Güncelleme Tarihi:
Doç. Dr. Nazım Çerkeş tarafından kurulan Cosmed Estetik Plastik Cerrahi ve Lazer Epilasyon Merkezi
doktorlarından Dr. Müge Çerkeş, yaz aylarında lazer epilasyon uygulamaları ile ilgili en çok merak edilen soruları yanıtladı.
LightSheer, üçüncü ve en son jenerasyon diode lazer epilasyon cihazı olup, diode lazerlerin en gelişmiş modelidir. LightSheer'in gelişmiş bilgisayar sistemi sayesinde kişinin cilt rengine, kılın rengine kalınlığına ve yoğunluğuna bakılarak kişiye özel ayarlamalar yapılabilmekte; bu sayede cilde hasar vermeyecek ancak kıl kökü üzerinde maksimum tahribat yapacak en efektif dozlarla çalışılmaktadır. Böylece lazer epilasyon tedavisi esmer ve bronz tenliler de dahil olmak üzere yanık ve lekelenme riski olmadan güvenli bir şekilde uygulanmakta; ayrıca en kısa sürede etkin kalıcı sonuç elde edilmektedir...
Vücuttaki istenmeyen kılların lazer epilasyon (laser epilation, laser hair removal) yöntemi ile yok edilmesi dünyada yaklaşık 20 yıllık bir geçmişe sahiptir. Bu süre içinde ND Yag, Alexandraite ve Diode lazerler olmak üzere 3 farklı jenerasyon cihaz geliştirilmiştir. Cosmed Estetik Plastik Cerrahi ve Lazer Epilasyon Merkezi'nde kullanılan LightSheer en son jenerasyon Diode lazer sınıfının en gelişmiş modelidir. Cihazın gelişmiş teknolojisi sayesinde eski sistemlere oranla çok daha etkili, güvenli ve kalıcı sonuçlar sağlanmakta, seanslar mümkün olabilecek en kısa sürede tamamlanmakta ve uygulama sırasında duyulan rahatsızlıklar en aza indirgenmektedir.
Bayanların yanı sıra erkeklerin de ilgi gösterdiği lazer epilasyon yöntemi, Avrupa ve Amerika'da da milyonlarca kişide başarı ile uygulanmaktadır.
Lazer ışını nedir; ciltte nasıl bir etki yaratır?
"Light Amlification by Stimulated Emmition of Radiation" kısaca lazer (laser) ışını, bildiğimiz ışıktan farklı olarak ışığın tek dalga boyunda düz bir demet halinde yayılmasıdır. Lazer ışını doku üzerine düştüğünde dokunun özelliklerine bağlı olarak üç farklı olay gerçekleşmektedir.
1. Yansıma: Yansıyan ışık çarptığı yere enerji bırakmaz.
2. Geçirgenlik: Işık, dokudan geçtiğinden dokuya enerji bırakmaz.
3. Absorbsiyon: Absorbe olan ışık tüm enerjisini çarptığı yere bırakarak ısınmaya neden olur.
İnsan cildi gibi yarı geçirgen dokularda her üç olay birden değişik kombinasyonlar içerisinde görülür.
Lazer ışınının epilasyon etkisi nasıl oluşur?
İstenmeyen tüylerin lazer ile yok edilmesi yönteminde temel prensip: Kıl ve kıl kökünde bulunan, kıla rengini veren melanin pigmenti ile ışığın etkileşimidir. Melanin, üzerine düşen lazer ışınını absorbe eder. Absorbe olan ışın, ısı enerjisine dönüşerek kıl kökünü tahrip eder.
Kalıcı epilasyon yöntemi için lazer ışınının cildin derinliklerine nüfuz ederek kıl köküne ulaşması ve ısı enerjisine dönüşerek köke hasar vermesi gerekir. Kıl kökleri, vücudun çeşitli yerlerinde değişmekle birlikte yüzeyin 2-5 mm altındadır. Epilasyon amaçlı geliştirilen cihazlarda, ışının -dalga boyu- cilt altında ulaştığı mesafenin bu sınırlar içinde olması gerekmektedir.
Lazer epilasyonda seçici fototermoliz denen yöntem kullanılarak melanin taşıyan kılı yok etmeye yetecek, ancak çevredeki dokuya zarar vermeyecek ölçüde lazer ışını gönderilmektedir. Bu nedenle güvenli ve etkili bir epilasyon için, cilt rengi; kıl rengi, kalınlığı ve yoğunluğu dikkate alınarak cilde gönderilecek enerji değerini ve gönderilme süresini belirlemek büyük önem taşır. LightSheer gibi gelişmiş lazer epilasyon teknolojilerinde kişinin cilt ve kıl özelliklerine göre özel ayarlamalar yapılmasını mümkün kılan gelişmiş bilgisayar sistemleri bulunmaktadır. Kişiye ve bölgeye özel en efektif dozların uzman doktorlar tarafından belirlenmesi gerekmektedir. Zira işlemin olması gerekenden düşük dozlarla uygulanması seansların uzamasına, tam tersine yüksek olması ciltte yanık ve lekelenmelere yol açmaktadır.
