Güncelleme Tarihi:
Dünyada lif bitkisi ile üretilerek lif haline getirildikten sonra dokunarak jüt kumaş haline getirilen bir çeşit iplik bitkisinden üretilmiş kumaş olarak tanınmaktadır.
Jüt Kumaş Nedir?
Jüt kumaş özel yetiştirilmiş lif bitkilerinden yapılma iplikler ile üretilmiş doğal yapısı bulunan en ekonomik kumaş türüdür. Jüt kumaş kendinden doğal bir renge sahip olsa da işlem görerek boyanması mümkündür.
Jüt kumaşın ana maddesi olan lif bitkileri tropikal iklimlerde yetişebilen boyları 5 metreyi bulan bitkilerden yapılmaktadır. Jüt kumaşın ekonomik olması sanayi ve imalat sektörlerinde kullanılmasına yardımcı olurken jüt kumaşının tercih edilmesi sayesinde çevreye verilen zarar minimuma indirilmektedir.
Jüt Kumaş Nasıldır?
Jüt kumaş doğal iplikler den oluşan bir kumaş çeşididir. Malzeme olarak doğal iplik bulundurması sayesinde çevreye zararı olmayan bir kumaş çeşidi olarak bilinmektedir. Gözenekli bir yapıya sahip olarak dokunarak imal edilmektedir. Çoğu yerde jüt kumaşa çuval kumaşı, çuval bezi olarak da bilinmektedir. Jüt kumaşı kalın ipliklerle oluştuğunda sert ve dayanıklı bir yapıya sahip olmaktadır. Dayanıklı ve ekonomik olması da jüt kumaşının kullanım alanlarını giderek arttırmaktadır.
Jüt Kumaşı Terletir mi?
Jüt kumaşı ısı geçirmez özelliği ile bilinmektedir. Doğal malzeme ile oluşturulan dokumalarda ısı geçirmeyen ve nemi hapseden özelliği sayesinde sıcak havalarda kullanışlı olmaktadır. Güneşten ve nemden koruyabilen bir özelliğinin olması sayesinde giysi olarak da tercih edilmektedir.
Jüt Kumaşı Özellikleri Nelerdir?
Jüt kumaşının en önemli özelliği doğal olması ve ekonomik olmasıdır. Anavatanı Hindistan olan jüt kumaşı dokumacılık dahil birçok alanda kullanılmaktadır. Jüt kumaşı çevreye zarar vermeyen bir kumaştır. Çürüyerek toprağa karışabilmektedir. Az maliyetli ekonomik olan bir üründür. Kullanımı kolay ve istenilen şekle kolaylıkla sokulabilen özelliği sayesinde imalat için rahat bir üründür. Yerine geçebilecek poliüretan gibi malzemelerden hem daha ekonomik hem daha sağlıklı olmasıyla üstün kabul edilmektedir. Doğal yollarla elde edilmesi çevrede geri dönüşümü sağlanması artı bir değer sunmaktadır.
Jüt Kumaşı Kullanım Alanları Nelerdir?
Jüt kumaşı dokuma, perde yapımı, tekstil ürünleri, çuval yapımı, çeşitli aksesuarların kaplanması, masa örtüsü imalatı gibi tekstil ürünlerinde kullanılmaktadır. Bazı kıyafetlerde ise diğer malzemeler karıştırılarak kullanılmaktadır.
Jüt kumaş inşaat sektörü, otomotiv sektörü, ilaç sektörü, ayakkabıcılık, çanta imalatı ve denizcilik sektörlerinde de kullanım alanı bulunan bir kumaş türüdür. Kullanım alanları arasında ürün paketleme de yer almaktadır. Kaba liflerden oluşan jüt kumaşlar döşemecilik sektöründe kullanıldığı gibi halı tabanı yapımında da kullanılması yaygın olmaktadır.
Jüt Kumaşı Esnek midir?
Jüt kumaş dokuma özelliğine bağlı olarak doğal iplik üretimi sayesinde esneklik barındıran kumaşlardır. Jüt kumaş liflerin kalitesine göre yumuşak veya sert yapıda olabilmektedir.
Jüt Kumaşı Yıkanınca Çeker mi?
Jüt kumaş sert veya esnek yapıda olabilen bir kumaş çeşididir. Yıkama esnasında çekme yapmamaktadır. Jüt kumaş birçok sanayi dalında kullanıldığı için sert olarak kullanımı yaygın olmaktadır. Jüt kumaşı yıkama işlemi çoğunlukla gerektirmeyen bir kumaştır. Jüt kumaşı ipliklerinin üzerine tekrar dokuma yapılabildiği için alt katman olarak kullanılmaktadır. Özellikle halı yapımında jüt kumaşı alt iskeleti oluşturmaktadır.
Jüt Kumaşı Sıcak Tutar mı?
Jüt kumaş doğala en yakın malzemelerden üretildiği için ısıyı dışarı vermeyen özellikte olmaktadır. Kullanım alanına göre dokuma çeşidine göre farklılık gösterebilir.