Güncelleme Tarihi:
Kadınlarda kemik erimesi 40 yaşlarında menopoz sonrası dönemde daha fazla meydana çıkar. Önceki dönemlerde kemik erimesi belirtisi mevcut olmadığından belirli aralıklarda kemik yoğunluğu testi yaptırmakta fayda vardır.
KADINLARDA KEMİK ERİMESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kadınlarda eğer erken dönemde kemik erimesi mevcutsa herhangi bir belirti ortaya çıkmaz. Kemik yoğunluğu azalır fakat kemikte herhangi bir çatlama ya da kırılma olmadığından kendiliğinden anlaşılmaz. Bunun için kemik yoğunluğu testi yapılması gerekir. Kemik erimesi durumunda kadınların bazı belirtileri hissetmesi mümkündür. Bunlar:
Omurganın içinde çökmüş bir omurun ya da kırığın neden olduğu ağrılar
Zamanla kemiklerin eğrilmesi sonucu boy kısalması
Çarpık duruş ya da kamburlaşma
Basit hareketler yaparken bile ortaya çıkan çatlama ya da kırılmalar
Bu belirtiler yalnızca kemik erimesinin ileri seviyelere ulaştığında gösterecek belirtilerdir. Hastalık eğer ilerlemiş ve bu boyutlara gelmişse kemik eğriliğinin büyük boyutta engellenmesi mümkün olmaz. Bundan dolayı kadınların yaşamlarını buna göre ilerletmeleri ve beslenme düzenlerine de dikkat etmeleri gerekir. Kadınların menopoz sonrası dönemde mutlaka kemik yoğunluğu ile ilgili testler yaptırmaları istenir. Böylelikle kemik erimesi durumunda müdahale etmek mümkün olur.
NASIL ANLAŞILIR?
Bazı komplikasyonlar ile anlaşılan kemik erimesi kemik kırılmaları ile anlaşılabilir. Kemik erimesi durumunda kemik kırılması için herhangi bir kaza geçirmeye gerek yoktur. Ani hareketlerde ya da ufak burkulmalarda bile kemiklerde kırılma meydana gelebilir. Kemik erimesinin net olarak anlaşılabilmesi için mutlaka uzmanlar tarafından kemik yoğunluğu testi yapılması gerekir. Bunun için en güvenilir yöntem DEXA yöntemidir.
Bu yöntem ile ağrısız ve hızlı bir şekilde kemik yoğunluğu ölçülür ve hastalar da yüksek bir radyasyona maruz kalmazlar. Ölçüm el bileği, omurga ya da kalçadan yapılabilir. Belirti göstermeden de kemik erimesi oluşabileceğinden kadınların herhangi bir belirti beklemeden yaşları ilerledikçe kemik yoğunluğu testi yaptırması gerekir.
NEDEN OLUR?
İnsan vücudunda kemikler sürekli yenilenir. Yeni kemik hücreleri yapılırken de eski kemik hücrelerinin parçalanması gerekir. Kadınlarda yaş ilerledikçe kemik yapımında kemiklerin yıkılması mümkün olmaz ve bunun sonucunda da kemik erimesi ortaya çıkar. Kemik erimesinin ortaya çıkış nedenleri:
Yetersiz D vitamini, fosfor ve kalsiyum alımı
Menopoz sonrası dönemde olmak
Yaşın ileri olması
Genetik bir yatkınlık olması
Cinsiyet hormonunda düşüklük olması
Tiroid hormonundaki bozukluklar
Menopozdan önce yumurtalıkların alınmış olması
Adrenal hastalıklar
Hareketsiz bir yaşam
Alkol ya da sigara kullanımı
Steroid içerikli ilaçlar kullanmak
NE ZAMAN KAÇ YAŞINDA BAŞLAR VE NASIL ÖNLENİR?
Kemik yenilenmesi insan vücudunda yaşam boyunca olan bir olaydır. Yaklaşık olarak 30 yaşına kadar kemiğin yapılanması devam eder ve bu yaşlarda en güçlü olduğu noktaya varır. 40 yaşlarında ise kemik kütlesi artık yavaş yavaş azalmaya başlar. Menopoz sonrası dönemde kadınların östrojen hormonu seviyesinde azalma olduğu için hızla kemik kaybederler ve kemik erimesi başlayabilir.
Bu dönemden sonraki 5-10 senelik dönemde kemik yıkımı kemik yapımından daha hızlı olduğu için kadınlar kemik kütlelerinin neredeyse üçte birini kaybederler. Kemik erimesini önlemek için güçlü bir kemik yapısı oluşturmaktır. Bunun için kalsiyum alımını artırmak, düzenli egzersiz yapmak ve sigaradan uzak durmak gerekir. D vitamini de kemikler üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu nedenle D vitaminini de düzenli olarak alarak kemik erimesini riskini azaltabilirsiniz.