Her derde deva kereviz

Güncelleme Tarihi:

Her derde deva kereviz
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2007 06:00

Akdeniz mutfağının baştacı kereviz, içerdiği maddeler sayesinde insanları sinirlilik halinden uzak tutuyor.

Haberin Devamı

B vitamini, demir ve kireç yönünden zengin olan kereviz, şeker, yüksek tansiyon ve romatizma hastalıklarına da iyi geliyor. Salatası, çorbası, zeytinyağlı yemeği yapılarak tüketilebildiği gibi, yemeklere kendine özgü bir lezzet de katan kereviz, içerdiği değerlerle alternatif tıpta birçok hastalığın tedavisinde de kullanılıyor.Don yememiş olmasına dikkatUludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rahmi Türk, kış mevsiminin önemli sebzeleri arasında yer alan kerevizin, besleyici özelliğinin yanı sıra sağlık açısından birçok yararı olduğunu söyledi. Yaprak ve kök kerevizi olarak iki çeşidi bulunan ve anavatanı Güney Avrupa olan kerevizin, deniz havası alan rutubetli yerlerde yetiştiğini ve soğuk havada kolayca don tuttuğunu anlatan Prof. Dr. Türk, lezzeti ve besin değerinde kayıp meydana gelmemesi için alırken don yememiş olmasına özen gösterilmesi gerektiğini belirtti.Zihinsel yorgunluğu gideriyorKerevizin en çok içeriğindeki 'sedanonik anhidrit', 'sedanolin', 'limonen', 'palmitik asid' ve 'gayakol' gibi maddeler sayesinde zihinsel yorgunluğun giderilmesine iyi geldiğini kaydeden Prof. Dr. Türk, B vitamini, demir ve kireç içeren kerevizin, unutkanlığı ve sinir yorgunluğunu giderdiğini bildirdi.İdrar sökücü özelliği de varİdrar söktürücü özelliğe de sahip bulunan kerevizin, böbrek taşı ve kumlarının düşürülmesine yardımcı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Türk, kerevizin şeker, yüksek tansiyon ve romatizma hastalıklarına da iyi geldiğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!