Güncelleme Tarihi:
Her seferinde aynı şeyleri yaşamadığınızı söyleyebilir misiniz; yaz mevsiminde kendiniz için en doğru diyeti arar, detoks programlarından medet umarsınız. Ancak bazı diyet programlarının işlemediğini bilmenizde fayda var. Yoyo efekti olarak bilinen ve çoğunlukla verilen kiloların fazlasıyla geri alınmasına dayalı bir acı gerçek söz konusu. Çünkü aylarca çekilen eziyeti hiçbir vücut sonsuza dek sürdüremez. Sizden beslenme düzeninizi değiştirip onu bir yaşam tarzı haline getirmeniz istenir. Kimileri başarılı olur, çoğunluk hüsranla eski kilolarına geri döner. Oysa, uzmanların söylediği en sağlıklı kilo verme şekli gerçekçi bir hedefle bir haftada bir kilodur. Fazlası sağlıksız, azı yararsız.
Yüzyılın "yağ" yalanları
Kilo vermeyle ilgili en çok söylenen yalanlardan biri yağlarla ilgili olandır. Neredeyse 40 yıldır doktorlar ve beslenme uzmanları bizi özellikle hayvansal ve doymamış yağlara karşı uyarıyor: Fazla yağ şişmanlatıyor ve hasta ediyor, zayıflamak istiyorsanız ve bu sırada sağlığınızdan olmak istemiyorsanız, kötü yağlarla iyi karbonhidratları yer değiştirmelisiniz. Ama bunlar doğru değil.
Diyet yapanla yapmayan aynı
Yapılan bir araştırma bambaşka sonuçlar ortaya çıkardı. Amerika Birleşik Devletleri'nde Ulusal Sağlık Örgütü'nün 415 milyon dolarlık bütçeyle gerçekleştirdiği "Woman's Health Initiative" programında sekiz yıl boyunca 50 yaşın üzerindeki 50 bin kadının beslenme alışkanlıkları izlendi. Kadınların yüzde 40'ı sürdürdükleri alışkanlıkları yağsız ve bol sebze, meyve ve tahılla değiştirmeye gönüllü oldu. Kalan yüzde 60 ise geleneksel beslenme alışkanlıklarını sürdürdü. Sonuçta her iki grupta da kalp hastalıkları, göğüs ve kalın bağırsak kanserine yakalanma oranında bir değişiklik gözlenmedi.
Zayıf ve sağlıklı
Uzmanlar gerçekten kilo vermenin haftada üç kez yenen balık, günde 20 gram fındık ve iki çay kaşığı zeytinyağı eklenmiş salata ve sevdiğiniz sebzelerle mümkün olduğunu söylüyor. Bir de "Biyolojik saatinizi gerçekten iyi kullanıyorsanız gece uyurken bile kilo vermeniz mümkün" diyorlar. Peki nasıl? Aslında oldukça kolay. Vücudumuz belirli bir ritimde çalışıyor. O ritmi yakaladığınızda vücudunuzun gece bile yağ yakmasını sağlayabilir ve aç kalmadan kilo verebilirsiniz. Burada başrol hormonlara düşüyor. Beyaz un ve tatlı gibi özellikle karbonhidrat zengini besinler insülin salgısını harekete geçiriyor.
Anti-aging diyeti
Kadınların çoğu 40 yaşından itibaren kilo alıyor. Üstelik eskisinden farklı yemedikleri halde. Yaş dönümüyle birlikte kadınların ağırlıkları 13 kiloya kadar artış gösteriyor. Bu özellikle hormonların azalmasıyla ortaya çıkıyor. Yapılması gereken hormon üretimini yeterli uyku, spor ve akıllıca seçilmiş besinlerle ve doğru zamanlamayla yeniden sağlamak. Örneğin, saat 17.00'den itibaren yemek yemezseniz, büyüme hormonunun üretilmesine yardımcı olursunuz. Ayrıca artık sebze, meyve, yağsız et, balık, çorba ve türlü öğünlerinizin ana besin maddeleri olmalı.