Kadınların İçin En Güvenli Doğum Kontrol Yöntemleri

Güncelleme Tarihi:

Kadınların İçin En Güvenli Doğum Kontrol Yöntemleri
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2018 10:23

Çiftler bazı sebeplerden dolayı bebek sahibi olmak istemeyebilir ve gebeliği önlemek için de birçok yola başvurabilirler. Tercih edilen bu yollara genel olarak 'doğum kontrolü' denir. İşte kadınların uygulayabileceği en güvenli doğum kontrol yöntemleri...

Haberin Devamı

Doğum kontrol hapları

Kadınların en sık başvurduğu yöntemlerden biri olan doğum kontrol hapları, doğru ve düzenli kullanıldığında neredeyse %100 oranında hamilelikten korur. Gebelikten korumasının yanı sıra adet dönemlerinin düzenli olması, adet kanaması sırasında olan ağrının hafiflemesi, yumurtalık ve rahim kanserine karşı korunma, akne ve sivilcelerin düzelmesi ve dış gebeliğin önlenmesi gibi avantajları bulunur. Bunların yanında bazı kadınlarda kilo artışı yapması ve düzenli kullanma mecburiyeti gibi dezavantajları bulunan yöntemin doktor kontrolünde uygulanması oldukça önemlidir.

Kadınların İçin En Güvenli Doğum Kontrol Yöntemleri

Rahim içi araç kullanımı (Spiral, RİA)

Haberin Devamı

Genel adı spiral olarak bilinen rahim içi araçlar dünyada en yaygın kullanılan ve oldukça uzun süreli (10-12 yıl) etkili olan bir doğum kontrol yöntemidir. Özellikle de ilaç kullanmaktan çekinen kadınların sıkça tercih ettiği bu yöntem %99 oranında gebelikten korur ve zarasızdır. Uzman bir doktor tarafından takılması gereken spiral, istenildiği zaman çıkarılır ve hemen hamile kalınabilir.

1 veya 3 aylık iğne

Doktor kontrolünde 1 ya da 3 aylık periyotlarla doğrudan kas içine uygulanan iğneler progesteron hormonu içerirler. İlk kullanılmaya başlandığı aylarda düzensiz kanamalara sebep olsa da %98 oranında gebelikten korunma sağlar.

Kadınların İçin En Güvenli Doğum Kontrol Yöntemleri

Deri altı implant

Kolun iç kısmına ve deri altına 1 ya da 6 kapsül yerleştirilmesi ile uygulanan yöntemin gebelikten %100 koruduğu bilinir. Üstelik koruma süresi 3-5 yıl arasıdır. Vücutta ödem yapması, göğüslerde hassasiyet ve kilo artışı gibi yan etkileri bulunsa da yapıldıktan sonra özel bir çaba harcanmadığı için sık tercih edilen yöntemlerden biridir.

Diyagram

Spermlerin rahme geçmesini önleme amacıyla ince bir plastikten yapılan kapağın rahim ağzına yerleştirilmesi ile gebelikten koruyan yöntemdir. Hamilelikten koruma oranı %99 olup, hiçbir yan etkisi ve zararı bulunmaz. Ancak kadın her ilişki öncesi diyaframı kendi yerleştirir ve ilişki sonrasında da çıkarır.

BAKMADAN GEÇME!