli pilav, yoğurt, 1 dilim ekmek