Güncelleme Tarihi:
İnsülin hormonunun eksikliğinden veya gerektiği gibi kullanılmamasından dolayı iki tip şeker hastalığı bulunmaktadır. Bu iki tip diyabet türü de kadınlarda görülebilmekte ve belli başlı belirtiler vermektedir.
KADINLARDA ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Tip 1 diyabet insülin hormonu eksikliğinden veya gerektiği gibi kullanamamasından kaynaklı oluşmaktadır. Bu şeker hastalığı türü 30 yaş altı kişilerde görülmektedir. Diğer bir tür olan Tip 2 diyabet ise çok fazla kilo alımına bağlı olarak oluşmaktadır. 40 yaş üstü kişilerde görülen Tip 2 diyabet hastalığı genetik nedenlerden dolayı da kişilerde görülmektedir. Bu kişilerin mutlaka günlük aldıkları kaloriye dikkat etmeleri ve fazla kilo alımından kaçınmaları gerekmektedir.
Kadınlarda şeker hastalığının pek çok belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtiler sizlerin şeker hastası olabilme ihtimalini arttırdığı için uzman bir doktora görünmemekte fayda bulunmaktadır. Şeker hastalığı belirtileri şunlardır:
- Sık sık idrara çıkma
- Cilt yaralarının geç iyileşmesi
- Ciltte kuruluk
- Vajinal kuruluk
- Cinsel isteksizlik
- Çok su içme
- Ani gerçekleşen kilo kayıpları veya alımları
- Çok fazla acıkma
- Genital bölgedeki enfeksiyonlar
- Ayaklarda uyuşma veya karıncalanma
- Deride kaşıntı
- Bulanık görme
KADINLARDA ŞEKER HASTALIĞI NASIL ANLAŞILIR?
Kadınlarda şeker hastalığının en net belirtisi enfeksiyonlardır. Şeker hastası olan kadınları vücutları enfeksiyonlara daha yatkındır. Tip 1 şeker hastalığının belirtileri arasında en sık görüleni bulantı ve kusma olmaktadır. Bunun yanı sıra nefeste farklı bir koku, halsizlik ve derin solunum tip 1 diyabet hastalığında görülmektedir.
Tip 2 diyabet hastalığı da kadınlarda özellikle 401 yaşından sonra görülen bir sağlık problemidir. Tip 2 diyabet hastası olan kadınlarda özellikle sıklıkla idrar yolu enfeksiyonları görülmektedir. Bunun yanı sıra hastalık ilerlemiş ise görme kayıpları da yaşanmaktadır.
KADINLARDA ŞEKER HASTALIĞI CİNSELLİĞİ ETKİLER Mİ?
Halk arasında şeker hastalığı olarak adlandırılan diyabet pankreastan salgılanan insülin eksikliği veya etkisizliği sonucu ortaya çıkan ve kan şekeri yüksekliğinin söz konusu olduğu durumlarda yaygın görülen bir hastalıktır. İnsan vücudunda glikozun büyük bir önemi bulunmaktadır. En başta beyin olmak üzere vücudun en önemli enerji kaynağıdır. Hücreler ihtiyaç duydukları glikozu pankreastan salgılanan insülin hormonu yardımı ile kullanmaktadır. Eğer insülin hormonu vücutta yapılamaz ise glikoz enerji olarak kullanılamaz ve kan şekeri yükselmektedir.
Günümüzde pek çok kadında şeker hastalığı görülmektedir. Şeker hastalığının en temel belirtilerinden birisi de cinsel isteksizliktir. Şeker hastası teşhisi konulmuş bir kadında durumlarda cinsel isteksizlik ve vajinal kuruluğun olması oldukça yüksektir. Bu nedenle bazı kadınlarda cinsel isteksizlik gibi durumların görülmesi olasıdır. Fakat böyle durumlarda bu belirtinin önüne geçmek için uzman bir doktordan bilgi alınması oldukça önemlidir.
KADINLARDA ŞEKER HASTALIĞI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Şeker hastalığının tedavi edilmesi halinde kadınların yaşam kalitesi artabilmektedir. Tip 2 diyabet hastalığının tedavi edilmemesi körlüğe ve organ kaybına neden olmaktadır. Bu nedenle kadınlarda şeker hastalığının tedavisinde şunlara dikkat edilmelidir:
- Sağlıksız, şekerli kan şekerini hızlı bir şekilde yükselten içecekler tüketilmemelidir.
- Protein sıklıkla tüketilmelidir.
- Vaktinde ve yeterli miktarda yemek yenmelidir.
- Günlük yaklaşık yarım saat yürüyüş yapılmalıdır.
- Doktorlar gerekli görerek hap veya insülin enjeksiyonu verdi ise vaktinde ve düzenli kullanılmalıdır.