Güncelleme Tarihi:
Hemen tüm toplumlarda depresyonun kadınlarda iki kat daha fazla görülme olasılığı olduğunu ifade eden uzmanlar, özellikle gebelik, doğum sonrası dönem ve menopozda depresyon geçirme riskinin arttığına dikkati çekti.
Uzmanlar, konuyla ilgili şunları kaydettiler:
"Bunun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak kadınların hormonları bunda etkili olabilir. Kısırlık tedavisi gören kadınlarda normal kadınlara göre 2-3 kat daha fazla depresyon görülmektedir. Boşanmış ayrı yaşayan veya yanlız yaşayanlarda, evlilere göre depresyon riski yüksektir. Sosyal çevre veya ekonomik seviye ile depresyon geçirme oranı arasında ilişki yoktur."
Son zamanlarda Türkiye'de yaşanan ekonomik ve sosyal sıkıntıların toplumun ruh sağlığı üzerinde önemli etkilere yol açtığını kaydeden uzmanlar, depresyonlu hastaların sayısının arttığını bildirerek, depresyonda olan bir kişinin kendini sürekli mutsuz, değersiz, umutsuz ve çaresiz hissettiğini, bunun sonucunda da zevk alınan iş ve aktivetelerden zevk almama probleminin ortaya çıktığını dile getirdi. Özellikle depresyonlu hastaların uyku bozukluğu sorunu ile karşı karşıya kaldıklarını söyleyen uzmanlar, hastaların kendilerini ruhsal olarak kötü hissetmelerinin yanısıra fiziksel olarak da sorunlar yaşadıklarının altını çizdi.
Uzmanlara göre depresyon ciddi bir rahatsızlık ve en sık görülen belirtisi uyku ve iştah bozukluğu. Depresyon hastalığı kendi haline bırakıldığı zaman düzelebileceği gibi, genelde uzun zaman devam eden ve ağırlaşan bir hastalık türü. En önemli konu ise ağır depresyon geçiren kişinin iş tutamaz ve hale gelmesi ve bu durumun kişiyi intihar riskine kadar sürüklemesi.
Depresyon Tedavisi
Antidepresan ilaç kullanan hastalarda yüzde 60-80 oranında düzelme gözlendiğini açıklayan uzmanlar, tedavinin uzun süreli olduğunu ve ilaçların düzenli kullanılması gerektiğini söyledi.
İlaçların etkisinin kişiden kişiye değiştiğini hatırlatan uzmanlar konuyla ilgili olarak şunları kaydettiler;
"İlaçların etkisinin ortaya çıkması birkaç haftayı bulur. Bu yüzden (ilaç bana yaramadı) diye düşünüp birkaç günlük kullanımdan sonra kesmek yanlıştır. Her ilaç her hastaya iyi gelecek diye bir kural yoktur. Yine her ilaca bağlı oluşabilecek yan etkiler de farklıdır."
Yapılan araştırmalarda çoğu hastada tek başına antidepresan ilaç kullanımından ziyade, ilaç ve psikoterapinin birlikte kullanımında daha iyi sonuçların alındığının ortaya konduğunu belirten uzmanlar depresyon tedavisinde, grup tedavileri, elektro konvulsif (elektro şok tedavisi) ve fototerapi (özel ışık tedavisi) yöntemlerinin de etkili olduğunu ve hastalığın tedavisinde mutlaka bir uzman tavsiyesine başvurmak gerektiğini sözlerine eklediler.