GeriKişisel Bakım İstenmeyen Tüylere Veda
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

İstenmeyen Tüylere Veda

"Biz kadınların en büyük dertlerinden biri tüyler ile baş etmek! Bu aslında o kadar da zor değil. Bu bir savaş ise, bu savaşı kazanmanın o kadar çeşitli yolları var ki... Tek sorun, bunlardan hangilerini tercih edeceğimize karar vermek. Eski yöntemleri mi, yoksa teknolojinin nimetlerinden yararlanmaya başlamak mı?"

Kalıcı sonuç veren yöntemler

Tüyün kendisini değil de, içinde bulunduğu keseceği yani kıl folikülünü hedef alan yöntemler kalıcı sonuçlar elde edilmesini sağlıyor. Böylelikle zarar gören kök bir daha tüy üretemez oluyor. Bu yöntemlerden bazıları ise şöyle:

Lazerli epilasyon

Lazerli epilasyon, doğum lekelerinin giderilmesi amacıyla yapılan tedavi çalışmaları sırasında tesadüfen ortaya çıkarılmış. Daha sonra bilim adamları sadece epilasyon için kullanılan bir lazer geliştirmişler.

Lazerli epilasyonun nasıl uygulandığına gelince...Önce özel cihazlarla cilde yüksek güç taşıyan bir ışık veriliyor. Bu ışık, sadece kıl kökündeki siyah renkli melanin maddesine etki ediyor. Bu ışığı emen kıl kökü yanıyor ve tahrip oluyor. Lazer sadece kökünde melanin maddesi bulunan, yani aktif dönemde olan kıllara etki ediyor.

İşlem seanslar halinde birkaç kez tekrar ediliyor, lazer uygulanan bölgelerdeki kıllar birkaç seans sonra inceliyor, seyreliyor ve sonunda hiç çıkmaz hale geliyor. Bu işlem süresince acı hissedilmiyor, sadece uygulanan alanın hassasiyetine göre hafif bir fiske vuruluyormuş gibi bir basınç duyuluyor.

Diğer yöntemlerden farkı

Lazerli epilasyon teknolojisi ile elektrik akımıyla yapılan epilasyon arasındaki en büyük fark, lazerin bir seferde birden çok daha fazla kıl kökünü etkilemesi. Lazerli epilasyon diğer yöntemde olduğu gibi her bir kılın üzerinde teker teker çalışma yapmayı gerektirmiyor. Bu yüzden de uygulaması çok daha az zaman alıyor.

İğneli epilasyon

Kıl foliküllerine elektrik akımı vererek yok etme anlamına gelen iğneli epilasyon, dünyada ve ülkemizde uzun yıllardır kullanılan ilk, kalıcı tüy alma yöntemi. Uygulama yöntemi lazerli epilasyonla benzerlikler gösterse de, biraz daha zahmetli.

Önce kıl köküne sokulan platin ya da paslanmaz çelik iğneyle kısa süreli bir elektrik akımı veriliyor ve kıl kökü tahrip ediliyor. Ardından tüy, cımbız yardımıyla alınıyor. Tedavi sonunda ciltte bir süre küçük iğne delikleri ve kızarıklıklar görülebilse de diğer yöntemlere göre daha az acı hissediliyor ve daha az iz kalıyor. Kötü olan tarafı ise tüylerden tamamen kurtulmak için en az 6-12 seans gerektiği ve iğnenin hijyen koşullarına uygun olmaması durumunda enfeksiyon kapma riskinin olması...

3-Jelli ve ampüllü epilasyon

Jelli ve ampüllü epilasyonda ilk olarak o bölgeye bitkisel ağda yapılıyor, ardından jel ya da ampül halinde olan maddeler sürülüyor. Bu maddelerin tüy köklerini zayıflatıcı etkisi olduğu söyleniyor ve işlem birkaç kez uygulandıktan sonra kesin sonuç veriyor.

Kalıcı sonuç vermeyen yöntemler

Tüyleri yok etmede kullanılan yöntemler, kıl köküne zarar vermedikleri zaman kalıcı bir etkileri olmuyor ne yazık ki! Son derece dayanıklı olan kıl kökü de hormonlardan aksi bir emir almadıkça yeni kıllar üretmeye devam ediyor.

