Güncelleme Tarihi:
Kaynak: Milliyet / YİĞİT KARAAHMET
Yemek için restoran seçmek biraz da sinemada film seçmeye benzer. Çünkü herkesin yemek zevkine uyan bir yer bulmak çok zordur. Kimi restoranın mönüsü Çin mutfağı ağırlıklıyken kimisi de sadece balık sunar. Ya da birinin tatlıları çok iyidir, diğerinin spagettileri mükemmeldir. İşte Nişantaşı'ndaki Cammekan, farklı zevklere sahip müşterilere aynı anda hitap edecek bir mekan ihtiyacını gidermek için açılan bir yer.
Cammekan'ın sahibi Nejat Küçükballılar burayı açma hikayesini şöyle anlatıyor: "Ben daha önce İstanbul'un çeşitli yerlerinde dükkanlar işlettim. Bir gün bir arkadaşımla yolumuz Nişantaşı'na düştü. Bir yerlerde sohbet edelim dedik. Restoranlardan birine girdik ama rahat edemedik. Ayrıca ne yiyeceğimize de karar veremedik. Çünkü arkadaşım pizza seviyor, bense Çin mutfağı... İkimizin damak zevkine hitap edecek bir yer yoktu. Birdenbire aklıma çeşitli damak zevklerine hitap edecek, rahatça oturulacak bir yer yaratmak geldi. Ve iyi de oldu. Çünkü Nişantaşı'nın böyle bir yere ihtiyacı var."
Kendinizi bir seradaymış gibi hissediyorsunuz
Cammekan aralık ayı başında Nişantaşı'nın en işlek caddelerinden Abdi İpekçi'de açıldı. Merdivenlerle inilen mekanın dışı camla kaplı. Girişte çok çarpıcı bir dekorasyon yok. Açık renk duvarlar, turuncu sandalyeler... Ama bar kısmını da geçerek arka tarafa doğru ilerlediğinizde hoş bir sürprizle karşılaşıyorsunuz. Mekanın alt katına inilen merdivenli bölüm ve arka taraftaki bahçe camla kapatılmış. İçinde de tepesi camların dışında kalan bir ağaç var. Merdivenin başından bu kısım gerçekten çok havalı görünüyor. Burada yemek yerken kendinizi bir seranın içinde hissediyorsunuz.
Duvarlarda seramik öğrencilerinin eserleri var
Küçükballılar dekorasyon için, "Arka tarafını camla kapattığımız için buraya Cammekan adını verdik. Bu özelliğini pekiştirmek için de duvarları özgün cam ve seramik eserleriyle süsledik. Bütün eserler Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Cam Seramik Bölümü öğrencilerinin orijinal tasarımları. Dekorasyonu Altuğ Alan yaptı. Ondan ilk istediğim şey mekanın insanları yormaması oldu. Biri buraya yemeğe geldiğinde karşısındaki kişiye ve konuştuğu konuya konsantre olabilsin istedik. Masa düzenini de buna uygun yaptık. En yakınınızdaki masalarda konuşulanları bile duymazsınız. Müzik de fazla yüksek değil. Burada istediğimiz ilk şey yemeklerin ön plana çıkması."
Saat 11.00-01.00 arası açık mekan özellikle de hafta sonları çok kalabalık oluyor. Mekanın müşteri kitlesi de tıpkı yemekleri gibi çeşitlilik gösteriyor. Küçükballılar "Her kesimden müşterimiz var" diyor. "Mesela gençler çok geliyor. Buradaki işyerlerinde çalışıp da öğle ve akşam yemeklerine gelenler de oluyor. Bazen de Nişantaşı'nı gezmek için gelen ve yemek yemek isteyenler tavsiyeler doğrultusunda uğruyorlar. Müşterilerimiz genellikle 25-45 yaş arasında. Daha çok bir buluşma noktası gibiyiz."
"Ekmeklerimizi satmamızı istiyorlar"
Cammekan'ın mönüsünde Çin, İtalyan, Fransız, İskandinav, Güney Amerika ve tabii ki Türk mutfağından seçme tatlar var. Mönüdeki yemek sayısı 100'e yakın. Dünya mutfaklarından örneklerin sunulduğu mekanda doğal olarak en çok sevilen yemek de çeşitlilik gösteriyor. Küçükballılar bu konuda şunları anlatıyor: "Çok dengeli bir satışımız var. Hafif yemekler çok tercih ediliyor. Mesela wokta (Çin mutfağına özgü tava) yapılan yemekler çok beğeniliyor. Ana yemeklerimiz arasında da Madagaskar usulü bonfilemiz bu aralar önde gidiyor. Geçenlerde bir müşterimiz gelerek bizim Sicilya usulü rostonun çok konuşulduğunu söyledi. Burada sevilen yemekler damak zevkine göre değişiyor. Biz de bunları müşterilerimizden öğreniyoruz. Burada kesinlikle konserve ya da dondurulmuş gıda kullanmıyoruz. Ekmeğimizi de kendimiz yapıyoruz ve satmamız için de çok talep var. Ayrıca kafe gibi çalıştığımız için kahve çeşitlerimiz de önde. Onların da müdavimleri oluştu." Küçükballılar aşçılarının işi olmadığı zaman bir yemek hazırladığını, sonra onu beraber yiyip üzerinde tartıştıklarını da sözlerine ekliyor. Eğer çok beğenilirse o yemek mönüye ekleniyormuş.
Cammekan'da başlangıç, ana yemek, tatlı yiyip yanında da bir kadeh şarap içmenin bedeli ortalama 30-35 milyon lira.
Tel: (0212) 246 48 64