Lazer epilasyonda ten rengi önemli midir?
Lazer epilasyon yöntemi, beyaz tenli ve koyu renk tüylü kişilerde etkinliği daha yüksek olan bir yöntemdir. Bu özellikteki kişilerde dokuya hasar vermeden yüksek dozlar kullanmak mümkün olacağından ve kıl kökleri de koyu renkli olduklarında ışını daha fazla absorbe edeceğinden tedavi, seans sayısı bakımında daha kısa sürede tamamlanmaktadır. LightSheer diode lazer gibi yeni jenerasyon lazer cihazlarında, kişiye ve uygulama yapılacak bölgeye özel ayarlamalar yapabilme imkanı olduğundan, cilt rengi esmer olan kişilerde, bronz tenlilerde hatta zencilerde bile, dozlar cilde zarar vermeyecek seviyelere indirilerek işlem güven ve başarı ile uygulanmaktadır. Bu konuda FDA tarafından 6 yıl önce onaylanan en gelişmiş cihaz LightSheer diode lazerdir. Özellikle esmerlerin ve yaz aylarında güneş ve solaryum sonrası bronz tenlilerin güvenli bir epilasyon tedavisi için LightSheer'ı tercih etmeleri önerilir.
Lazer epilasyonda neden birden fazla seans gerekmektedir?
Vücut kılları anajen, katajen ve telojen olarak adlandırılan üç gelişim evresinde bulunur. Her kıl bu evrelerden birbirinden bağımsız farklı zamanlarda geçmektedir. Lazer epilasyon sadece anajen (aktif) dönemdeki kılları etkiler. Bu nedenle tek seansta uygulanan bölgedeki tüm kılları yok etmek mümkün olmamaktadır. Tedavi süreci için (1-1,5 yıla yayılmış olarak) vücut bölgelerinde ortalama 5-6 seans; yüzde 7-8 seans denebilir.
Lazer epilasyon seans aralıkları nasıl olmalıdır?
Seans sıklığı yüz bölgesinde 1-1,5 ay, vücut bölgelerinde 2-2,5 ay'dır. Tedavi ilerledikçe seans aralıkları uzamaktadır. Örneğin üçüncü - dördüncü seanstan sonraki uygulamalara daha seyrek aralıklarla gereksinim duyulmaktadır. Uygulamadan sonra, bir sonraki seansa kadar tüyler çıkmayacağından seans aralarında herhangi bir işlem gerekmemektedir.
Lazer epilasyonda seanslar ne kadar sürer?
Lazer epilasyon yönteminde çok kısa sürelerde, büyük alanlarda çalışma yapılabilir. Her seans uygulama yapılacak bölgenin genişliğine göre farklı sürede tamamlanır. Örneğin, komple bacaklar, sırt gibi büyük alanlar ortalama 2-2,5 saat, koltuk altı, bikini bölgesi, yüz gibi daha küçük bölgeler 10-15 dakika, bıyık, çene gibi küçük bölgeler 2-3 dakika gibi sürelerde taranmaktadır.
Lazer epilasyon ağrılı bir yöntem midir?
LightSheer diod lazer gibi yeni jenerasyon lazer cihazlarında aktif soğutuculu ucu sayesinde uygulama sırasındaki acı ve rahatsızlığı minimuma indirgenmiştir. Işın verildiğinde bazı hastalar, hafif bir batma ya da yanma hissi duyduklarını söylerler. Lokal anesteziye ihtiyaç yoktur.
Lazer epilasyonun yan etkisi var mıdır?
İşlem, hastanın cilt ve kıl tipine uygun enerji değerleri ile yapıldığında lazer epilasyonun hiçbir yan etkisi yoktur. Uygulama sonrasında kısa süreli olarak, hafif bir kızarıklık, kabarıklık ve yanma görülebilir ki bu da tedaviden sonraki birkaç saat içinde kendiliğinden geçmektedir. Çok hassas ciltlerde kızarıklıklar 2-3 gün devam edebilir.
Lazer epilasyonu kimler uygular?
Lazerepilasyon uygulamasının güvenli ve etkin bir şekilde yapılması için kişinin kıl ve cilt tipine göre değişen değerlerle yapılması büyük önem taşımaktadır. Güvenli, kalıcı, ve kısa sürede tamamlanan bir tedavi için cilde gönderilecek ışınının dokuya zarar vermeden kıl kökünde maksimum tahribat yapması gerekmektedir. Buna göre ışının jul cinsinden enerji değerleri ve milisaniye cinsinden gönderilme süresi ve sıklığı kişinin cilt rengi, kıl rengi, kalınlığı ve yoğunluğuna göre farklılık göstermektedir. Bu nedenle lazer uygulamaları uzman hekimler tarafından yapılmalıdır.
www.cosmedlazer.com
www.cosmed-clinic.com
Cosmed Caddebostan Klinik
Bağdat C. No: 310/3 Caddebostan - İstanbul
Telefon : 0216 368 1883 - 0216 368 1137
Cosmed Levent Klinik
Yeni Sülün S. No : 105 3. Levent - İstanbul
Telefon : 0212 283 9181 - 0212 283 3898