Güncelleme Tarihi:
1. Adet kanamalarımın normal olup olmadığını nasıl anlayabilirim?
Taking Charge of Your Fertility (Doğurganlığın Korumaya Alınması) adlı kitabın yazarı Toni Weschler'a göre adet kanaması ortalama yaklaşık beş gün sürer ve iki farklı düzenden birini izler. Ya yoğun bir biçimde başlar ve giderek iyice azalır ya da hafif başlar, yoğunlaşır, ardından yine hafifler. Adet kanının görünümü genellikle parlak kırmızı renkteki ince bir tabakayla kahverengi, kalın bir tabaka arasında değişir. Adet döngünüzün bazı günlerinde kan siyaha dönük bir renkte ve pütürlü olabilir.(Kan akış hızı yavaşladığında, rahimde çökelerek kalınlaşır ve koyulaşır). Katmanlı pıhtılar ya da son derece yoğun kanama dokulardaki bir tümörün ya da çok erken bir düşüğün işareti olabilir, o yüzden doktorunuzu adet kanamanızın her zamanki koyuluğu ya da hacminde meydana gelen her türlü önemli değişiklikten haberdar etmeniz gerekir.
2. Vajina dudağımda kızarma ve ateşlenme var, oysa doktorum bir sorun olmadığını söylüyor. Ne yapabilirim?
Uzmanlara göre , kızarıklık alerji ya da tahrişe yol açan bir etkene tepki olabilir. Jinekoloğunuz enfeksiyon olasılığını elediğine göre, sanık sandalyesinde tuvaket kağıdı, sabun ya da çamaşır deterjanı olabilir. Birkaç haftalığına kokusuz ürünlere yönelerek semptomlarınızın azalıp azalmadığına bakın. İç çamaşırlar yıkanırken geride sabundan iz kalmaması için sıkma işleminin birkaç kez yinelenmesi de önerilenler arasında.
Ayrıca semptomlarınızın ne zaman en fazla hissedilir olduğuna dikkat edin: Seksten sonra daha kötüleşiyorsa lateks prezervatife, ender olarak da partnerinizin menisine alerjiniz olabilir.Lateks içermeyen prezervatiflere yönelerek lateks alerjisinin etkin hale gelmesinden kaçınabilirsiniz; meni temasını tamamen önlemenin hiçbir yolu olmasa da prezervatif kullanmak yararlı olabilir. Son olarak da, tahrişin iyileşmesine yardımcı olması amacıyla el altından satın alabileceğiniz yüzde bir hidrokortizon kremlerinden biraz sürmeyi deneyebilirsiniz.
3. Doktorum kürtaj olduğumu, zührevi hastalık geçirdiğimi ya da düşük yaptığımı anlayabilir mi?
Kalıcı bir derin yaranız yoksa (olması olağandışıdır) anlayamaz. Bu gibi şeyler akıl ve beden sağlığınızı etkileyebilecek olsa da uzmanlar, doktorunuza geçmişteki tüm sağlık sorunlarınızı ve işlemlerinizi bildirmenizin önemli olduğu görüşündeler.
Her ikisi de düşük, zührevi hastalık ya da kürtajdan kaynaklanan komplikasyonlarla ilintili olabilen kısırlık sorunu ya da kasık ağrısı şikayetiyle doktora başvurursanız, doktorunuz geçmişteki sağlık durumunuzu bilirse size daha kolay teşhis koyarak tedavi edebilir. Özel bilgilerinizin gizlililiği için endişe ediyorsanız, doktorunuzdan bu bilgiyi sağlık raporunuza açık bir biçimde yazmamasını rica edebilirsiniz.
4. Tamponu çıkaramazsam ne yapmalıyım?
Atlanta'daki bir jinekolog kendisine her ay 'kayıp' tamponlarla ilgili bir iki telefon geldiğini dile getirmektedir. 'Tamponunuzu kaybettiğinizi düşünüyorsanız doktorunuzdan randevu alarak çıkarmasını isteyin. Ama tamponu çıkarmayı unutursanız, sonsuza dek yitip gittiği anlamına gelmez: Gerçekten gidebileceği hiçbir yer yoktur, çünkü vajinanız kendi kendine yetebilen bir organdır. İrine benzer bir akıntı geldiğini de görebilirsiniz, aslında bu vücudunuzun kendisini yabancı cisimden arındırmaya çalışırken döktüğü akyuvar hücreleridir. Ayrıca vajinanız nahoş kokmaya başlayabilir. Bazı durumlarda 'kayıp' tampon enfeksiyona bile yol açabilir, o yüzden sorunun mümkün olduğunca çabuk ele alınmasını sağlayın.
5. Çocuğumun doğumundan sonra vajinada oluşan kuruluğun üstesinden gelmek için ne yapabilirim?