Ağda:

Tüylerden kurtulmada en eski yöntemlerden biri olan ağda, cilde ince bir tabaka olarak sürülüyor ve bir süre bekleniyor. Ardından soğuyan tabaka hızla çekiliyor. Böylece ağdaya yapışmış olan tüyler de çıkarılmış oluyor. Ancak kılların kökleri hiçbir zarara uğramadığından, yeni tüyler zaman içinde tekrar büyüyor ve gözle görünür hale geliyor.

Ağda, jilet gibi tüylerin sert çıkmasına neden olmasa da, lazer gibi kesin bir sonuç vermiyor. Ancak son zamanlarda artan çeşitliliği, ağdanın diğer epilasyon yöntemleriyle yarışabilecek kadar etkili olduğunu kanıtlıyor. Özellikle sir ağda, tüylerin daha geç çıkmasını sağladığından geleneksel ağdaya göre daha çok tercih ediliyor.

Ağda yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalara gelince... Öncelikle, özellikle bacaklarında varis problemi olanların ağdadan kesinlikle kaçınması gerekiyor. Zira, sıcak ağda damarların iyice genişlemesine ve zamanla deride sarkma ve deformasyonlara neden olabiliyor.

Tüy dökücü kremler

Tüy dökücü kremler tüyleri yumuşatıp eritse de, kökleri etkilemediğinden tıpkı jilet gibi bir-iki gün içinde tüylerin yeniden çıkmasına neden oluyor. Yine de krem ve sprey şeklinde satılan maddeler, ağda ya da epilasyon yaptırmaktan kaçınanlar için uygun bir yöntem... Bu tür kremler, cildi nemlendirme özelliğine sahip olduğundan cildi tahriş etmiyor ve jilete kıyasla tüyler daha yumuşak çıkıyor.

Ancak tüy dökücü kremlerin uygulanması sanıldığı kadar kolay değil! Uygulanacak bölgenin büyüklüğüne göre işlem epey bir zamanınızı alabilir!

Jilet

Jilet tüyleri yok etmede en sık uygulanan yöntemlerden biri. Hiçbir zaman kesin çözüm vermese de, pratik ve çabuk olmasından dolayı tercih ediliyor. Ancak burada da dikkat edilmesi gereken noktalar var. Öncelikle, hijyen ve pratiklik bakımından piyasada bulunan, kadınlar için özel olarak üretilmiş traş bıçaklarını tercih edin, eşinizinkini değil! Ayrıca mutlaka traş köpüğü kullanın. İşlemin sonunda da cildinizi parfümsüz bir nemlendiriciyle nemlendirmeyi ihmal etmeyin.

Cımbız, iplik ve epilasyon makineleri

Yüzdeki tüyleri almanın en kolay yolu, cımbız ya da iplik... Bu işlemlerle tüyler teker teker kökünden çekiliyor ve uzun zaman etkili oluyor. Özellikle kaşlar için en iyi sonuç veren yöntem cımbızla almak...

Bu yöntemlerde nelere dikkat edeceğinize gelince... Kaşları almaya başlamadan önce, yağdan arındırmak için tüyler kolonya ya da sıkılaştırıcı tonik ile silinmeli.
Böylelikle en küçük tüyleri bile alma imkanı bulursunuz.

Son yıllarda yaygınlaşan epilasyon makineleri de tıpkı cımbız gibi, tüyleri teker teker ve kökünden alıyor. Biraz uzun süreli ve can yakıcı olsa da daha etkili olduğu için tercih ediliyor.

Hangi Yöntem Kaça Mal Oluyor

Lazerli epilasyon konusunda kesin fiyatlar almak pek mümkün değil, zira bu kişinin tüy yoğunluğuna göre değişiyor. Ancak yine de yaklaşık bir fiyat vermek gerekirse;

Yüz : 50-200 USD
Koltuk altı: 150-200 USD
Bikini bölgesi: 150-300 USD
Kollar : 250-600 USD
Bacak: 600-1000 USD
İğneli epilasyon : Dakikası 150.000 TL civarında
Ampüllü epilasyon: 6.000.000 TL – 8.000.000 TL
Epilasyon makineleri: 35.000.000 TL – 63.000.000
Hazır ağdalar: 665.000TL -1.100.000 TL
Tüy dökücü kremler : 1.430,000 TL – 2.500.000 TL
Tüy sararcı kremler: 3.125.000 TL – 7.900.000 TL Tıraş bıçakları: 150.000 TL- 2.400.000 TL
Tıraş köpüğü: 3.000.000 TL

PS: Bu fiyatlar ortalama fiyatlardır, değişebilir.

False