Güncelleme Tarihi:
Diyet hakkında bilmeniz gerekenler Tüketeceğiniz günlük sıvıyağ miktarı 2 çorba kaşığı kadar olmalı. Yemeklerde önerdiğimiz yağları dilediğiniz gibi değişimli olarak kullanın. Salataları zeytinyağı ile hazırlayın. Ancak makarna, çorba ve pilav konusunda 70 gramı aşmayın. Yemek ve salatalara çeşni katmak için değişik ve bol baharat kullanın. Meyve suları 1 su bardağı kadar olmalı. Izgara et ve köfte miktarı 100 gr olmalı. Yoğurt ise bir küçük kâse kadar olmalı.Diyetin yararları Haftada 4 gün balık yemek kalp hastalıklarından koruyor. Özellikle yüksek kolesterol ve trigliserid'ten yakınanların bu diyeti doktora danıştıktan sonra uygulamalarında yarar var. Yapılan araştırmalarda balık yağının kolesterol düşürücü ilaçlar kadar etkili olduğu saptandı. Omega-3 yağları içeren balık, yeşil yapraklı besinler, mısır, kuru baklagiller, ceviz ve badem gibi besinler, kalbi korumanın yanı sıra beyin işlevini düzenleyerek, zekayı güçlendiriyor, unutkanlığı gideriyor. Migren ataklarını önlüyor. Astıma iyi geliyor. Kanın akışkanlığını sağlayarak tansiyonu düzenliyor.Omega yağ asitleri içeren besinler cilde de yararlı. Serbest radikallere karşı savaşıp cildin yaşlanmasını önlüyor. Önemli bir cilt hastalığı olan sedef ve egzemaya iyi geliyor.Diyette vücudun ihtiyacı olan her türlü besin maddesi yer almalı. Bol vitamin, mineral, protein, karbonhidrat ve yağlar gibi...Günlük kalori 1200 ile 1400 arasında değişiyor. Diyette sıvıyağ olarak zeytinyağı, mısırözü, soya ve ayçiçek yağlarını dengeli tüketin. Mısırözü, soya ve ayçiçek yağları önemli birer Omega-6 kaynağı. Omega-6 yağlarının dengeli kullanımı büyüme, beynin gelişimi, cilt ve saçlar için gerekli ve yararlı.PazartesiKahvaltı: 1 fincan çay, 1 kibrit kutusu kadar beyazpeynir, 1 dilim ekmekAra öğün: 1bardak greyfurt-portakal karışımı meyve suyuÖğle: Soslu balık köftesi, Karışık salata, 1 dilim ekmekİkindi: 1 elmaAkşam: Sebze çorbası, Pancar salatası, Cevizli muz tatlısıSalıKahvaltı: 30 gr yulaflı kahvaltı gevreği, 1 elma püresi, 1 çay kaşığı balAra öğün: 1 bardak greyfurt suyu (bal ile tatlandırılabilir)Öğle: Kıymalı ıspanak, 1 kâse yoğurt, 1 dilim ekmekİkindi: 4-5 fındıkAkşam: Kâğıtta midyeli spagetti, Roka salatası, 1 armutÇarşambaKahvaltı: 30 gr kahvaltılık mısır gevreği, 1 bardak süt, 1 çay kaşığı balAra öğün: 1 bardak havuç-elma karışımı meyve suyuÖğle: Domates soslu makarna, Közlenmiş sebze salatası, 1 portakalİkindi: 1 kâse meyveli yoğurtAkşam: Buğdaylı mercimek çorbası, 2 ızgara köfte, 1 dilim kepekli ekmekPerşembe Kahvaltı: 1 fincan yeşil çay, 1 çay kaşığı bal, 1 kibrit kutusu kadar beyazpeynir 1 dilim kepekli ekmekAra öğün: 1 bardak greyfurt suyuÖğle: Sebzeli (haşlanmış beyaz lahana, karnabahar ve havuç) kuru fasulye piyazı, 1 dilim ekmek, Cevizli muz tatlısıİkindi: 1 bardak elma-havuç karışımı meyve suyuAkşam: Domates soslu balık, Roka salatası, 1 haşlanmış patatesCuma Kahvaltı: 1 fincan kakaolu süt, 1 çay kaşığı bal, 1 fındık büyüklüğünde tereyağı, 1 dilim kepekli ekmekAra öğün: 1 bardak greyfurt suyuÖğle: Mısırlı nohut piyazı, 1 dilim ekmek, Peynirli tatlıİkindi: 1 kâse yoğurtAkşam: Izgara et, Közlenmiş sebze salatası, elmaCumartesiKahvaltı: 1 elma ve muzla hazırlanmış püre, 30 gr kahvaltılık mısır gevreğiAra öğün: 1 bardak greyfurt suyu, 2 diyet bisküviÖğle: 1 katı yumurta ilaveli pancar salatası, 1 dilim ekmekİkindi: 1 elmaAkşam: Fırında hamsi dolması, Yeşil salata, 1 dilim ekmekPazar Kahvaltı: 1 fincan çay, 1 peynirli tostAra öğün: 1 bardak greyfurt suyuÖğle: Közlenmiş sebze salatası, 1 dilim ekmek, Cevizli muz tatlısıİkindi: 1 elmaAkşam: Izgara et, Domatesli pilav, Yoğurt, 1 dilim ekmekLezzet Dergisi