Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2018 15:48
Granola günümüzde neredeyse her markette hatta restoranların menüsünde bile karşımıza çıkan, oldukça sık tüketilen, elden ele çeşitli tarifleri dolaşan popüler bir besin haline gelmiş durumda. Sağlıklı gıda reyonlarında ve organik süpermarketlerde etikette 'saf' ve 'doğal' gibi sözcüklerle tanımlanan granolalar gerçekten sağlıklı mı? Ya da sağlıklı olduğu nasıl anlaşılır?
Granola nedir?
Granola için aslında standart bir formül yoktur. Granola, yulaf ezmesi, fındık, badem, ceviz gibi bazı kuruyemişler, kurutulmuş meyvelerden yapılan ve fırına atılan bir çerez türüdür. Genellikle kahvaltıda tercih edilen granola, spor yapanların ve kilo vermek isteyenlerin favori yiyecekleri arasında yer alıyor.
Yulaf, kolesterolü düşürmeye yardımcı olan liflerden oluşuyor. Sert kabuklu yemişler vücudumuza sağlıklı yağ sağlarken, kurutulmuş meyvelerdeki potasyum, hücre işlevi ve kas kasılmaları da dahil olmak üzere fizyolojik işlemler için gerekli olan bir elektrolit sağlıyorlar. Ancak her granola sandığımız kadar sağlıklı olmayabiliyor. Granola seçerken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor.
Granola seçerken bunlara dikkat edin:
- Tatlandırıcı aynı zamanda da yapışkan bir baz oluşturucu olarak kullanılan malzemenin kimi zaman bal, kimi zaman şeker, kimi zaman pekmez, kimi zaman şurup, kimi zaman da tatlandırıcılardan oluşması kafa karışıklığı yaratıyor ve sağlıklı olan granolayı masum bir alternatif yapmaktan çıkarıyor. Bu noktada yapmanız gereken şey; eklenti şeker, glukoz şurubu ve tatlandırıcı içermeyen, kendi meyveleri yardımıyla tatlı tada ulaşan granolaları tercih etmek olmalı.
- İkinci önemli nokta da kullanılan yağlı tohumların türü ve miktarı. Eğer sağlıklı bir alternatif arıyorsanız ya da kilo vermeyi/korumayı amaçlıyorsanız mutlaka yağlı tohum içeriğini irdelemeli, enerjinin yarısından fazlasının yağlı tohumlardan gelmemesine dikkat etmelisiniz.
- Porsiyon kontrolü de çok önemli. Hem yulaf ezmesi, hem de kuru meyve miktarına dikkat etmeli, hepsinin bir denge içinde olmasına özen göstermelisiniz. Bazı granolalarda enerjinin %30 ve fazlası kuru meyvelerden geliyor. Bu durumda iki porsiyon ve üstünde meyve tüketimi sağlanmış olduğundan alınan karbonhidrat yükü artıyor ve granola kurtarıcı sağlıklı alternatif öğün amacına ulaşmıyor.
Kendiniz yapabilirsiniz
Dışarıda satılan granolalara güvenmiyorsanız evde kendiniz hazırlayabilirsiniz. Aşağıdaki videoda ev yapımı granola tarifini bulabilirsiniz.
Mahmure Özel