İshal ve besin zehirlenmelerine dikkat!

Güncelleme Tarihi:

İshal ve besin zehirlenmelerine dikkat
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2004 09:01

Yaz geldi, ishal ve besin zehirlenmesi vakalarında gözle görülür artış başladı...

Haberin Devamı

Memorial Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü doktorlarından Dr.Sadi Vural ile yaz aylarında çok sık rastlanan besin zehirlenmeleri ve yaz ishalleri hakkında konuştuk;Bulantı, kusma ve ishal gibi şikayetlerle insanlar genellikle hangi aylarda hastanelere başvuruyorlar?-İshal,kusma ve bazen de yüksek ateş ile ortaya çıkan, insanlara ağız yoluyla bulaşan bazı mikroplar 'Gastro Enterit' dediğimiz hastalıklara yol açarlar.Bu hasatlıkların daha sıklıkla görüldüğü aylar yaz aylarıdır. Besinlerle buluşan en önemli hastalıklar: Tifo,Dizanteri,Kolera,Brucella ile bazı Salmonella ve E.Coli türleriyle oluşan Gastro Enterit'lerdir.Neden özellikle yaz ayları yaklaşınca bu tür şikayetler artıyor?-Bu mikroplar özellikle sıcaklarda daha hızlı çoğalıyorlar.Besinler üreticiden tüketiciye ulaştırılırken soğuk zinciri kırılırsa mikroplar hızla üremeye başlıyor.Mikropların saysı arttıkça hastalık yapma riskide artıyor.Ayrıca yazın insanların denize ve havuza girmesi ağız yoluyla bu pis suları yutmalarına ve gastro enteritlerin artmasına neden oluyor.Çok önemli bir başak neden de sineklerin yaz aylarında ortaya çıkması.Bilindiği gibi sinekler çöp ve pislikle yiyecekler arasında mikrop taşıyan bir köprü oluşturuyor.Nasıl önlem alınabilir?-Besinlerin üreticiden tüketiciye kadar ulaşmasındaki her safhayı denetlemek-Kabuğu soyulabilen gıdaların kabuklarını soyarak soyulmayanlarda ise iyice yıkıyarak yemek-Çiğ veya az pişmiş et yememek çiğ süt içmemek -Genel temizlik kurallarına uymak ve sineklerle savaşHazır gıdalardan uzak durmak çözüm mü?Fıstık, ceviz gibi yağlı tohumlarda; mısır, pirinç gibi besinlerde üreyebilen küf toksinleri, pastörize edilmemiş sütte bulunan Brucella ve en tehlikelilerden biri olan Salmonella Türkiye'de de insan sağlığını tehdit eden patojenler arasında. Patateste fılizlenme nedeniyle artan solaninin toksini, 20—30 zehirli türü olabilen mantardaki doğal toksinler ve midye, istiridye ve kabuklu deniz hayvanlarından geçen salmonella ve benzeri bakteri toksinleri en sık görülenler arasında.Elde hazırlandığı için hijyen konusunda özel önem gerektiren ve iç sıcaklıkları zararlı mikropların ölmesini sağlayacak kadar yükselmeyen ızgara köftelerden; havasız ortamda mikropların toksin üretme riski olması nedeniyle bütün olarak çevrilmiş tavuktan; pastörize edilmemiş sütten yapıldığında Malta hummasına (Brusellozis) neden olabılecek peynirden, vakumlu paketi açılıp kısa sürede tüketilmeyen sosis ve salamdan uzak durmalıyız. Sütlaç, kazandibi, muhallebi, dondurma gibi sütlü tatlılar da hazırlandıktan sonra soğutucuda tutulmazsa tehlikeli olabilecek gıdalar. Çiğ yumurtadan yapılan mayonez; mağrul, salata, maydanoz gibi sebzeler de iyi yıkanmadığında riskli olabiliyor. Türkiye'de her yerde en güvenilir yiyecek ise yoğurttur; ızgara ete kıyasla pişmiş tencere et yemekleri; sebze, sarma ve dolma gibi zeytinyağlı yemekler güvenilirdir.Bu gibi sorunlari olan bir hastanin tedavisi nasil olur?İshal ve kusma ile kaybedilen sıvı ve elektrolitler serumla yerine konmalı ve eğer etken bir mikropsa antibiotik tedavisi başlanmalıdır.Ne zaman hastaneye basvurulmali? Evde ilk yardim ne olabilir?Ev koşullarında, ağızdan sıvı ve elektrolitler kusma ve mide bulantısı nedeniyle yerine konamıyorsa veya ateş yükselmişse, hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.Daha ayrıntılı bilgi içinMemorial Hastanesi210 66 66 – 2230 / 2235www.memorial.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!