Kalp dostu Omega diyeti

Güncelleme Tarihi:

Kalp dostu Omega diyeti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2004 06:00

İçerdiği Omega-3 yağ asitleri ile dünyanın en iyi kalp-damar ilaçlarının başında balık geliyor. Hem kilo vermek hem de kalp-damar hastalıklarından uzak durmak istiyorsanız, haftada 4 gün önerdiğimiz bu Omega diyetini uygulayın.

Haberin Devamı

Kaynak: Lezzet Dergisi


Diyet hakkında bilmeniz gerekenler

Tüketeceğiniz günlük sıvıyağ miktarı 2 çorba kaşığı kadar olmalı. Yemeklerde önerdiğimiz yağları dilediğiniz gibi değişimli olarak kullanın. Salataları zeytinyağı ile hazırlayın. Ancak makarna, çorba ve pilav konusunda 70 gramı aşmayın. Yemek ve salatalara çeşni katmak için değişik ve bol baharat kullanın. Meyve suları 1 su bardağı kadar olmalı. Izgara et ve köfte miktarı 100 gr olmalı. Yoğurt ise bir küçük kâse kadar olmalı.

Diyetin yararları

* Haftada 4 gün balık yemek kalp hastalıklarından koruyor. Özellikle yüksek kolesterol ve trigliserid'ten yakınanların bu diyeti doktora danıştıktan sonra uygulamalarında yarar var. Yapılan araştırmalarda balık yağının kolesterol düşürücü ilaçlar kadar etkili olduğu saptandı.

* Omega-3 yağları içeren balık, yeşil yapraklı besinler, mısır, kuru baklagiller, ceviz ve badem gibi besinler, kalbi korumanın yanı sıra beyin işlevini düzenleyerek, zekayı güçlendiriyor, unutkanlığı gideriyor. Migren ataklarını önlüyor. Astıma iyi geliyor. Kanın akışkanlığını sağlayarak tansiyonu düzenliyor.

* Omega yağ asitleri içeren besinler cilde de yararlı. Serbest radikallere karşı savaşıp cildin yaşlanmasını önlüyor. Önemli bir cilt hastalığı olan sedef ve egzemaya iyi geliyor.

* Diyette vücudun ihtiyacı olan her türlü besin maddesi yer almalı. Bol vitamin, mineral, protein, karbonhidrat ve yağlar gibi...

* Günlük kalori 1200 ile 1400 arasında değişiyor.

* Diyette sıvıyağ olarak zeytinyağı, mısırözü, soya ve ayçiçek yağlarını dengeli tüketin. Mısırözü, soya ve ayçiçek yağları önemli birer Omega-6 kaynağı. Omega-6 yağlarının dengeli kullanımı büyüme, beynin gelişimi, cilt ve saçlar için gerekli ve yararlı.

Pazartesi

Kahvaltı: 1 fincan çay, 1 kibrit kutusu kadar beyazpeynir, 1 dilim ekmek

Ara öğün: 1 bardak greyfurt-portakal karışımı meyve suyu

Öğle: Soslu balık köftesi, karışık salata, 1 dilim ekmek

İkindi: 1 elma

Akşam: Sebze çorbası, pancar salatası, cevizli muz tatlısı

Salı

Kahvaltı: 30 gr yulaflı kahvaltı gevreği, 1 elma püresi, 1 çay kaşığı bal

Ara öğün: 1 bardak greyfurt suyu (bal ile tatlandırılabilir)

Öğle: Kıymalı ıspanak, 1 kâse yoğurt, 1 dilim ekmek

İkindi: 4-5 fındık

Akşam: Kâğıtta midyeli spagetti, roka salatası, 1 armut

Çarşamba

Kahvaltı: 30 gr kahvaltılık mısır gevreği, 1 bardak süt, 1 çay kaşığı bal

Ara öğün: 1 bardak havuç-elma karışımı meyve suyu

Öğle: Domates soslu makarna, közlenmiş sebze salatası, 1 portakal

İkindi: 1 kâse meyveli yoğurt

Akşam: Buğdaylı mercimek çorbası, 2 ızgara köfte, 1 dilim kepekli ekmek

Perşembe

Kahvaltı: 1 fincan yeşil çay, 1 çay kaşığı bal, 1 kibrit kutusu kadar beyazpeynir, 1 dilim kepekli ekmek

Ara öğün: 1 bardak greyfurt suyu

Öğle: Sebzeli (haşlanmış beyaz lahana, karnabahar ve havuç), kuru fasulye piyazı,
1 dilim ekmek, cevizli muz tatlısı

İkindi: 1 bardak elma-havuç karışımı meyve suyu

Akşam: Domates soslu balık, roka salatası, 1 haşlanmış patates

Cuma

Kahvaltı: 1 fincan kakaolu süt, 1 çay kaşığı bal, 1 fındık büyüklüğünde tereyağı,
1 dilim kepekli ekmek

Ara öğün: 1 bardak greyfurt suyu

Öğle: Mısırlı nohut piyazı, 1 dilim ekmek, peynirli tatlı

İkindi: 1 kâse yoğurt

Akşam: Izgara et, közlenmiş sebze salatası, elma

Cumartesi

Kahvaltı: 1 elma ve muzla hazırlanmış püre, 30 gr kahvaltılık mısır gevreği

Ara öğün: 1 bardak greyfurt suyu, 2 diyet bisküvi

Öğle: 1 katı yumurta ilaveli pancar salatası, 1 dilim ekmek

İkindi: 1 elma

Akşam: Fırında hamsi dolması, yeşil salata, 1 dilim ekmek

Pazar

Kahvaltı: 1 fincan çay, 1 peynirli tost

Ara öğün: 1 bardak greyfurt suyu

Öğle: Közlenmiş sebze salatası, 1 dilim ekmek, cevizli muz tatlısı

İkindi: 1 elma

Akşam: Izgara et, domatesli pilav, yoğurt, 1 dilim ekmek

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!