Güncelleme Tarihi:
Ulusça yumurta yemeyi seviyoruz. Ekonomik ve kolay uygulanabilen yumurtalı yemekleri de fazlaca tüketiyoruz. Ancak, fazla yumurta yemenin sağlığa zararlı olacağı endişesi bizi ondan uzaklaştırıyor. Yumurta hakkında bildiklerimizi değiştirmenin zamanı geldi. Çok değil, bundan birkaç yıl öncesine kadar yumurta bir kolesterol deposu olarak görülüyordu. Ancak son yıllarda yumurta ile ilgili doğru sandığımız birçok şeyin yanlış olduğunu öğrenmeye başladık. Bu yanlışların en başında yumurtanın besin değerleri ile ilgili bilgiler geliyor... Geçmişe oranla yumurtadaki yağ oranında büyük bir düşüş gözleniyor. Daha önceleri yumurtanın 100 gramında 11.1 gr yağ varken, bu oran şimdi 8.7'ye kadar geriledi. Ayrıca yumurtada bulunan yağların çoğunluğunun kalp ve damar sağlığını koruyan doymamış yağ asitlerinden oluştuğu öğrenildi. Buna paralel olarak yumurtadaki kolesterol seviyesi de her 100 gramında 185 mg olarak belirlendi.Oysa bu oran daha önceleri 371 mg olarak biliniyordu. Amerika'da 15 yıl süren ve 120 bin kişi üzerinde yumurtanın etkisinin öğrenilmeye çalışıldığı bir araştırmanın sonuçları oldukça ilginç. Araştırmada denekler iki ayrı gruba bölünmüş. Birinci gruptakilere günde bir yumurta tüketme izni verilirken, ikinci gruptakiler bütün yemeklerin yumurtayla pişirildiği bir beslenme düzeni izlemişler. Araştırmanın sonucunda yapılan ölçümler ve alınan sonuçlar, yumurtanın kalp ve damar hastalıklarını artırdığı yönünde bir bulgu elde edilemediğini ortaya koymuş. Kötü kolesterolün (LDL) bütün olumsuz özelliklerinin, iyi kolesterol (HDL), B vitamini ve doymamış yağ asitleri ile dengelendiği kanıtlanmış.<b>Kolay sindirilir Yumurta hakkında öteden beri bilinen diğer bir yargı da; yumurtanın sindiriminin zor olduğudur. Oysa, yumurtanın sindirimi, pişirme türüne göre değişir. Rafadan pişmiş yumurtanın sindirimi iki saatten az sürerken, katı pişmiş yumurtanın sindirimi için üç saat gibi uzun bir süre gerekir. Bu süreler aynı zamanda et ve süt gibi besinlerde bulunan proteinlerin de sindirilmesi gereken süre ile aynıdır. Üstelik sanıldığının aksine, bu proteinler karaciğere zarar vermek bir yana dursun, faydalı maddeler içerir. Yumurtanın önerilmediği tek durum, safra kesesi rahatsızlıklarıdır. Çünkü yumurta bu tür rahatsızlıkları olanlarda safra kesesi taşlarına yol açabilir.Protein ve vitamin kaynağı Yumurtada, organizmamızın kendi başına üretemediği bütün proteinlerin üretimi için gerekli aminoasitler bulunuyor... Ayrıca A, D ve B vitaminlerini de yüksek miktarda içeriyor. Fosfor, demir, kalsiyum ve kükürt gibi mineralleri de unutmamak gerek! Yumurtanın yararları saymakla bitmiyor. Havucun gözlere ne kadar faydalı bir besin olduğunu hepimiz biliyoruz. Yumurta da en az havuç kadar gözlere yararlı! Yumurtanın sarısında bulunan pigmentler göz dokularında depolanıyor ve serbest radikallerin yarattığı yaşlanma etkilerini azaltıyor. Özellikle yaşa bağlı bir göz rahatsızlığı olan ve sonu körlüğe kadar varabilen 'Armd' probemine karşı önlem almak için yumurta tavsiye ediliyor.Yumurtanın tazeliğini kontrol edin Yumurta durdukça su kaybettiğinden ağırlığı da azalır. Bu yüzden taze yumurta daha ağır, bayat yumurta ise oldukça hafiftir. Taze yumurtanın kabuğu üzerindeki zar, gözenekleri örter. Havanın, dolayısıyla havada bulunan mikropların içeriye girip yumurtanın bozulmasını önler. Ama zamanla bu zar çatlar ve hava ile birlikte mikroorganizmaların (bakteri, mantar) içeriye girmesi sonucu yumurta bozulur. Bayat yumurtaların hava boşluğu büyümüş ve içi bozulmuştur. Yumurta sallandığı zaman ses çıkarır. Ucuz olması nedeniyle tercih edilen çatlak veya kırık yumurtalar, bakteriler için çok uygun bir ortam oluşturduğundan kesinlikle kullanılmamalıdır. Taze yumurta ışığa doğru tutulup bakıldığında saydam görünür, bayat yumurtada ise saydam görüntüyle karşılaşılamaz. Taze yumurta kırıldığı zaman yumurta akı saydamdır, sarısı dağılmamış esnek ve kubbelidir. Bir kabın içine tuzlu su doldurup yumurtayı suya bırakın. Yumurta kabın dibinde yatay halde duruyorsa taze demektir. Eğer yumurta kabın içinde dik duruyorsa orta tazeliktedir. Ancak suyun üzerinde yüzen yumurtayı doğrudan çöpe atın.Bunlara dikkat!- Yemek yaparken kullandığınız yumurtayı kırdıktan sonra ellerinizi iyice yıkayın. Kabuğu temiz görünse bile üzerinde görünmeyen mikroplar bulunduğunu unutmayın.- Çiğ yumurta ile hazırlanmış besin maddelerini en geç iki gün içinde tüketin. - Kek ve pasta yapımı sırasında artan yumurta akını kısa süre içinde kullanmayacaksanız, derin dondurucuda saklayabilirsiniz. - Üzerinde son kullanma tarihi bulunan ambalajlı yumurtaları tercih edin. - Yumurtayı buzdolabına yerleştirmeden önce yıkayıp kurulayın. - Buzdolabındaki yumurtaları arasıra ters çevirin.Yumurtayı muhafaza etme yolları Yumurtaları buzdolabının yumurta rafına dizin ya da kendi kartonunda saklayın. Farklı bir kaba aldığınız takdirde, yumurta kabuğundaki bakteriler ve diğer mikroplar kaba bulaşarak hastalığa neden olabilir. Yumurtaların, buzdolabındaki diğer besinlerle temas etmemesine dikkat edin. Kaynak: Lezzet Dergisi