Güncelleme Tarihi:
Limonlu pirinç çorbası
(6 kişilik)
Malzemeler:
3 çay bardağı pirinç, 8 su bardağı et suyu, 3-4 dal maydanoz, 3-4 dal dereotu, 1 limonun rendelenmiş kabuğu, Yarım limonun suyu, 1.5 çorba kaşığı margarin, Tuz Karabiber, Nane
Süsleme için: 6-7 maydanoz yaprağı, 6 limon dilimi
Hazırlanışı:
• Pirinci yıkayıp süzün. Et suyunu tencereye alıp kaynatın. Pirinci ilave edip diri kıvamda pişirin.
• Maydanoz ve dereotunu yıkayın. İnce İnce kıyıp tencereye ilave edin. Rendelenmiş limon kabuğunu ekleyip 25 dakika kısık ateşte pişirin.
• Limon suyu, margarin, tuz, karabiber ve naneyi ilave edip karıştırın. Maydanoz yaprakları ve limon dilimleriyle süsleyip sıcak olarak servis yapın.
Pratik lokma tatlısı
(8 kişilik)
Malzemeler:
2 su bardağı un, 2 yumurta, 1 çay kaşığı tuz, 4 çay bardağı yoğurt, Aldığı kadar su, Kızartma için bol sıvıyağ
Süsleme için: Tozşeker
Hazırlanışı:
• Unu hamur kabına alıp su ekleyerek karıştırın ve bulamaç haline getirin. Yoğurt, yumurta ve tuz ilave edip akıcı bir kıvama gelinceye kadar iyice çırpın.
• Sıvıyağı derin bir tavada kızdırın. Karışımdan kaşık kaşık alıp kızgın yağa lokmalar halinde atın. Altın rengini alıncaya kadar kızartın.
• Lokmaları kevgirle alıp kağıt havlu üzerine çıkarın. Ilınınca servis tabağına alıp üzerine tozşeker veya pudra şekeri serperek, servis yapın.
Ayvalı Tas Kebabı
6 kişilik
Malzemeler:
500 gr kuzu kuşbaşı, 2 ayva, 2 havuç, 15 arpacık soğan, 2 çorba kaşığı salça, 2 su bardağı pirinç, 3 çorba kaşığı margarin, 4 su bardağı sıcak su, Tuz Karabiber, Yenibahar
Hazırlanışı:
• Eti tencereye alıp suyunu bırakıp çekinceye kadar yaklaşık 45 dakika pişirin. Pirinci bol suyla birkaç kez yıkayıp süzün.
• Havuçları yıkayıp kazıyın. Küp şeklinde doğrayın. Arpacık soğanları soyup temizleyin. Soğan ve havucu ete ekleyip karıştırın. Salça, tuz ve baharatları ilave edin. 4 bardak sıcak su ekleyip sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Ocaktan alıp tenceredeki pişme suyunu başka bir kaba süzün. Üzerine sıcak su ekleyerek 4 su bardağına tamamlayın.
•Ayvaları soyup küçük küpler halinde doğrayın. Tencereye ilave edip birkaç dakika pişirin. Ayvalı etli karışımı tencerenin ortasına toplayıp metal veya ısıya dayanıklı bir kaseyi üzerine kapatın.
• Pirinci tasın etrafına yerleştirip kaynar et suyunu azar azar ilave edin. Önce orta sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar 15-20 dakika pişirin. Margarini eritip pilavın üzerine gezdirin. Üzerini kağıt havlu ile örtüp yaklaşık 20 dakika dinlendirin. Ortaya kapattığınız tası yavaşça kaldırıp alın. Sıcak olarak servis yapın.
Tavuklu ve sebzeli börek
(8 kişilik)
Malzemeler:
500 gr hazır ekmek hamuru, 2 kahve fincanı un, 1 yumurta, Birer tutam karabiber, Kekik, Biberiye, Tuz
İç malzeme: 2 tavuk göğüs eti, 2 havuç, 1 soğan, 1 su bardağı konserve bezelye, 1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye, 1 yumurta sarısı, 1 çorba kaşığı margarin, 2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri, Tuz, Karabiber
Üzeri için: 1 yumurta sarısı
Hazırlanışı:
Ekmek hamurunu derin bir kaba alıp un, yumurta, tuz, karabiber, kekik ve biberiyeyi ilave ederek yoğurun. Üzerini nemli bezle örtüp yarım saat dinlendirin. Soğanı soyun, havuçları temizleyin. Tavuk etini tencereye alıp soğan ve havuçları bütün olarak ilave edin. Malzemenin üzerini örtecek kadar su ekleyip haşlayın. Havuçları küp küp doğrayıp büyük bir kaseye alın ve bezelye ile karıştırın. Tavuk etlerini tencereden alıp rondoda ezin. Kaşar peyniri, kuru fasulye, 1 yumurta sarısı, margarin, tuz ve karabiber ekleyip iyice ezerek püre haline getirin. Hamuru unlu zemine alıp merdane ile 1 parmak kalınlığında açın. Kenarlarını keserek dikdörtgen haline getirin. Kestiğiniz hamur parçalarını süsleme için kullanın.
Hamuru yağlı kağıt üzerine alın. Tavuklu püreyi hamurun üzerine yayıp bezelye havuç karışımını ortasına yerleştirin. Hamurun rulo halinde sarın. Rulonun birleşme kısmı altta kalacak şekilde yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Hamur parçaları ile motifler yapıp böreğin üzerini süsleyin. Yumurta sarısını çırpıp üzerine surun. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 25-30 dk. pişirin. Fırın ısısını 180'e düşürüp 10-15 dakika daha pişirin. Üzeri kızarınca fırından alın. Dilimleyip sıcak olarak servis yapın.
Güllaç
(10 kişilik)
Malzemeler:
1 paket güllaç, 6 su bardağı süt, 1.5 su bardağı tozşeker, 2 su bardağı çekilmiş ceviz içi, Yarım kahve fincanı gül suyu
Süsleme için: 1 kahve fincanı çekilmiş Antep fıstığı, 10 kiraz şekeri
Hazırlanışı:
• Süt, şeker ve gül suyunu kaynatıp yarısını geniş bir tepsiye alın. Güllaç yapraklarının yarısını ayırın.
• Sütlü karışım ılınınca güllaç yapraklarını teker teker süte batınp başka bir tepsiye dizin. Her iki kattan sonra üzerlerine 1 kepçe şekerli süt gezdirin. Üzerine çekilmiş ceviz içi serpin.
• Kalan güllaç yapraklarını da sütlü karışıma batırarak tepsiye dizin. Ayırdığınız şekerli sütü üzerine gezdirerek döküp 30 dakika bekletin.
• Kiraz şekerlemesi ve ince çekilmiş yeşil fıstıkla süsleyerek servis yapın.