Vücudunuzdaki östrojen miktarı çocuğun doğumunun hemen ardından düşerek emzirdiğiniz sürece o düzeyde kalır. Aslında uzmanlara göre doğumdan sonra kadın vücudu hemen hemen adet dönemi öncesindeki kadar düşük miktarda östrojen içerebilir.
Östrojen vajinadaki salgı bezlerini yağ üretimi için harekete geçirir, o yüzden doğumdan ya da emzirmeyi kestikten yaklaşık bir ay sonra hormon miktarı yeniden yükselmeye başlayıncaya dek kuruluk hissedebilirsiniz. Bu zaman zarfında kendi vücut salgılarınıza destek olarak Vagisil Intimate Moisturizer ya da K-Y Jelly Personel gibi su-bazlı yağlandırıcılar kullanabilirsiniz.
6. Bazen dışarıda çalıştığımda vajinamda koku oluşuyor. Bunun nedeni nedir?
Muhtemelen sadece terden ileri gelir. Bikini bölgesi için terlemeyi önleyici ürün bulunmadığından dışarıda çalışanlar için uygun olan bol kesim keten giysileri tercih edebilirsiniz. Hızla yayılan, balığınkine benzer kokusu terli egzersiz giysilerinizin nemli ortamında daha da kötü hale gelebilecek yaygın , zararsız bir enfeksiyon olan bacterial vaginosis (vajina bakterisi) de kokunun nedeni olabilir. Sorunu çözmesi için doktorunuza başvurun.
7. Kabızlık cinsel birleşme esnasında acıya yol açabilir mi?
Kabızlık özellikle de dışkınız çok sertse biraz rahatsızlık verebilir. Bu rahatsızlık zaman zaman orgazmı zorlaştırabilir. Bununla birlikte seks esnasında acının kabızlığa bağlı olması pek olası değildir. Uzmanlar kabızlığa bağlı şiddetli ağrının ancak makatınızda sert dışkı sıkıştığında meydana gelebileceği görüşündedir. Ancak bu genç kadınlarda oldukça ender rastlanan bir durumdur, genellikle sadece bebeklerde ve yaşlılarda görülmektedir. Vücudunuzdan çıkması gerekenlerin harekete geçmesi için günlük tavsiye edile 25 30 gram lifi kesinlikle alın. Kabızlığınız geçtiği halde ağrınız devam ediyorsa doktorunuza başvurun.
8. Üç çocuğum var, seks artık bana çok farklı geliyor. Bu sorun halledilebilir mi? Ya da hepsi benim kafamda mı olup bitiyor?
Her şey kafanızda olmaz.Yaşlandıkça vücudunuz gibi cinsel organlarınız da değişir. Çocuk doğurmak kasık duvarındaki kasları zayıflatıp kasık bölgesindeki sinirleri tahrip ederek duyarlılığınızı azaltır. Doğum yapmanızın üzerinden üç aydan fazla zaman geçmişse ve çocuğunuzu emzirmiyorsanız (emzirmek östrojeni düşük düzeyde tutarak , dolayısıyla vajina çeperinizi incelmesine ve zayıflamasına yol açarak sorunu daha da vahim hale getirebilir) doktorunuza başvurun, büyük ihtimalle size vajina kaslarınızı güçlendirmek için Kegel egzersizleri yapmanızı önerecektir.
9. Bebeğim doğduğundan beri gazımı tutamıyor gibiyim. Bir sorunum mu var?
Özellikle doğumun üzerinden altı aydan az zaman geçtiyse sorununuz olduğu anlamına gelmez. Kasık duvarındaki kaslar vajinanın, rahimin ve makatın etrafını sarar. Doğum esnasında esnedikleri takdirde büzgen kasınızın denetimini geçici olarak yitirebilir, yani beklenmedik gaz çıkışları yaşayabilirsiniz. İyi haber: Bu sorun birkaç ay içinde kendi kendine hallolur. Olmadığı takdirde, jinekoloğunuza başvurun. Fizik terapi ya da cerrahi müdahaleye ihtiyacınız olabilir.
10. Tanga giymek sağlığıma zararlı mı?
Hastalarının bir bölümü tanga giydiklerinden ötürü idrar yolu ve vajina enefksiyonunun yanısıra deride hassasiyet ve kolit geçiren Los Angeles'lı bir doktorun görüşüne göre zararlı olabilir.A ynı doktor 'Makattaki bakteriler tangayı bir ulaşım yolu gibi kullanarak vajinanın içine kadar girebilirler.' açıklamasını yapmaktadır. Sırf bu yüzden tanga giymekten vazgeçmeniz gerekmez. Ancak enfeksiyonların nüksetmesi gibi bir sorununuz varsa tangayı daha seyrek giymeyi deneyebilir ya da enfeksiyon iyileşene dek normal kilota geçebilirsiniz. Dışarıda çalışırken de tanga giymemeye gayret edin: Terli tanga makattaki bakterilerin vajinaya geçmesi için özellikle etkili bir kanaldır.