İhmal Edilen Şifalı Bitkiler

Güncelleme Tarihi:

İhmal Edilen Şifalı Bitkiler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2002 00:00

Şifalı bitkiler her geçen gün yeni bir derdimize daha deva oluyor. Uzmanlara göre, hepimizin yakından bildiği şifalı bitkilerin yanısıra doğada yetişen doğal bitkilerin sayısı onbinin üzerinde. Akdeniz defnesi, sakallı kızılağaç, karayemiş, sarı kantaron bunlardan sadece birkaçı...

Haberin Devamı

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rahim Anşin, gıda olarak yetiştirilen kültür bitkilerinin sayısının 3 bin civarında olduğunu belirterek, "Buna karşın doğada yetişen ve doğrudan doğruya gıda olarak tüketilen doğal bitkilerin sayısı 10 binin üzerindedir" dedi.

Dünyada 750 bin ila 1 milyon arasında bitki grubu bulunduğunun tahmin edildiğini ifade eden Prof. Dr. Anşin, şunları söyledi: "Yakın çevremizde bulunan, ancak çoğu kez ihmal edilip yararlanmadığımız şifalı bitkiler vardır. 19. asrın başlarında 15-20 bin adet olan tıbbi bitki sayısı günümüzde 100 bin civarındadır. Gerek şifa gerekse gıda olarak yararlanılırken bu bitkileri çok iyi tanımak gerekmektedir. Aksi halde doğada yetişen çok sayıda bitki ve mantar türünün az ya da çok oranda zehirli bileşikler içerdiğinden, ölümlere yol açtığı bilinmektedir."

Prof. Dr. Anşin, yakın çevremizde hemen her zaman bulabileceğimiz doğal şifalı bitkileri doğrudan doğruya şifa amacıyla kullanmak için çok kullanışlı 3 yöntemin, çay gibi demlemek, su ile birlikte hafif ateşte kaynatmak ve bitkilerin 2-3 hafta kadar su, eter ya da alkolde tutularak ilaç elde edilmesi olduğunu kaydetti.

İhmal ettiğimiz şifalı bitkiler

Prof. Dr. Anşin, yakın çevrede bulunan ve ihmal edilen şifalı bitki çeşitlerini ve yararlarını şöyle sıraladı:

Akdeniz Defnesi: Sindirimi kolaylaştırır, ağrı dindirme, yarayı iyileştirme, gaz ve öksürük giderici etkileri vardır.

Akdut: Kurutularak çerez yapıldığı gibi, pekmez ve pestil yapımında da çok kullanışlıdır.

Karadut: Şeker hastalığına karşı etkilidir.

Adi Ceviz: Yaprak ve kabuklarından saç boyası elde edilir. Lenf bezi tüberkülozuna karşı kullanılır. Yaprağı iştah açıcı, kabız, kan şekerini düşürücü olarak kullanılmaktadır.

Sakallı Kızılağaç: Yapraklarının süt çoğaltıcı, idrar artırıcı, bağırsak solucanı düşürücü, kabuklarının ise ateş düşürücü özelliği vardır.

Anadolu Kestanesi: Yapraklarından elde edilen şampuan saçların altın sarısı gibi parlamasında kullanılır. Yapraklarının demlenmesi ile elde edilen çay boğmaca hastalığının tedavisinde çok etkilidir.

Küçük Yapraklı Ihlamur: Terletici, idrar söktürücü, ağrı kesici, sakinleştirici, uyku getirici, mide kramplarını giderici özelliği vardır.

Karayemiş: Kasılmaya karşı ağrı kesici, zehir dağıtıcı etkisi vardır. Buğu yapıldığında öksürük nöbetlerinin önlenmesinde yadsınamaz etkisi vardır.

Yapışkan-Dereotu ve Duvar Fesleğeni: İdrar söktürücü, safra akışını kolaylaştırıcı, yara iyileştirici olarak kullanılır.

Büyük Isırganotu: İdrar söktürücü, kanı temizleyici, mineral eksikliğini giderici, mesane taşlarını eritici özelliklere sahiptir. Dünyanın bazı kesimlerinde romatizmal hastalıklar ve ağrılar hala ısırgan otu ile tedavi edilmektedir.

Rezene-Arapsaçı-İrziyan-Raziyane: Gaz giderici, süt salgısını çoğaltan, idrar, adet ve balgam söktürücü özelliği vardır, kasılma ve kramplara karşı etkilidir.

Mor-Küçük-Kırmızı Kantaron: Çiçekli bitki kısımları kullanılır. Acı maddeler sayesinde hazmı kolaylaştırıcı, iştah açıcı ve ateş düşürücü olarak etki yapar.

Sarı Kantaron-Koyun Kıran-Binbir Delikotu: Dahilen idrar söktürücü, parazit giderici, göğsü yumuşatıcı, haricen yara iyileştirici olarak kullanılır, özellikle yanıkların tedavisinde çok etkilidir.

Hindiba: Kan şekerini düşürür, safra akışını düzenler, kabızlığı giderir, idrar çoğaltır. Terletici ve midevi etkilere sahiptir. Kökleri şurup halinde alındığında çocuklar için mükemmel bir kabızlık gidericidir. Tüm bitkinin kaynatılarak elde edilen sıvısı karaciğer yetmezliğinden kaynaklanan kabızlığı gidermede kullanılır.

Kanada Şifaotu: Ağrı dindirici, yara iyileştirici, romatizmal hastalıklara karşı ve idrar söktürücü olarak kullanılır.

Papatya Çiçeği, Adi-Mayıs-Tıbbi Papatya: İdrar çoğaltıcı, iştah açıcı, yatıştırıcı, gaz ve safra söktürücü etkileri vardır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!