İçkilerin alkol ve kalori miktarları

Güncelleme Tarihi:

İçkilerin alkol ve kalori miktarları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2009 06:00

Yaz gelmesiyle birlikte uzayan gecelerde, alkol tüketimi de artıyor. Alkolün gramında 7 kalori olduğunu düşünürsek, bu içkiler verdikleri keyif kadar geçici değiller! Kontrollü içmekte fayda var...

Haberin Devamı

İş çıkışı içilen soğuk bir bira, ailenizle birlikte gittiğiniz restoranda balığın yanında içtiğiniz bir kadeh rakı, haftasonu arkadaşlarınızla eğlenirken su gibi giden tekilalar, bir açılışta ayaküstü ikram edilen bir kadeh şarap, doğum gününüzde içtiğiniz votkalar...

Bu kadehler birleşince koca bir kalori yumağına dönüşür ve verdiği keyif bir yana dursun, göbeğimizde yağ olarak birikmeye başlar! Kalori alımı açısından alkol içmek ile yağ içmek arasında pek fark yoktur çünkü 1 gram alkolde 7 kalori, 1 gram yağda 9 kalori vardır.

İçkilerin alkol oranı arttıkça, kalorileri de artar. Birada yüzde 5 alkol varken, rakıda yüzde 40 alkol vardır ve rakının kalorisi biradan 5 kat daha fazladır! Eğer içtiğimiz içkilerin kalorisini bilirsek, bir dahaki sefere hem sarhoş olmadan önce bir kez daha düşünürüz, hem de birkaç saatlik keyfi daha sonra göbeğimizde bir anı olarak saklamak zorunda kalmayız...

FOTO GALERİ: İçkilerin alkol ve kalori miktarları


Alkolle ilgili yanlışlar ve aşırı alkolün zararları >>>

Alkolle ilgili yanlışlar

Alkol iştah açar: Yemekten önce bir ölçü alkolün iştahı artırdığına inanılır. Bu durum kişiden kişiye değişir.. Alkolün etkileri içmeden önce yenen yemeğin miktarına da bağlıdır. Mide ne kadar dolu olursa, alkolün kana geçişi o kadar yavaş olur. Böylece alkolün kandaki yoğunluğu da düşük olur. Özetle hızlı çarpılmamak için aç karnına alkol almayın.

Damarları genişletir: YANLIŞ
Alkol kan damarlarında genişlemeye yol açar, ancak miktar arttıkça daralmaya ve damar sertliğine neden olur. Ayrıca yüksek düzeyde alkol alımı kan basıncında artış ve kalp çarpıntısı için bir risk oluşturur.

Konsantrasyon sağlar: YANLIŞ
Konsantrasyon kaybı ve dikkatsizlik en önemli etkilerindendir.

Rahat uyumayı sağlar: YANLIŞ
Alkol, yaygın inanışın aksine rahat uyumayı sağlamaz, aksine uyku kalitesini bozar. Yani alkolle uyunmaz, sızılır.

Sıvı ihtiyacını karşılar: YANLIŞ
Alkol alımı, vücutta diüretik (su kaybı) etkisi yapıp, sıvı kaybını artırır. Bu nedenle alkol alımını, sıvı tüketimi olarak düşünmemek gerekir. Aksine alkolle daha fazla sıvı kaybedildiğinden, sıvı kaybını yerine koymak için daha çok sıvı içilmelidir. Özellikle ertesi gün bol su içilmelidir.


Aşırı alkol kullanımının zararları

1) Aşırı alkol konuşmayı bozabilir, uyku ritmini etkiler, beyindeki yaşamsal merkezleri uzun ve yoğun süre, baskılarsa yaşamı tehdit eden bir komaya dahi neden olabilir. Nefesimizdeki alkol düzeyi ile kandaki alkol yoğunluğu paralellik gösterir. Alkol kan damarlarını genişleterek sıcaklık duygusu yaratır, nabız hızlanır. Sıvı alımının artması ve alkolün boşaltım sistemi üzerindeki etkisiyle de daha fazla idrar yapılır.

2) Ağız yolundan alınan alkolün yüzde 20'si mideden, yüzde 80'i ince bağırsaklardan doğrudan emilir. Ağız, yemek borusu ve kalın bağırsaklardan emilim çok düşük düzeydedir. Kandaki alkol değeri, alkol alımı bittikten bir saat sonra en yüksek düzeye ulaşır.

3) Az miktarda alkol alımı bile bir işin yapılması için gerekli beceri, dikkat ve ilgide azalmaya neden olabilir. Genelde karar verme yeteneği azalır, dikkat ve refleks kaybı olur. Ancak; belirli bir süre içinde ne kadar içildiği, cinsiyet, vücut yapısı ve metabolizma, alkolle tüketilen yiyeceklerin çeşidi ve miktarı bu belirtilerin ortaya çıkmasını etkiler.

4) Alkoldeki yüksek enerji miktarı kısa süreli bir tokluk sağlayarak, yüksek miktarda ve boş bir enerji almamıza neden olur. Alkol tüketimindeki anahtar kelime, alkol alım miktarı ve sıklığı olmalı, miktarlara göre tüketim sağlanmalı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!