Her derde deva mercimek

Güncelleme Tarihi:

Her derde deva mercimek
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2007 06:00

Haftada en az iki kez mercimek tüketmek meme kanseri riskinde yüzde 24'lük bir azalma sağlıyor.

Haberin Devamı

Besin olarak tüketilen kurubaklagillerin başlıcaları nohut, mercimek, bakla, fasulye, bezelye, börülce ve soya fasulyesidir. Kurubaklagiller olgunlaşmış tohumlar olduğundan, esas bileşimleri karbonhidrat ve proteindir. Tanelerin dış kısımlarında posa, iç kısımlarında ise nişasta bulunur. Kurubaklagiller olarak kategorilendirilen besin öğesi içeriği zengin olan mercimek, düşük yağ içeren önemli bir bitkisel protein kaynağıdır ve ete tercih edilebilir mükemmel bir alternatiftir.Posa ve demir deposuMercimek posa (lif) içeriği zengin bir besindir. Bu sayede açlığın giderilmesine ve iştahın dengelenmesine yardım eder. Çözünür posa açısından zengindir. Çözünür posa kolesterolün düşürülmesine yardım eder, kan şekerinin dengelenmesini sağlar, tokluk sağladığı için kalori alımının azalmasını sağlar ve bu sayede kilo vermeye yardımcıdır. Aynı zamanda çözünmez posa da içerir, bu sayede kabızlığın önlenmesine yardım eder, sindirim sistemi rahatsızlıklarına karşı koruma sağlar.Kemik kırıklarını da önlüyorFolik asit içerir. Folik asit eksikliğinde homosistein seviyesi artar, damar duvarlarına zarar vererek kalp hastalıkları için ciddi bir risk faktörü haline gelir. İçeriğindeki folik asit sayesinde doğumsal kusurların, kalp hastalıklarının ve osteoporoza neden olan kemik kırıklarının önlenmesini sağlar.Vejetaryenlar için çölde vahaVejetaryen beslenenler için önemli bir demir kaynağıdır. Anemiye karşı korur, demir depolarının yeniden doldurulmasını sağlar. Özellikle regl dönemlerinde olanlar, demir eksikliği riskine sahip olanlar için mercimek iyi bir seçenektir. Önemli bir demir kaynağı olan etlerden farklı olarak yağ içermemesi ve düşük kaloriye sahip olması nedeniyle tercih edilmelidir. Kas sağlığı için önemli bir mineral olan magnezyumun kaynaklarındandır. Magnezyum damarlardaki düz kaslara etki ederek kan basıncının düşürülmesine ve kanın damarda daha rahat akmasına yardım eder. Araştırmalar magnezyum eksikliğinin ani kalp kriziyle ilişkili olduğunu göstermiştir.Bilimsel verilerArchives of Internal Medicine'da yayımlanan bir makalede mercimeğin kolesterol düşürücü etkiye sahip mükemmel bir posa kaynağı olduğu ve içeriğindeki yüksek posa ile koroner kalp hastalığı riskini yüzde 15 azalttığı belirtiliyor. Yine içeriğindeki posayla kan şekerini dengelemeye yardım ederek yemek sonrası kan şekerinin hızla yükselmesini engellediği vurgulanıyor.Klinik çalışmalar da mercimek bakımından zengin bir diyetin diyabeti kontrol altına almaya yardımcı olduğunu kanıtlıyor.İnsülin direnci, hipoglisemisi veya diyabeti olanların özellikle mercimek gibi kurubaklagilleri muhakkak tüketmeleri tavsiye ediliyor. Mercimeğin kansere karşı koruma sağlayabileceği de çalışmalarda yer alan bir diğer önemli nokta. Haftada iki veya daha fazla öğünde mercimek tüketmenin meme kanseri riskinde yüzde 24'lük bir azalma sağladığı ortaya konmuştur.Araştırmalar ayrıca mercimek gibi baklagilleri daha çok tüketip daha az et yiyenlerin daha ince olmalarının yanında daha düşük kalp hastalıkları, kalp krizi ve inme riskine sahip olduğunu gösteriyor.Kurubaklagillerin faydaları:Mercimeğin de yer aldığı kurubaklagiller; .Düşük yağ içerirler. .Protein için önemli kaynaktırlar. .Posa bakımından zengindirler. .Demir, kalsiyum, selenyum ve folat içerirler. .Antioksidanlar bakımından zengindirler. .Düşük glisemik indekse sahiptirler. Kalp hastalığı, diyabet, obezite ve kanser gibi kronik hastalıklar için riski azaltıcı etki gösterirler.Taylan Kümeli / Milliyet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!